ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ» ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Σύμμαχος των δουλεμπόρων η κυβέρνηση

Ανενόχλητα λειτουργούν οι εταιρίες, που «νοικιάζουν» εργαζόμενους και γρήγορα η κυβέρνηση θα «τακτοποιήσει» και το νομοθετικό κενό

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο λειτουργίας τέτοιων επιχειρήσεων, γεγονός που καθιστά οποιαδήποτε δραστηριότητα του είδους παράνομη», δήλωνε πριν μερικές μέρες ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, σχετικά με τις επιχειρήσεις «παροχής προσωρινής εργασίας», οι οποίες επιδίδονται, μεταξύ άλλων, στην «ενοικίαση» εργαζομένων, κοινώς στο δουλεμπόριο. Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας πρόσθετε ότι θα δώσει εντολή για αυστηρούς ελέγχους εντοπισμού αυτών των εταιριών.

Ωστόσο, στελέχη αυτών των επιχειρήσεων δίνουν συνεντεύξεις χωρίς καμιά ενόχληση και φόβο, προβάλλοντας τις δραστηριότητες των εταιριών τους, οι οποίες «νοικιάζουν» εργαζόμενους και, παράλληλα, παρέχουν υπηρεσίες γραφείων εύρεσης εργασίας, δηλαδή δίνουν πληροφορίες για προσφορά εργασίας, εντοπίζουν στελέχη επιχειρήσεων, διαμορφώνουν σχέδια μισθοδοσίας και διάφορα άλλα. Μια άλλη ονομασία που έχουν είναι «Σύμβουλοι ανθρωπίνων πόρων».

Κάποιες από αυτές τις εταιρίες, που προωθούν την προσωρινή εργασία, την «ενοικίαση» (αλλιώς λέγεται και outsourcing - άουτ σόρσινγκ) και γενικά την απασχολησιμότητα, παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ», βασισμένος στα στοιχεία που οι ίδιες έδωσαν για τις δραστηριότητές τους στην περιοδική έκδοση «Καριέρα». Το γεγονός αυτής της διαφήμισής τους, αποδεικνύει ότι θεωρούν πως δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες. Οι εταιρίες αυτές είναι οι Adecco, ManPower και Selekt ΑΕ, ενώ στον ίδιο χώρο δραστηριοποιούνται και οι Job Centres Hellas, Stedima DMC SA. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεκάδες τέτοιες επιχειρήσεις έχουν κάνει αίτηση για να αρχίσουν να λειτουργούν, αλλά υπάρχουν και μερικές που ήδη λειτουργούν εδώ και μερικούς μήνες ή και περισσότερο στη χώρα μας, επίσης χωρίς καμιά συνέπεια για το «έργο» τους. Κάποιες από αυτές είναι πολυεθνικές, κάποιες άλλες συνεργάζονται με πολυεθνικές.

Από άνεργοι, θα γίνουν «απασχολήσιμοι» και «ενοικιαζόμενοι», θύματα άγριας εκμετάλλευσης
Από άνεργοι, θα γίνουν «απασχολήσιμοι» και «ενοικιαζόμενοι», θύματα άγριας εκμετάλλευσης
Πολύ γρήγορα, τις «κορόνες» του υπουργού Εργασίας, ήρθε να αντικαταστήσει η «ψύχραιμη» ανακοίνωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα, ότι το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται το θέμα εδώ και καιρό, για να βρει «διάφορες λύσεις για τα επιμέρους προβλήματα που προκύπτουν από ένα τέτοιο καθεστώς απασχόλησης». Ο υπουργός Τύπου ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, αντιμετώπισε το θέμα στη βάση του «υγιούς ανταγωνισμού» και επιβεβαίωσε αυτό που ήταν έκδηλο: Η κυβέρνηση αντέδρασε «σαν έτοιμη από καιρό».

Απερίφραστη στήριξη από την ηγεσία της ΓΣΕΕ

Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, η οποία, ωστόσο, εξάντλησε την όποια «ετοιμότητά» της, όχι για να αντιμετωπίσει το «κακό» στη «ρίζα» του, κάνοντας σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή μια τέτοια μορφή εργασίας στην Ελλάδα, αλλά για να επαναφέρει πρόταση νομοθετικής ρύθμισης εφαρμογής της «ενοικίασης» ή «δανεισμού», όπως τη χαρακτηρίζει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Με τον τρόπο αυτό, αποτυπώθηκε και η συμβολή της ΓΣΕΕ στην προστασία του «υγιούς ανταγωνισμού», όχι όμως και στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Εντολή των βιομηχάνων

Στα δικαιώματα αυτά στοχεύουν, άλλωστε, οι βιομήχανοι, που ανέλαβαν να προωθήσουν στην κοινωνία το δουλεμπόριο της «ενοικίασης», προβάλλοντας και στηρίζοντας στη Θεσσαλονίκη τρεις από τις εταιρίες που προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες, τις «ManPower», «Elof» και «Adecco». Ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας υποστήριξε ότι πρόκειται για ...υπηρεσίες διαδεδομένες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, όπου η «ενοικίαση» δίνει και παίρνει, με θετικές επιπτώσεις, τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στους εργαζόμενους.

Ηταν προμελετημένο

Τελικά, ακολουθήθηκε ένα καλοστημένο και άθλιο σχέδιο ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων, το οποίο αποκαλύπτεται τώρα σε όλο του το μεγαλείο. Μια πρώτη αναφορά στην «προσωρινή» εργασίας - μέχρι τώρα είχαμε τις συμβάσεις έργου, που αποτελούν μια άλλη μορφή εκμετάλλευσης - έγινε από την κυβέρνηση στον αντεργατικό νόμο 2639/98. Στη συνέχεια, πρόσφατα, υπήρξε αναφορά στην προσωρινή εργασία, όταν η κυβέρνηση παρουσίασε τις θέσεις της για τον «κοινωνικό διάλογο» για τις εργασιακές σχέσεις, που κατέληξε στον, επίσης, αντεργατικό νόμο 2874/2000. Γρήγορα η κυβέρνηση απέσυρε το ζήτημα, για να το φέρει τώρα, μετά την ανακίνησή του από τους βιομήχανους της Βόρειας Ελλάδας.

Να μην περάσει, λένε οι ταξικές δυνάμεις

Σε αντίθεση με τη ΓΣΕΕ, η οποία ...καταδικάζει την «ενοικίαση» και προωθεί το ...«δανεισμό», οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, αντέδρασε άμεσα, δίνοντας την ουσία της νέας αυτής μορφής εκμετάλλευσης που επιδιώκεται να νομιμοποιηθεί και καλώντας σε αποφασιστικό αγώνα εναντίον της.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «με το "δανεισμό" εργαζομένων, τη νέα μορφή, προσπαθούν: Να κατοχυρώσουν την πλήρη ασυδοσία στην αγορά εργασίας, να ξεπεράσουν τα εμπόδια που βάζει η συλλογική δράση των εργαζομένων, να αφαιρέσουν κάθε έννοια δικαιώματος. Αυτή η νέα μορφή, αλλά και όσες άλλες ευέλικτες εφαρμόζονται και δεν έχουν τα χαρακτηριστικά της σταθερής και πλήρους απασχόλησης με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, 8ωρο ή 7ωρο, με όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας κλπ., έχουν σαν αποτέλεσμα μόνο την κερδοσκοπία.

Οι ευθύνες ανήκουν στην κυβέρνηση και στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που συναινούν στους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου».

Τέλος, το ΠΑΜΕ κάλεσε «τα σωματεία, τα εργατικά κέντρα, τις ομοσπονδίες, τους συνδικαλιστές να απαντήσουν συντονισμένα και αποφασιστικά στο κεφάλαιο, στην κυβέρνηση και στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ».


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

«MANPOWER»
Το αμερικάνικο πρότυπο της «ενοικίασης»

Αποκαλυτπικά για το ρόλο της εταιρίας και το τι επιφυλάσσει στους εργαζόμενους, είναι τα στοιχεία που δίνει η εταιρία ManPower στην καταχώρισή της στο έντυπο «καριέρα». «Η ManPower» είναι ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς παροχής εργατικού δυναμικού στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1948 στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ και σήμερα έχει περισσότερα από 3.400 γραφεία σε 53 χώρες στον κόσμο».

Η δράση της πολυεθνικής απλώνεται σε διάφορους τομείς. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η μεγάλη καινοτομία της Manpower είναι ότι προσφέρει στις εταιρίες, εφόσον θέλουν, τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το προσωπικό της σ' αυτές για τη χρονική περίοδο που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες της (outsourcing)».

Η συγκεκριμένη εταιρία προτείνει, επίσης, και «ιδέες διαχείρισης της εργοδοσίας και μισθοδοσίας των υπαλλήλων της εταιρίας, έτσι ώστε να μπορεί να εστιάσει καλύτερα στην ανάπτυξη των πωλήσεων, αλλά και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της. Με τον τρόπο αυτό, αφ' ενός μεν οι υπάλληλοι της Manpower είναι πολύ πιο κοντά στις απαιτήσεις της κάθε επιχείρησης, αφ' ετέρου δε οι επιχειρήσεις αποφεύγουν όλη τη γραφειοκρατική υποστήριξη της μισθοδοσίας των συγκεκριμένων υπαλλήλων, αφού αυτοί μισθοδοτούνται κανονικά από την ManPower, η οποία είναι και ο εργοδότης τους».

Το διαφημιστικό της εταιρίας, είναι επίσης σαφέστατο, στο σημείο που αναφέρει τα «πλεονεκτήματα για τους εργαζόμενους»:

  • Ευκαιρίες για εποχιακή και μόνιμη εργασία.
  • Μεγάλο πελατολόγιο - αναρίθμητες ευκαιρίες καριέρας.
  • Παροχή πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης ακόμα και για εποχιακές εργασίες.
  • Εργαστείτε τις ώρες που εσείς θέλετε.
  • Δωρεάν εκπαίδευση.

Αλλά υπάρχουν «πλεονεκτήματα» και για τις επιχειρήσεις:

  • Σας βρίσκουμε τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις.
  • Η γρηγορότερη λύση στις ανάγκες σας για ανθρώπινο δυναμικό.
  • Ειδικά τεστ αξιολόγησης ικανοτήτων προσωπικού Manpower που διασφαλίζει η ποιότητα υπηρεσιών μας.
  • Ξεφύγετε από τη γραφειοκρατία της εργοδοσίας και μισθοδοσίας των εργαζομένων
  • Γίνεται πιο ευέλικτοι στο management και βελτιώστε τον προϋπολογισμό σας.
  • Δωρεάν αντικατάσταση προσωπικού (σ.σ. η υπογράμμιση δική μας).
«SELECT ΑΕ»
Η ολλανδική... εμπειρία

Η «Select ΑΕ» αυτοσυστήνεται ως ολλανδική πολυεθνική «με διεθνή εμπειρία σε θέματα διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού». «Ο όμιλος εταιριών "Select" λειτουργεί σε 30 χώρες με περισσότερα από 2.000 γραφεία και έχει μια επιτυχημένη και αξιόπιστη παρουσία στην Ελλάδα από το 1988».

Οπως η ίδια η εταιρία δηλώνει, «δραστηριοποιείται τόσο στον τομέα της μόνιμης, όσο και της προσωρινής στελέχωσης του ανθρώπινου δυναμικού, σε όλους τους τομείς του Διοικητικού και Οικονομικού / Λογιστικού». Μια ακόμη υπηρεσία που τη χαρακτηρίζει πολύ σημαντική είναι «και η παροχή προσωρινού προσωπικού. Από ανάγκες μιας μέρας έως και για κάλυψη άδειας κυήσεως, το προσωρινό δυναμικό προσφέρει άμεση λύση για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών που έχουν προκύψει σε μια εταιρία».

Μια ακόμη υπηρεσία που προσφέρει η εταιρία αυτή είναι η εξής: «Καλύπτει επίσης όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων, όπως έρευνες αμοιβών, συστήματα αξιολόγησης απόδοσης, κλπ.».

Στέλεχος της εταιρίας σημείωνε ότι, μεταξύ άλλων, η εταιρία προσφέρει και υπηρεσίες «Outsourcing προσωπικού», δηλαδή «ενοικίασης»!

Η συγκεκριμένη επιχείρηση όπως και άλλες ανάλογες αξιοποιούν τη διεθνή εμπειρία και φανερά ή λιγότερο φανερά παρέχουν υπηρεσίες που θεωρούνται παράνομες, όπως η «ενοικίαση», ή υπηρεσίες που δεν αντιστρατεύονται τη νομοθεσία, αντιστρατεύονται όμως τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο προσανατολισμός τους στην απασχολησιμότητα, η προώθηση της «προσωρινής εργασίας», η προσφορά εποχικής απασχόλησης, είναι τα στοιχεία που διακρίνουν τη λειτουργία τους.

Ακόμη και αν δεν εφάρμοζαν την «ενοικίαση», παραμένει το γεγονός της λειτουργίας τους ως ιδιωτικά γραφεία εύρεσης εργασίας. Ανάλογα γραφεία έχουν επιφυλάξει άσχημη μεταχείριση σε εργαζόμενους που ακουμπούσαν στο παρελθόν, έναντι αδράς αμοιβής, τις ελπίδες τους για μια καλή δουλιά.

Στη χώρα μας τα γραφεία αυτά λειτουργούσαν παράνομα, αλλά χωρίς συνέπειες, μέχρι που η κυβέρνηση τα νομιμοποίησε. Μια νομιμοποίηση που επιβλήθηκε από ισχυρές οικονομικά χώρες και τους εργοδότες σε μια από τις πρόσφατες Συνόδους του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

«ADECCO»
Βοηθάει στην «απασχολησιμότητα»

Η εταιρία «Adecco» είναι μια από τις τρεις εταιρίες που προβλήθηκαν για το έργο τους στη Θεσσαλονίκη από τους βιομηχάνους, όπως και η «ManPower». Στην παρουσίασή της σημειώνει ότι «ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1996, προκύπτοντας από τη συγχώνευση της ελβετικής "Adia" και της γαλλικής "Ecco". Σήμερα είναι η μεγαλύτερη εταιρία παροχής υπηρεσιών στελέχωσης ανθρώπινου δυναμικού παγκοσμίως», λειτουργώντας σε 60 χώρες.

Στην Ελλάδα η δράση της εταιρίας ξεκίνησε τον Απρίλη του 2000. Οπως χαρακτηριστικά τονίζει, «εκείνο στο οποίο μπορεί να βοηθήσει η "Adecco" είναι στη βελτίωση της απασχολησιμότητας των υποψηφίων που απευθύνονται σε αυτή».

Μάλιστα, η εταιρία έχει και άποψη για τον επαγγελματικό προσανατολισμό, καθώς, όπως υποστηρίζει, «στο σχολείο, στο Πανεπιστήμιο και τις σχολές εκείνο που σταθερά λείπει είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός και η ενημέρωση για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Τα στελέχη της "Adecco", μέσα από την καθημερινή τους επαφή με τον επιχειρηματικό κόσμο, γνωρίζουν καλά τις ανάγκες των επιχειρήσεων».

Η εταιρία δε διστάζει να πει ότι, αν οι σπουδές των υποψηφίων για εργασία δεν ανταποκρίνονται «στις ανάγκες της αγοράς εργασίας», τότε μπορεί να τους βοηθήσει «να διευρύνουν τους ορίζοντές τους». Προς δόξαν της «απασχολησιμότητας» και της αναγκαστικής εναλλαγής εργασίας, επισημαίνει ότι «οι υποψήφιοι δεν μπορούν πάντα να μένουν προσκολλημένοι στη δουλιά που έκαναν ή στο αντικείμενο των σπουδών τους».

Ανόθευτη «ευελιξία»

Η «ενοικίαση» εργαζομένων είναι μια χυδαία μορφή «ευελιξίας», όπου ο εργαζόμενος στέλνεται να δουλέψει για συγκεκριμένο χρόνο ή έργο σε μια επιχείρηση, χωρίς να έχει καμιά μισθολογική σχέση με την επιχείρηση. Με λίγα λόγια, οι επιχειρήσεις «παροχής προσωρινής εργασίας» ή «σύμβουλοι ανθρωπίνων πόρων» προσλαμβάνουν προσωπικό και στη συνέχεια το διαθέτουν κατά βούληση σε επιχειρήσεις που θέλουν έκτακτο προσωπικό. Ο εργαζόμενος αμείβεται από την εταιρία «παροχής προσωρινής εργασίας», ασφαλίζεται από αυτή, αλλά εργάζεται σε πολλές άλλες.

Ο «ενοικιαζόμενος» εργαζόμενος δεν έχει τα δικαιώματα που έχει ο «κανονικός» εργαζόμενος μιας επιχείρησης. Δεν μπορεί να συνδεθεί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, είτε επειδή δεν υπάρχει χρόνος (μπορεί να απασχοληθεί μέχρι και μια μέρα), είτε επειδή σύντομα θα βρεθεί σε μια άλλη επιχείρηση, άλλου κλάδου και με άλλη ειδικότητα.

Επίσης, χάνει και από τα ασφαλιστικά του δικαιώματα, ενώ η απασχόλησή του δεν είναι σίγουρη, είτε μέσα στο μήνα, είτε για περισσότερο. Σημαντικά πλήττονται και οι επιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις εργασίας, που δεν εφαρμόζονται στην περίπτωσή τους, καθώς αλλάζει συχνά αντικείμενο εργασίας.

Οι παραπάνω λόγοι εξηγούν γιατί οι βιομήχανοι αγκαλιάζουν αυτή τη μορφή απασχόλησης, που μπορεί να τους απαλλάξει από ενοχλητικούς εργαζόμενους, με δικαιώματα τα οποία, μάλιστα, έχουν την... «κακή συνήθεια» να τα διεκδικούν!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ