Τρίτη 23 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ» ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Σύμμαχος των δουλεμπόρων η κυβέρνηση

Ανενόχλητα λειτουργούν οι εταιρίες, που «νοικιάζουν» εργαζόμενους και γρήγορα η κυβέρνηση θα «τακτοποιήσει» και το νομοθετικό κενό

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο λειτουργίας τέτοιων επιχειρήσεων, γεγονός που καθιστά οποιαδήποτε δραστηριότητα του είδους παράνομη», δήλωνε πριν μερικές μέρες ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, σχετικά με τις επιχειρήσεις «παροχής προσωρινής εργασίας», οι οποίες επιδίδονται, μεταξύ άλλων, στην «ενοικίαση» εργαζομένων, κοινώς στο δουλεμπόριο. Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας πρόσθετε ότι θα δώσει εντολή για αυστηρούς ελέγχους εντοπισμού αυτών των εταιριών.

Ωστόσο, στελέχη αυτών των επιχειρήσεων δίνουν συνεντεύξεις χωρίς καμιά ενόχληση και φόβο, προβάλλοντας τις δραστηριότητες των εταιριών τους, οι οποίες «νοικιάζουν» εργαζόμενους και, παράλληλα, παρέχουν υπηρεσίες γραφείων εύρεσης εργασίας, δηλαδή δίνουν πληροφορίες για προσφορά εργασίας, εντοπίζουν στελέχη επιχειρήσεων, διαμορφώνουν σχέδια μισθοδοσίας και διάφορα άλλα. Μια άλλη ονομασία που έχουν είναι «Σύμβουλοι ανθρωπίνων πόρων».

Κάποιες από αυτές τις εταιρίες, που προωθούν την προσωρινή εργασία, την «ενοικίαση» (αλλιώς λέγεται και outsourcing - άουτ σόρσινγκ) και γενικά την απασχολησιμότητα, παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ», βασισμένος στα στοιχεία που οι ίδιες έδωσαν για τις δραστηριότητές τους στην περιοδική έκδοση «Καριέρα». Το γεγονός αυτής της διαφήμισής τους, αποδεικνύει ότι θεωρούν πως δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες. Οι εταιρίες αυτές είναι οι Adecco, ManPower και Selekt ΑΕ, ενώ στον ίδιο χώρο δραστηριοποιούνται και οι Job Centres Hellas, Stedima DMC SA. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεκάδες τέτοιες επιχειρήσεις έχουν κάνει αίτηση για να αρχίσουν να λειτουργούν, αλλά υπάρχουν και μερικές που ήδη λειτουργούν εδώ και μερικούς μήνες ή και περισσότερο στη χώρα μας, επίσης χωρίς καμιά συνέπεια για το «έργο» τους. Κάποιες από αυτές είναι πολυεθνικές, κάποιες άλλες συνεργάζονται με πολυεθνικές.

Από άνεργοι, θα γίνουν «απασχολήσιμοι» και «ενοικιαζόμενοι», θύματα άγριας εκμετάλλευσης
Από άνεργοι, θα γίνουν «απασχολήσιμοι» και «ενοικιαζόμενοι», θύματα άγριας εκμετάλλευσης
Πολύ γρήγορα, τις «κορόνες» του υπουργού Εργασίας, ήρθε να αντικαταστήσει η «ψύχραιμη» ανακοίνωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα, ότι το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται το θέμα εδώ και καιρό, για να βρει «διάφορες λύσεις για τα επιμέρους προβλήματα που προκύπτουν από ένα τέτοιο καθεστώς απασχόλησης». Ο υπουργός Τύπου ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, αντιμετώπισε το θέμα στη βάση του «υγιούς ανταγωνισμού» και επιβεβαίωσε αυτό που ήταν έκδηλο: Η κυβέρνηση αντέδρασε «σαν έτοιμη από καιρό».

Απερίφραστη στήριξη από την ηγεσία της ΓΣΕΕ

Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, η οποία, ωστόσο, εξάντλησε την όποια «ετοιμότητά» της, όχι για να αντιμετωπίσει το «κακό» στη «ρίζα» του, κάνοντας σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή μια τέτοια μορφή εργασίας στην Ελλάδα, αλλά για να επαναφέρει πρόταση νομοθετικής ρύθμισης εφαρμογής της «ενοικίασης» ή «δανεισμού», όπως τη χαρακτηρίζει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Με τον τρόπο αυτό, αποτυπώθηκε και η συμβολή της ΓΣΕΕ στην προστασία του «υγιούς ανταγωνισμού», όχι όμως και στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Εντολή των βιομηχάνων

Στα δικαιώματα αυτά στοχεύουν, άλλωστε, οι βιομήχανοι, που ανέλαβαν να προωθήσουν στην κοινωνία το δουλεμπόριο της «ενοικίασης», προβάλλοντας και στηρίζοντας στη Θεσσαλονίκη τρεις από τις εταιρίες που προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες, τις «ManPower», «Elof» και «Adecco». Ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας υποστήριξε ότι πρόκειται για ...υπηρεσίες διαδεδομένες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, όπου η «ενοικίαση» δίνει και παίρνει, με θετικές επιπτώσεις, τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στους εργαζόμενους.

Ηταν προμελετημένο

Τελικά, ακολουθήθηκε ένα καλοστημένο και άθλιο σχέδιο ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων, το οποίο αποκαλύπτεται τώρα σε όλο του το μεγαλείο. Μια πρώτη αναφορά στην «προσωρινή» εργασίας - μέχρι τώρα είχαμε τις συμβάσεις έργου, που αποτελούν μια άλλη μορφή εκμετάλλευσης - έγινε από την κυβέρνηση στον αντεργατικό νόμο 2639/98. Στη συνέχεια, πρόσφατα, υπήρξε αναφορά στην προσωρινή εργασία, όταν η κυβέρνηση παρουσίασε τις θέσεις της για τον «κοινωνικό διάλογο» για τις εργασιακές σχέσεις, που κατέληξε στον, επίσης, αντεργατικό νόμο 2874/2000. Γρήγορα η κυβέρνηση απέσυρε το ζήτημα, για να το φέρει τώρα, μετά την ανακίνησή του από τους βιομήχανους της Βόρειας Ελλάδας.

Να μην περάσει, λένε οι ταξικές δυνάμεις

Σε αντίθεση με τη ΓΣΕΕ, η οποία ...καταδικάζει την «ενοικίαση» και προωθεί το ...«δανεισμό», οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, αντέδρασε άμεσα, δίνοντας την ουσία της νέας αυτής μορφής εκμετάλλευσης που επιδιώκεται να νομιμοποιηθεί και καλώντας σε αποφασιστικό αγώνα εναντίον της.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «με το "δανεισμό" εργαζομένων, τη νέα μορφή, προσπαθούν: Να κατοχυρώσουν την πλήρη ασυδοσία στην αγορά εργασίας, να ξεπεράσουν τα εμπόδια που βάζει η συλλογική δράση των εργαζομένων, να αφαιρέσουν κάθε έννοια δικαιώματος. Αυτή η νέα μορφή, αλλά και όσες άλλες ευέλικτες εφαρμόζονται και δεν έχουν τα χαρακτηριστικά της σταθερής και πλήρους απασχόλησης με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, 8ωρο ή 7ωρο, με όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας κλπ., έχουν σαν αποτέλεσμα μόνο την κερδοσκοπία.

Οι ευθύνες ανήκουν στην κυβέρνηση και στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που συναινούν στους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου».

Τέλος, το ΠΑΜΕ κάλεσε «τα σωματεία, τα εργατικά κέντρα, τις ομοσπονδίες, τους συνδικαλιστές να απαντήσουν συντονισμένα και αποφασιστικά στο κεφάλαιο, στην κυβέρνηση και στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ».


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ