Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Η ... προσφορά του Βατικανού

«

Οι άστεγοι θα μπορούν σύντομα να χρησιμοποιούν όχι μόνο ντουζιέρες και τουαλέτες αλλά επίσης και υπηρεσίες κουρείου στο Βατικανό», σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες κουρείου θα είναι διαθέσιμες από τις 16 Φλεβάρη, κάθε Δευτέρα, μέρα που στην Ιταλία τα κουρεία και τα κομμωτήρια δε λειτουργούν. Το σχετικό πρόγραμμα θα «εκπονείται» υπό την αιγίδα του γραφείου φιλανθρωπιών του πάπα με τη συμμετοχή εθελοντών κουρέων που έχουν ήδη δωρίσει ξυράφια, βούρτσες, καρέκλες και ψαλίδια για την ... προσπάθεια. «Ολες οι υπηρεσίες θα λάβουν τόπο στον πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο κάτω από την κιονοστοιχία του Αγίου Πέτρου», αναφέρει το ίδιο τηλεγράφημα.

Ετσι, λοιπόν, όσοι έχουν φτάσει σε τέτοιο βαθμό εξαθλίωσης που δεν έχουν καν ένα κεραμίδι να βάλουν το κεφάλι τους, θα μπορούν τουλάχιστον να κουρεύονται, να ξυρίζονται και ...να ανακουφίζουν την κύστη τους, δωρεάν (γιατί βέβαια, σε κάθε «πολιτισμένη» πόλη, πλέον, ακόμα και για να πάει κάποιος στο WC ενός εστιατορίου πρέπει να έχει περάσει από το ταμείο). Μέσα ακριβώς στην προκλητική πολυτέλεια του Βατικανό, οι άστεγοι θα μπορούν να μοιράζονται τουαλέτες και ξυράφια που συγκεντρώνονται με «αίσθημα ευθύνης απέναντι στον άνθρωπο». Δίπλα τους, βέβαια, θα συνεχίζονται ασταμάτητα τα ίδια κηρύγματα εγκόσμιας «καρτερικότητας» και ενάρετου βίου, μη τυχόν και τους έρθει καμιά σκέψη ότι από όλο αυτόν τον πλούτο που σήμερα αυξάνεται παγκόσμια θα μπορούσαν να χορταίνουν και να ζεσταίνονται και να είναι καθαροί κάθε μέρα όλοι οι άνθρωποι.

Η ίδια η είδηση ότι η εκκλησία μοιράζει δωρεάν ξύρισμα και ...κατούρημα αποτελεί δείγμα της σαπίλας του συστήματος. Τα εκατομμύρια των εργατών που ενώ με τα χέρια και το νου τους χτίζουν τα πάντα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, βλέπουν καθημερινά τον κίνδυνο να βρεθούν στις ουρές των ζητιάνων και των αστέγων. Οι μηχανισμοί και οι τρόποι με τους οποίους θέλουν να μας πείσουν ότι η ζωή μας θα είναι μόνο γεμάτη στερήσεις, θα αυξηθούν.

Δίπλα μας ο πλούτος που παράγουμε θα μεγαλώνει ραγδαία, κι εμείς θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες επειδή μοιράζεται στους ανέργους και τους αστέγους ένα πιάτο φαΐ, μια διανυκτέρευση σε έναν ξενώνα, ένα ζεστό μπάνιο, δηλαδή ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο διάλειμμα από μια ζωή που θα υπολείπεται πάντα, όχι μόνο των σύγχρονων αναγκών αλλά και των δυνατοτήτων που σήμερα εξασφαλίζει η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος. Δίπλα μας θα υψώνονται πολυτελείς ουρανοξύστες και εμείς θα μετράμε πόσες μέρες θα καθυστερεί η έξωση που έρχεται. Δίπλα μας θα ανακαλύπτονται νέα φάρμακα και εμείς θα μοιραζόμαστε τα ληγμένα που θα διανέμουν οι φαρμακοβιομήχανοι με το προφίλ μάλιστα του ευεργέτη.

Αυτός είναι ο στόχος κάθε επιτελείου της κυρίαρχης τάξης, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δουλεύει για να παραμείνουν τα μέσα παραγωγής στους εκμεταλλευτές των εργατών. Σε εκείνους που ληστεύουν και τον κόπο και τα όνειρα και την αξιοπρέπεια των εργατών και απλά τους μοιράζουν δωρεές που στην τελική δεν είναι παρά δωρεές μιζέριας και υποταγής.


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ