Τρίτη 23 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Κυβερνητική πρόκληση

  Σύμβουλος του πρωθυπουργού, αρμόδιος για το ασφαλιστικό,  επιβεβαιώνει με το χειρότερο τρόπο την αντιασφαλιστική στάση της κυβέρνησης 

Νέα προκλητική επίθεση κατά της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης εξαπέλυσε η κυβέρνηση, λίγες μέρες πριν η σχετική μελέτη, που έχει αναθέσει στο βρετανικό οίκο, φτάσει στα χέρια της. Ο χρόνος που εκδηλώθηκε η παρέμβαση, το γεγονός ότι γίνεται από σύμβουλο του πρωθυπουργού και μάλιστα τον «αρμόδιο» συντονιστή για το ασφαλιστικό, αλλά πολύ περισσότερο το ίδιο το περιεχόμενο των δηλώσεων υποδηλώνουν, ότι η κυβέρνηση «ανοίγει» το φάκελο ασφαλιστικό, σηκώνει την αυλαία μιας ακόμα αντεργατικής πράξης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα δήλωσε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο του Σαββάτου, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γκίκας Χαρδούβελης,στο νέο ασφαλιστικό σύστημα που προετοιμάζει η κυβέρνηση, δε θα πρέπει να συνεισφέρει το κράτος, εξετάζεται η παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ο εργαζόμενος για να εξασφαλίσει μια σύνταξη της προκοπής θα πρέπει να προσφέρει ένα 10%-15% του μισθού του στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Πιο συγκεκριμένα, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού τάσσεται υπέρ ενός «βιώσιμου» συστήματος ασφάλισης, όπου όμως αυτό σημαίνει ότι θα είναι «αυτοχρηματοδοτούμενο». Δηλαδή, χρηματοδοτούμενο, μόνο από τις εισφορές των εργαζομένων, αφού ακόμα και οι εισφορές των εργοδοτών δεν είναι παρά τμήμα της υπεραξίας που έχει αποσπαστεί από τους εργαζόμενους. «Ας το σκεφτούμε -υποστηρίζει- σαν ένα κλειστό σύστημα, χωρίς τη φορολογία και τη συνεισφορά του κράτους. Να μπορεί από μόνο του να έχει έσοδα».

Επιπλέον αυτό το σύστημα θα μπορεί να χρηματοδοτεί για λογαριασμό του κράτους και τη λεγόμενη «εγγυημένη ελάχιστη σύνταξη για όλους». Και πάλι δηλαδή με «ξένα κόλλυβα» ο εκσυγχρονισμός επιδιώκει να κάνει «κοινωνική πολιτική».

Μάλιστα, ο κύριος σύμβουλος βλέπει δύο μεγάλα αρνητικά του ασφαλιστικού συστήματος και αυτά «είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας της ζωής και η υπογεννητικότητα». Φαίνεται όμως να του διαφεύγει και το ζήτημα της ανεργίας, αλλά και το γεγονός ότι ακόμα και αυτό το πρόβλημα της υπογεννητικότητας δεν εκφράζει παρά τις πρόσθετες και ανυπέρβλητες δυσκολίες, που έχει φορτώσει η κυβερνητική πολιτική στις πλάτες της εργατικής οικογένειας που αντανακλάται και στην υπογεννητικότητα.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν τη γνωστή «θεσμική αντίδραση» της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που επικέντρωσε την κριτική της στον κίνδυνο που προκαλούν στη διαδικασία του... «κοινωνικού διαλόγου». Επιπλέον, υπενθυμίζει ότι η τριμερής χρηματοδότηση που ισχύει από το 1993 για όλους τους νέους εργαζόμενους, αποτελεί κοινή παραδοχή για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Και πως το κράτος για δεκαετίες εκμεταλλεύτηκε πόρους χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να τους αποδώσει.

Σύσκεψη του ΠΑΜΕ

Πλατιά ανοιχτή σύσκεψη, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι από ταξική οπτική να συζητήσουν, να σχεδιάσουν και να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους στα μέτρα που προετοιμάζει η κυβέρνηση, διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Η σύσκεψη γίνεται στις 6 Φεβρουαρίου στις 6μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων.

Οπως σημειώνεται στην πρόσκληση του ΠΑΜΕ η κυβέρνηση προετοιμάζεται να δώσει τη χαριστική βολή στην κοινωνική ασφάλιση, ενώ για την εφαρμογή της πολιτικής της σχεδιάζει ένα νέο «κοινωνικό διάλογο» με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, προκειμένου να εξασφαλίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία και να εγκλωβίσει τις εργατικές αντιδράσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ