Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ»
Προς συγκερασμό με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το «σκόπελο» της Γερουσίας, τουλάχιστον στο πρώτο στάδιο, φέρεται να πέρασε το «νομοσχέδιο για τη Μεταρρύθμιση της Υγείας», ενώ αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

Η «μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας» πέρασε τον πρώτο κύκλο μιας σειράς διαδικαστικών εμποδίων και οι γερουσιαστές τάχθηκαν, με 60 ψήφους υπέρ και 40 κατά, υπέρ της λήξης των συζητήσεων για το νομοσχέδιο.

Κατά το βρετανικό BBC, το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να προωθήσει την επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης για σχεδόν όλους τους Αμερικανούς. Ουσιαστικά τους υποχρεώνει να έχουν ασφάλιση και υποτίθεται αίρει αδικίες όπως η άρνηση των ασφαλιστικών εταιρειών να προσφέρουν υπηρεσίες ή να καλύπτουν τις ιατρικές δαπάνες στους πολίτες που έχουν προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, ενώ αναφέρει ρητά και το ζήτημα ότι «οι ασφαλιζόμενοι θα έχουν πρόσβαση σε νέες αγορές ασφάλειας» από τις ήδη υπάρχουσες. Επίσης, δεν εμπεριέχει καν το ζήτημα της δημιουργίας ενός δημόσιου ταμείου, προέκταση του Medicare, όπως εμπεριέχει το νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων καθώς πλέον θα αρχίσει ένας νέος κύκλος συγκερασμού των δύο νομοσχεδίων που έχουν εγκριθεί.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Χάουρντ Ντιν τις προηγούμενες ημέρες είχε καλέσει τους Δημοκρατικούς Γερουσιαστές να καταψηφίσουν το σχέδιο καθώς οι συμβιβασμοί και οι τροποποιήσεις που έχουν γίνει στο αρχικό σχέδιο αποτελούν «ακόμη μεγαλύτερο ξεπούλημα του τομέα της Υγείας στις ασφαλιστικές εταιρείες» και ότι το νομοσχέδιο αποτελεί «ουσιαστικά την κατάρρευση της μεταρρύθμισης της Υγείας στη Γερουσία».

Κύριο ζήτημα τριβής για το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της Υγείας το «κόστος», που δεν υπολογίζεται φυσικά όταν αφορά τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ. Ετσι, το νομοσχέδιο για τις στρατιωτικές δαπάνες του 2010, ύψους 636 δισ. δολαρίων, μεγάλο μέρος των οποίων θα απορροφήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, εγκρίθηκε από τη Γερουσία, με 88 ψήφους υπέρ έναντι 10 κατά. Χωρίς τροποποιήσεις. Το κείμενο είχε εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την περασμένη Τετάρτη με 395 ψήφους υπέρ έναντι 34 κατά και τώρα για να τεθεί σε ισχύ, θα πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο Ομπάμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ