Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Τεταμένη η κατάσταση

Την υπερπτήση κατασκοπευτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών καταγγέλλει ο πρόεδρος Τσάβες

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

«Οποιοσδήποτε παραβιάζει τον εθνικό μας εναέριο χώρο θα καταρρίπτεται. Εδωσα ήδη διαταγή να καταρρίπτεται κάθε τέτοιου τύπου αεροσκάφος. Δεν επιτρέπουμε να γίνονται τέτοιες πτήσεις» δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες στην εκπομπή «Αλό Πρεζιντέντε» αναφερόμενος στις πτήσεις κατασκοπείας μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) που πραγματοποίησαν οι αμερικανικές δυνάμεις καθόλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας «έως το Φορτ Μάρα», το στρατόπεδο στην επαρχία Σούλια.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Τσάβες τόνισε ότι η Κολομβία και οι ΗΠΑ προετοιμάζουν μια στρατιωτική επιχείρηση, επίθεσης κατά της Βενεζουέλας, που θα ξεκινήσει από το κολομβιανό έδαφος και προέβλεψε ότι οι πολίτες της χώρας του γνωρίζουν πως να υπερασπιστούν τον εαυτό τους σε περίπτωση επίθεσης.

Εκτός αυτών ο πρόεδρος Τσάβες ανέφερε ότι οι στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται στις νήσους της Καραϊβικής, Κουρασάο και Αρούμπα έχουν χρησιμοποιηθεί για τέτοιου είδους προετοιμασίες: «Εχω τη θέληση να κινητοποιήσω τη διεθνή κοινότητα, και τις χώρες της νότιας Αμερικής» καθώς όπως τόνισε η κυβέρνηση της Κολομβίας και η «κυβέρνηση των γιάνκηδων» «είναι έτοιμες να μετακινήσουν στρατιωτικές μονάδες τους» στα σύνορα μεταξύ της Κολομβίας και της Βενεζουέλας, καθώς και στις δύο νήσους της Καραϊβικής.

«Οι πιέσεις κατά της Βενεζουέλας αυξάνονται και οι προετοιμασίες είναι γεγονός» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Τσάβες.

Η Κολομβία διά στόματος του υπουργού Αμυνας Γκαμπριέλ Σίλβα μπορεί να διέψευσε χτες τις καταγγελίες του προέδρου Τσάβες σύμφωνα με το «Τελεσούρ», εντούτοις οι πρότερες δηλώσεις του αναιρούν τις διαψεύσεις του και αποκαλύπτουν τις προθέσεις της κυβέρνησης του Αλβαρο Ουρίμπε που κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση μεταξύ των δύο χωρών αλλά και σε όλη τη Νότια Αμερική με την υπογραφή της στρατιωτικής συμφωνίας που προβλέπει την εγκατάσταση αμερικανικών δυνάμεων σε επτά βάσεις ανά την κολομβιανή επικράτεια.

Πριν τις διαψεύσεις ο Γκαμπριέλ Σίλβα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ελ Τιέμπο», είχε δηλώσει ότι «η Κολομβία αντιμετωπίζει μία εξωτερική στρατιωτική απειλή, μία ξένη επέμβαση» χωρίς να κατονομάζει τη Βενεζουέλα συμπληρώνοντας ότι «για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, το υπουργείο Αμυνας πρέπει να μελετήσει και να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση της ξένης απειλής». Βέβαια ο Σίλβα δε χρειάστηκε να κατονομάσει τη Βενεζουέλα, αφού 24 ώρες νωρίτερα είχε ανακοινώσει τη δημιουργία μίας νέας στρατιωτικής βάσης στη μεθόριο των δύο χωρών. Η βάση θα κατασκευαστεί κοντά στη χερσόνησο Γκουαχίρα κοντά στην πόλη Νασαρέτ και σε αυτή θα στρατωνίζονται περίπου 1.000 άνδρες, ενώ δύο μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας θα εγκατασταθούν σε άλλες μεθοριακές περιοχές, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, που συμπλήρωσε ότι «είναι στρατηγικό σημείο από την άποψη της άμυνας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ