Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΙΡΑΝ
Αποκλιμάκωση της έντασης στη μεθόριο

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Τεταμένα πλην συγκρατημένα παραμένουν τα πνεύματα στην ιρανο-ιρακινή νότια μεθόριο με επίκεντρο τη διεκδικούμενη, εκατέρωθεν, περιοχή όπου βρίσκεται το πετρελαϊκό κοίτασμα Φακάχ, με, κατά προσέγγιση, αποθέματα 1,5 δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου.Την Κυριακή, αποχώρησαν από την πετρελαιοπηγή νούμερο 4, που είχε καταληφθεί την Παρασκευή το απόγευμα, τα ιρανικά στρατεύματα, τα οποία, όμως, δεν επανήλθαν στις θέσεις που κατείχαν μέχρι την Παρασκευή, αλλά παραμένουν ακροβολισμένα πολύ κοντά στην πετρελαιοπηγή.

Παρά την παρουσία τους, στην πετρελαιοπηγή μετέβησαν άμεσα οι Ιρακινοί εργαζόμενοι, καθώς και μηχανικοί, ενώ τα ιρακινά στρατεύματα παρέμειναν σε απόσταση, όπως είχαν πράξει από την πρώτη στιγμή. Η κατάσταση, αν και πιο ήρεμη, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «αποκλιμακωμένη».

Η απόσυρση των ιρανικών στρατευμάτων έγινε λίγες ώρες μετά την πολύωρη τηλεφωνική συνομιλία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Η ιρακινή πλευρά επιμένει ότι η πετρελαιοπηγή τής ανήκει και ότι το Ιράν έχει δικαίωμα σε άλλες πετρελαιοπηγές του κοιτάσματος. Η ιρανική πλευρά, από την άλλη, μιλά για «παρεξήγηση» που θα λυθεί ειρηνικά, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη πετρελαιοπηγή τής ανήκει αλλά τη διεκδικεί η Βαγδάτη. Με αφορμή, πάντως, το συγκεκριμένο περιστατικό, Βαγδάτη - Τεχεράνη συμφώνησαν ν' αρχίσουν, με το νέο χρόνο, συστηματικές επαφές για την τελική οριοθέτηση της συγκεκριμένης συνοριακής γραμμής.

Η συγκεκριμένη εμπλοκή προκάλεσε ελαφρά άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, που ήρθε να ενταθεί μετά από την ανακοίνωση της Βαγδάτης ότι σταματά προσωρινά η ροή πετρελαίου από το βόρειο Ιράκ προς τον τουρκικό τερματικό σταθμό Τσεϊχάν, μετά από δολιοφθορά που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του αγωγού. Ιρακινοί ειδικοί εκτιμούν το μέγεθος της ζημιάς, ενώ δεν υπάρχει καμία ανάληψη ευθύνης. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι τελικά καταλήχθηκε η συμφωνία μεταξύ υπουργείου Πετρελαίου και της κοινοπραξίας της μαλαισιανής «Petronas» και της ιαπωνικής «Japex» για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Garraff, στο νότιο Ιράκ, με αποθέματα 863 εκατομμύρια βαρέλια. Η κοινοπραξία υπέγραψε 20ετή συμφωνία και συμφώνησε σε αμοιβή 1,49 δολάρια το βαρέλι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ