ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Καταγγέλλει τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, κατήγγειλε για άλλη μια φορά την προσπάθεια επέμβασης από τις ΗΠΑ στα εσωτερικά της χώρας του. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η επιβολή κυρώσεων κατά της χώρας με το πρόσχημα της δήθεν «παραβίασης των δικαιωμάτων των διαδηλωτών», είναι «αντίθετη με τις σχέσεις συνεργασίας και σεβασμού που επιδιώκει η χώρα του».

Ο γνωστός για τη δράση του και ενάντια στην Κούβα, γερουσιαστής Ρόμπερτ Μαρτίνες ήταν αυτός που πήρε την πρωτοβουλία για την επιβολή κυρώσεων και το θέμα είναι ότι αν και έχει προταθεί στο Κογκρέσο είναι στη δικαιοδοσία του Αμερικανού Προέδρου. Το ζήτημα αυτό ανακινήθηκε για τις διαδηλώσεις που διοργανώνονται από την αντιδραστική αντιπολίτευση, που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση και τη πρόκληση χάους με τη δράση ομάδων κρούσης, κάποιες φορές και ένοπλων. Σε μια τέτοια συγκέντρωση το Φλεβάρη του 2014 συμμετείχε και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Λεοπόλντο Λόπεζ, που, μετά από την προσκόμιση στοιχείων, συνελήφθη και έχει παραπεμφθεί σε δίκη, όπως και η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για οργάνωση συνωμοσίας για τη δολοφονία του Προέδρου.

Χτες επίσης ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας σε συνάντηση που είχε με τον γγ της Ενωσης Νοτιοαμερικανικών Κρατών (UNASUR), Ερνέστο Σαμπέρ Πιζάνο (πρώην Πρόεδρο της Κολομβίας) πήρε τη διαβεβαίωσή του ότι θα μεσολαβήσει για να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ ο Σαμπέρ δήλωσε ότι «η Ενωση είναι αντίθετη σε κάθε προσπάθεια αποσταθεροποίησης μιας δημοκρατίας». Ο Μαδούρο ανακοίνωσε ότι την επόμενη βδομάδα θα υπάρξει συνάντηση για το θέμα και στην Κοινότητα Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC), στο Κίτο, πρωτεύουσα του Ισημερινού.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανέλαβε τον έλεγχο της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Dia a Dia» και διέταξε τη σύλληψη των ιδιοκτητών της. Η συγκεκριμένη επιχείρηση κατηγορείται ότι συμμετέχει στον οικονομικό πόλεμο που γίνεται από την αντιπολίτευση για να προκαλούνται τεχνητά ελλείψεις προϊόντων πρώτης ανάγκης και ταυτόχρονα δυσαρέσκεια στους εργαζόμενους. Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζει και η αλυσίδα φαρμακείων «Farmatodo».

ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ
Τουλάχιστον 32 οι νεκροί

Συντρίμμια του αεροπλάνου ανασύρονται
Συντρίμμια του αεροπλάνου ανασύρονται
TAΪΠΕΪ.--

Τα σωστικά συνεργεία συνέχισαν και χτες την προσπάθεια να εντοπίσουν ίχνη από τους 12 ανθρώπους που συνέχιζαν να αγνοούνται, μετά τη νέα αεροπορική τραγωδία που σημειώθηκε σε πτήση της ταϊβανέζικης εταιρείας «TransAsia». Ο αριθμός των πτωμάτων που είχαν ανασυρθεί από τα νερά του ποταμού Κιλούνγκ έφτασε τους 32, ενώ όσο περνούσαν οι ώρες οι ελπίδες για επιζώντες μειώνονταν. Μεταξύ των 15 ατόμων που σώθηκαν, ήταν και ένα 2χρονο αγόρι.

Το αεροσκάφος της «TransAsia» έγινε κομμάτια, όταν έχασε ύψος, προσέκρουσε πάνω σε αυτοκινητόδρομο και στη συνέχεια στον ποταμό Κιλούνγκ, πολύ κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας από όπου είχε απογειωθεί πριν από λίγο. Το αεροπλάνο κατευθυνόταν σε κοντινό νησί μεταφέροντας 53 επιβάτες με 5μελές πλήρωμα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΕΝΕΥΗ.-- Για πρώτη φορά από την αρχή του 2015 παρατηρείται αύξηση δεκάδων νέων κρουσμάτων του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» σε Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία, ανακοίνωσαν χτες εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

ΤΥΝΙΔΑ.-- Το Κοινοβούλιο της Τυνησίας ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία τη νέα τετρακομματική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Χαμπίμπ Εσίντ, ο οποίος υποσχέθηκε να δουλέψει «σκληρά» για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας που εστιάζονται σε οικονομία και ασφάλεια.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη που σημειώθηκε, χτες το πρωί, σε μονάδα γεμίσματος φιαλών υγραερίου στην κωμόπολη Μπογκντάτσι, στο νότιο τμήμα της ΠΓΔΜ.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Η σφοδρότερη χιονοθύελλα του φετινού χειμώνα πλήττει από χτες τη δυτική Σλοβενία, με ανέμους που πνέουν με 100 χλμ. την ώρα, σαρώνοντας με δριμύτητα την περιοχή Καρστ. Σχολεία έχουν κλείσει και επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων στο εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας, ενώ απαγορεύθηκε και η διέλευση των φορτηγών από τις συνοριακές διαβάσεις με την Ιταλία, την Κροατία και την Ουγγαρία.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η επικεφαλής της ομοσπονδιακής Αρχής Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ, Μάργκαρετ Χάμπουργκ, εξέφρασε χτες την πρόθεσή της να υποβάλει την παραίτησή της το Μάρτη, οπότε θα αναλάβει προσωρινά καθήκοντα στη θέση της ο επικεφαλής του επιστημονικού τμήματος του οργανισμού, δρ. Στέφερν Οστροφ. Η Χάμπουργκ βρίσκεται στο τιμόνι της FDA από το 2009.

ΑΚΚΡΑ.-- Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλα τέσσερα τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων σε φυλακή της πόλης Κουμασί της Γκάνας, στη διάρκεια απόπειρας απόδρασης κρατουμένων που σημειώθηκε αμέσως μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ.-- Ο πάπας Φραγκίσκος θα εκφωνήσει ομιλία κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Κογκρέσου στις ΗΠΑ στις 24 Σεπτέμβρη, για πρώτη φορά στα χρονικά, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει σε Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη και Φιλαδέλφεια.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε χτες την «ελάφρυνση» του χρέους της Γουινέας, της Λιβερίας και της Σιέρα Λεόνε, συνολικά κατά 100.000.000 δολάρια, λόγω των ζημιών που υπέστησαν οι οικονομίες τους εξαιτίας της επιδημίας του ιού «Εμπολα».

Η ... προσφορά του Βατικανού

«

Οι άστεγοι θα μπορούν σύντομα να χρησιμοποιούν όχι μόνο ντουζιέρες και τουαλέτες αλλά επίσης και υπηρεσίες κουρείου στο Βατικανό», σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες κουρείου θα είναι διαθέσιμες από τις 16 Φλεβάρη, κάθε Δευτέρα, μέρα που στην Ιταλία τα κουρεία και τα κομμωτήρια δε λειτουργούν. Το σχετικό πρόγραμμα θα «εκπονείται» υπό την αιγίδα του γραφείου φιλανθρωπιών του πάπα με τη συμμετοχή εθελοντών κουρέων που έχουν ήδη δωρίσει ξυράφια, βούρτσες, καρέκλες και ψαλίδια για την ... προσπάθεια. «Ολες οι υπηρεσίες θα λάβουν τόπο στον πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο κάτω από την κιονοστοιχία του Αγίου Πέτρου», αναφέρει το ίδιο τηλεγράφημα.

Ετσι, λοιπόν, όσοι έχουν φτάσει σε τέτοιο βαθμό εξαθλίωσης που δεν έχουν καν ένα κεραμίδι να βάλουν το κεφάλι τους, θα μπορούν τουλάχιστον να κουρεύονται, να ξυρίζονται και ...να ανακουφίζουν την κύστη τους, δωρεάν (γιατί βέβαια, σε κάθε «πολιτισμένη» πόλη, πλέον, ακόμα και για να πάει κάποιος στο WC ενός εστιατορίου πρέπει να έχει περάσει από το ταμείο). Μέσα ακριβώς στην προκλητική πολυτέλεια του Βατικανό, οι άστεγοι θα μπορούν να μοιράζονται τουαλέτες και ξυράφια που συγκεντρώνονται με «αίσθημα ευθύνης απέναντι στον άνθρωπο». Δίπλα τους, βέβαια, θα συνεχίζονται ασταμάτητα τα ίδια κηρύγματα εγκόσμιας «καρτερικότητας» και ενάρετου βίου, μη τυχόν και τους έρθει καμιά σκέψη ότι από όλο αυτόν τον πλούτο που σήμερα αυξάνεται παγκόσμια θα μπορούσαν να χορταίνουν και να ζεσταίνονται και να είναι καθαροί κάθε μέρα όλοι οι άνθρωποι.

Η ίδια η είδηση ότι η εκκλησία μοιράζει δωρεάν ξύρισμα και ...κατούρημα αποτελεί δείγμα της σαπίλας του συστήματος. Τα εκατομμύρια των εργατών που ενώ με τα χέρια και το νου τους χτίζουν τα πάντα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, βλέπουν καθημερινά τον κίνδυνο να βρεθούν στις ουρές των ζητιάνων και των αστέγων. Οι μηχανισμοί και οι τρόποι με τους οποίους θέλουν να μας πείσουν ότι η ζωή μας θα είναι μόνο γεμάτη στερήσεις, θα αυξηθούν.

Δίπλα μας ο πλούτος που παράγουμε θα μεγαλώνει ραγδαία, κι εμείς θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες επειδή μοιράζεται στους ανέργους και τους αστέγους ένα πιάτο φαΐ, μια διανυκτέρευση σε έναν ξενώνα, ένα ζεστό μπάνιο, δηλαδή ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο διάλειμμα από μια ζωή που θα υπολείπεται πάντα, όχι μόνο των σύγχρονων αναγκών αλλά και των δυνατοτήτων που σήμερα εξασφαλίζει η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος. Δίπλα μας θα υψώνονται πολυτελείς ουρανοξύστες και εμείς θα μετράμε πόσες μέρες θα καθυστερεί η έξωση που έρχεται. Δίπλα μας θα ανακαλύπτονται νέα φάρμακα και εμείς θα μοιραζόμαστε τα ληγμένα που θα διανέμουν οι φαρμακοβιομήχανοι με το προφίλ μάλιστα του ευεργέτη.

Αυτός είναι ο στόχος κάθε επιτελείου της κυρίαρχης τάξης, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δουλεύει για να παραμείνουν τα μέσα παραγωγής στους εκμεταλλευτές των εργατών. Σε εκείνους που ληστεύουν και τον κόπο και τα όνειρα και την αξιοπρέπεια των εργατών και απλά τους μοιράζουν δωρεές που στην τελική δεν είναι παρά δωρεές μιζέριας και υποταγής.


Α. Μ.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκλογοαπολογιστική συνέλευση την Κυριακή

Tην ετήσια εκλογοαπολογιστική του Συνέλευση πραγματοποιεί ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης την Κυριακή 8/2, στις 11.00 το πρωί στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ