Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Συνομιλίες Μέρκελ - Λι για ενίσχυση των επενδύσεων ... με κανόνες

Η Γερμανία θα προωθήσει όσο μπορεί μια συμφωνία ΕΕ - Κίνας για τους όρους των αμοιβαίων επενδύσεων

Από τη συνέντευξη Τύπου της Αγκ. Μέρκελ και του Λι Κετσιάνγκ
Από τη συνέντευξη Τύπου της Αγκ. Μέρκελ και του Λι Κετσιάνγκ
ΠΕΚΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με την οικονομία, το εμπόριο και τις επενδύσεις στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, ξεκίνησαν την Παρασκευή οι επαφές της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, στην Κίνα, οι οποίες συνεχίζονται και το Σάββατο. Την Παρασκευή το βράδυ παρακάθισε σε δείπνο εργασίας με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τσινπίνγκ.

Η Μέρκελ ενθάρρυνε τις κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν στη Γερμανία, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να εξηγηθεί η πτώση κινεζικών επενδύσεων τους τελευταίους μήνες. «Η Γερμανία παραμένει ανοικτή και διαφανής για κινεζικές επενδύσεις και καλωσορίζει όλες τις κινεζικές εταιρείες που ενδιαφέρονται», παρότι η γερμανική κυβέρνηση «ελέγχει τις επενδύσεις σε ορισμένους στρατηγικούς τομείς και κρίσιμες υποδομές». Η ίδια επαίνεσε την επένδυση της κινεζικής εταιρείας παραγωγής μπαταριών για την ηλεκτροκίνηση «CATL» σε ένα γερμανικό εργοστάσιο στο κρατίδιο της Θουριγγίας.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός υποσχέθηκε «περαιτέρω οικονομικό άνοιγμα» της κινεζικής οικονομίας, ενώ υπενθύμισε πως σε ορισμένους γερμανικούς επιχειρηματικούς ομίλους έχει επιτραπεί να παρεκκλίνουν από την υποχρέωση κοινοπραξίας με κινεζικά κεφάλαια και να επενδύσουν αμιγώς ως γερμανικά κεφάλαια. Επίσης, ο Λι εμφανίστηκε ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για αντίστοιχη εξαίρεση και άλλων γερμανικών επιχειρήσεων. Από την πλευρά της, η Κίνα «ελπίζει ότι η Γερμανία θα δεχθεί περισσότερες κινεζικές εταιρείες και θα χαλαρώσει τους κανόνες εξαγωγής για ορισμένα προϊόντα», είπε ο Λι.

Η Αγκ. Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα υπάρξει λύση στην εμπορική διαμάχη (της Κίνας) με τις ΗΠΑ, καθώς αυτή επηρεάζει όλους» στον κόσμο. Επίσης, υποστήριξε έντονα την ανάγκη σύναψης συμφωνίας ΕΕ - Κίνας για την «προστασία των επενδύσεων». Η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί «κατά τη γερμανική προεδρία στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2020», προκειμένου «να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το σχέδιο». Η γερμανική προεδρία σχεδιάζει μια Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ - Κίνας με στόχο την επίτευξη κοινής ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, τόσο ως προς την κινεζική πρωτοβουλία «Μία ζώνη, Ενας δρόμος», όσο και γενικότερα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, που συνοδεύεται από μια μεγάλη αντιπροσωπεία γερμανικών ομίλων, επρόκειτο το Σάββατο να επισκεφτεί την κινεζική πόλη Γουάν, ένα σημαντικό κόμβο μεταφορών στην Κεντρική Κίνα, όπου φιλοξενούνται ανερχόμενες βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και αναγνωρισμένα κινεζικά πανεπιστήμια. Οπως αναφέρουν κινεζικά ΜΜΕ, η επίσκεψη της Μέρκελ και των Γερμανών επιχειρηματιών εκεί «προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για τις δύο πλευρές να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στην αυτόνομη οδήγηση, στα "έξυπνα εργοστάσια" και την τεχνητή νοημοσύνη».

Για το Χονγκ Κονγκ

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στην ανάγκη για «ειρηνική λύση» στο Χονγκ Κονγκ και «να υπάρχουν εγγυήσεις για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών». «Μόνο ο διάλογος βοηθάει. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ θα καλέσει σε έναν τέτοιο διάλογο. Ελπίζω να υλοποιηθεί και οι διαδηλωτές να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν», είπε.

Από την πλευρά του ο Λι δήλωσε ότι «η κινεζική κυβέρνηση εγγυάται απαρέγκλιτα (την αρχή) "μια χώρα, δύο συστήματα" και "ο λαός του Χονγκ Κονγκ κυβερνάει τον λαό του Χονγκ Κονγκ"». Σε ερώτηση αν η κινεζική κυβέρνηση αποκλείει μια στρατιωτική επέμβαση, ο Λι απάντησε ότι το Πεκίνο υποστηρίζει την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ «για τον τερματισμό της βίας και του χάους στο πλαίσιο του νόμου, για την επάνοδο της τάξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ