Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Ολοκληρώθηκε χωρίς πραγματική συμφωνία...

KOΠΕΓΧΑΓΗ._ Παρά την κατά μερικές ώρες παράταση των εργασιών της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, το περασμένο Σάββατο, δεν επιτεύχθηκε κανένα σημαντικό αποτέλεσμα, γεγονός που ανέδειξε για μία ακόμη φορά τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις αλλά και πως δεν συμβαδίζουν κέρδος και περιβάλλον... Η σύνοδος έκλεισε με ένα ολιγοσέλιδο κείμενο που χαρακτηρίστηκε «Σύμφωνο της Κοπεγχάγης», του οποίου την ύπαρξη απλώς αναγνώρισε ο ΟΗΕ. Το κείμενο, δηλαδή, δεν συνιστά καμία διεθνή νομικώς δεσμευτική συμφωνία. Απλώς υπογράφτηκε από ελάχιστα μέλη του ΟΗΕ μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Κίνα, Νότια Αφρική, Βραζιλία και χώρες της ΕΕ. Οι άλλες, πολλές δεκάδες χώρες, κυρίως το επέκριναν ως ανεπαρκές...

Σε γενικές γραμμές, η «πολιτική διακήρυξη» του υποτιθέμενου «Συμφώνου της Κοπεγχάγης» περιλαμβάνει στα βασικά της σημεία:

  • Τη λεκτική συνεργασία «όλων» των χωρών για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου «αναγνωρίζοντας» τις επιστημονικές προειδοποιήσεις για την ανάγκη διατήρησης της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω των δύο βαθμών Κελσίου στα προβιομηχανικά επίπεδα.
  • Την υποβολή έκθεσης απ' τις αναπτυσσόμενες χώρες κάθε δύο χρόνια σχετικά με τα αποτελέσματα της εθελοντικής δράσης τους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία θα υπόκεινται σε διεθνείς «αναλύσεις και διαβουλεύσεις» (όχι έλεγχο....).
  • Οι πλουσιότερες χώρες «δεσμεύτηκαν» ότι θα χρηματοδοτούν ετησίως και ως το 2012 με 10 δισ. δολάρια ένα ταμείο ανακούφισης των αναπτυσσόμενων χωρών, θέτοντας στόχο την αύξηση της χρηματοδότησης σε 100 δισ. δολάρια από το 2012 ως το 2020.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν,αναφέρθηκε στο «σύμφωνο» της Κοπεγχάγης λέγοντας πως ήταν το «πρώτο ουσιώδες στάδιο» προς μία συμφωνία που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο. Παραδεχόμενος εντούτοις πως δεν ήταν «ό,τι είχαμε ελπίσει»... Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα ισχυρίστηκε ότι η σύνοδος της Κοπεγχάγης ήταν «ένα βήμα μπροστά».Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κατηγόρησε «μία χούφτα χώρες» πως έθεσαν σε ομηρία τις διαπραγματεύσεις, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησής του Εντ Μίλιμπαντ κατηγόρησε ως υπεύθυνες την Κίνα, το Σουδάν,τη Βολιβία, τη Νικαράγουα και την Κούβα... Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ είπε πως η Κοπεγχάγη ήταν «το πρώτο βήμα προς μία νέα παγκόσμια κλιματική τάξη». Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ Ζοζέ Μ. Μπαρόζο τόνισε ότι το σύμφωνο δεν πληροί τις προσδοκίες «αλλά ήταν η μόνη διαθέσιμη συμφωνία». Ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Ζιαμπάο υπεραμύνθηκε της στάσης των διαπραγματευτών της χώρας του δηλώνοντας πως το Πεκίνο «διαδραμάτισε ρόλο σημαντικό και εποικοδομητικό».

Απ' την άλλη πλευρά ο Βολιβιανός πρόεδρος Εβο Μοράλες ζήτησε απ' τους λαούς να κινητοποιηθούν με αφορμή την αποτυχία στην Κοπεγχάγη και ανακοίνωσε πως θα εργαστεί για την διοργάνωση μίας εναλλακτικής συνόδου για το κλίμα. Ο πρώην πρόεδρος της Κούβας Φιντέλ Κάστρο χαρακτήρισε το «σύμφωνο» της Κοπεγχάγης «μη δημοκρατικό» και την τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου στη σύνοδο «παραπλανητική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ