ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ «G-20»
Στο επίκεντρο οι διαφωνίες για την αντιλαϊκή συνταγή

Ξεκίνησαν χτες οι διήμερες επαφές των υπουργών Οικονομικών στην Κωνσταντινούπολη

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ και ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός ποζάρουν γελαστοί με μια ακόμα «Εκθεση» για αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να επιταχυνθούν
Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ και ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός ποζάρουν γελαστοί με μια ακόμα «Εκθεση» για αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να επιταχυνθούν
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Η ανησυχία των καπιταλιστών για τις δυσκολίες μιας γενικευμένης ανάκαμψης της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και οι διαφωνίες για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης αναμένεται να κυριαρχήσουν στη διήμερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών των χωρών - μελών του «G-20», που ξεκίνησε χτες στην Κωνσταντινούπολη.

Δηλώσεις που έγιναν πριν ξεκινήσουν οι επαφές αποτύπωναν τη συνέχιση της «κόντρας» για τους τρόπους στήριξης της πλουτοκρατίας, όπως και την απόλυτη σύμπνοια ως προς την ανάγκη επιτάχυνσης και γενίκευσης των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που θα ανοίξουν το δρόμο για την «ανάπτυξη».

Ετσι, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν υποστήριξε - στο περιθώριο της συνάντησης - ότι πρέπει «να υπάρξει ένας παγκόσμιος στόχος» ως προς την υλοποίηση επενδύσεων (πρόταση που το «Ρόιτερς» μετέδιδε ότι είχε ήδη απορριφθεί), συμπληρώνοντας ότι «η Ευρώπη μπορεί να θέσει το δικό της στόχο και να τον επιτύχει, αλλά δεν τάσσομαι υπέρ του προσδιορισμού επακριβών στόχων για οποιονδήποτε άλλον». Ο Ιταλός ομόλογός του Πιερ Κάρλο Παντοάν επισήμανε ότι «χρειάζεται να γίνουμε πιο τολμηροί στην Ευρώπη σε όρους ανάληψης κινδύνων... Ελπίζω ότι (θα υπάρξουν) πολιτικές πρωτοβουλίες οι οποίες πράγματι θα διευκολύνουν μεγαλύτερες επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, ιδίως επενδύσεις στις υποδομές».

Η συνάντηση του «G-20» γίνεται με την ανησυχία να μεγαλώνει και λόγω των διεργασιών στην ΕΕ (όπου εντάσσεται και το παζάρι των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση) αλλά και λόγω μιας σειράς άλλων εξελίξεων, όπως η μεγάλη μείωση των εισαγωγών στην Κίνα, που αντανακλούν τις δυσκολίες γενίκευσης θετικών ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Φυσικά, αν υπάρχει κάτι στο οποίο οι 20 ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες δεν διαφωνούν είναι η ανάγκη να κλιμακωθεί η αντιλαϊκή επίθεση σε κάθε περιοχή του κόσμου, ώστε να διασφαλιστούν συνθήκες ευνοϊκές για τις επενδύσεις των πολυεθνικών, τη νέα συγκέντρωση κεφαλαίου, την αύξηση του ποσοστού κέρδους.

Αυτό εννοούσε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όταν την Παρασκευή τόνιζε πως «χωρίς δράσεις θα δούμε την παγκόσμια οικονομία να παραμένει κολλημένη σε αβαθή νερά με αναιμική ανάπτυξη και λιγοστές νέες θέσεις εργασίας». «Εχουμε ανάγκη μια αποφασιστική επιτάχυνση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε πεδία όπως είναι αυτά του εμπορίου, της παιδείας, της υγείας (...) και των αποτελεσματικών υποδομών», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας (που φέτος προεδρεύει στο «G-20») Αλί Μπαμπατζάν, υπογράμμισε ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για να βγει από αυτήν τη δύσκολη φάση η παγκόσμια οικονομία».

Ακόμα, ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) Ανχελ Γκουρία - που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσδοκά ότι θα εξασφαλίσει ως «εταίρο» στην εφαρμογή του αντιλαϊκού της προγράμματος - βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε έκθεση του Οργανισμού για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, επισημαίνοντας ότι οι αναπτυγμένες χώρες έχουν «καθυστερήσει» στην προώθησή τους.

Βεβαίως, ως «διαρθρωτικές αλλαγές» και «μεταρρυθμίσεις» στο λεξιλόγιο της πλουτοκρατίας και των κυβερνήσεών της περιγράφονται οι ιδιωτικοποιήσεις, η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού «κόστους», η κατεδάφιση όποιων εργατικών κατακτήσεων έχουν απομείνει, η πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση της σταθερής εργασίας, όπως αποτυπωνόταν και στους στόχους που έθεσε η τελευταία Σύνοδος Κορυφής του «G-20» στην Αυστραλία, τον περασμένο Νοέμβρη.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Επιθεώρησαν την πορεία του νέου αγωγού

ΜΟΣΧΑ.--

Μια τετράωρη «επιθεώρηση» των εδαφών από τα οποία αναμένεται να περάσει ο «Turkish Stream» («Toύρκις Στριμ») έκαναν, χτες, με ελικόπτερο, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, και ο επικεφαλής της ρωσικής «Γκαζπρόμ», Αλεξέι Μίλερ.

Οι δύο αξιωματούχοι αφού πρώτα συζήτησαν στη Μόσχα στη συνέχεια επιθεώρησαν με ελικόπτερο τη διαδρομή του αγωγού και εξέτασαν την πορεία υλοποίησής του, που σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της «Γκαζπρόμ» εκτιμάται ότι το Δεκέμβρη του 2016 θα παραδώσει την πρώτη ποσότητα φυσικού αερίου στην τουρκική περιφέρεια.

Το ρωσικό πρακτορείο «Ιτάρ Τας» μετέδωσε ότι ο νέος αγωγός αναμένεται να μεταφέρει ετησίως 63 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, εκ των οποίων τα 47 προορίζονται να καταλήγουν στα ελληνο-τουρκικά σύνορα και να κατευθύνονται προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Τα υπόλοιπα 16 υπολογίζεται ότι θα απορροφώνται από την τουρκικά αγορά.

Το συνολικό μήκος του αγωγού θα φθάνει τα 180 χλμ. και αναμένεται η κατασκευή του να έχει ολοκληρωθεί έως το Δεκέμβρη του 2016. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθούν οι άδειες για τις ανιχνευτικές - γεωλογικές εργασίες στο υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού, το οποίο θα διαπερνά τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της «Χουριέτ», οι δύο πλευρές συζήτησαν και για την έκπτωση που η Αγκυρα έχει ζητήσει στις τιμές του αερίου που αγοράζει από τη Ρωσία, με τον Γιλντίζ να σημειώνει: «Η Τουρκία είναι τόσο ευαίσθητη για τις διαπραγματεύσεις πάνω στην τιμή του φυσικού αερίου όσο και πάνω στην υλοποίηση του "Τούρκις Στριμ"».

Η ίδια η εξαγγελία του νέου αγωγού (πόσο μάλλον η ολοκλήρωσή του), που συνέπεσε με την ακύρωση του «Νότιου Αγωγού», σηματοδότησε την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών, όπως αποτυπώνεται και στις κόντρες για τη μοιρασιά αγορών και τη χάραξη νέων ενεργειακών και εμπορικών διαδρομών. Στο πλαίσιο αυτών των ανταγωνισμών, τόσο η Τουρκία όσο και η Ρωσία οικοδομούν νέες συμμαχίες, εκτιμώντας ότι έτσι ευνοούνται (προς το παρόν) τα ιδιαίτερα σχέδια των συμφερόντων που εκπροσωπούν.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΡΩΣΙΑ
Επίσκεψη Πούτιν με έμφαση σε εμπόριο και στρατηγική συνεργασία

ΚΑΪΡΟ.--

Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή επιφύλαξε στον Ρώσο ηγέτη, Βλαντιμίρ Πούτιν, η κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί από το περασμένο 24ωρο με μεταξύ άλλων στόχους την περαιτέρω σύσφιξη των ρωσο-αιγυπτιακών οικονομικών, εμπορικών σχέσεων αλλά και το συντονισμό σε καίρια ζητήματα περιφερειακής και διεθνούς πολιτικής, όπως οι εξελίξεις σε Συρία - Ιράκ - Λιβύη αλλά και στο Παλαιστινιακό.

Ολοι οι κεντρικοί δρόμοι της αιγυπτιακής πρωτεύουσας είναι από την Κυριακή στολισμένοι με ρωσικές σημαίες και υπερμεγέθη φωτογραφικά πορτρέτα του Ρώσου Προέδρου με τη λεζάντα «Καλωσόρισες» γραμμένη όχι στα αραβικά και στα ρωσικά αλλά στα αγγλικά αφού ο προφανής στόχος ήταν η αποστολή μηνύματος με νόημα στο εξωτερικό.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, συνοδεία δεκάδων κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων, πρόκειται σήμερα να υπογράψει σειρά σημαντικών συμφωνιών, μεταξύ των οποίων δεσπόζουσα θέση καταλαμβάνει εκείνη που αφορά στην πραγματοποίηση διμερών εμπορικών συναλλαγών, δίχως δολάριο, αλλά με νομίσματα των δύο χωρών. Σίγουρη θεωρούνταν και η υπογραφή συμφωνίας στενής συνεργασίας ανάμεσα στο ρωσικό ειδησεογραφικό οργανισμό «Rossiya Segodnya» και την αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ», στην οποία ο Ρώσος ηγέτης έδωσε εκτενέστατη συνέντευξη λίγο πριν την επίσκεψή του στην Αίγυπτο, που είναι η πρώτη που πραγματοποιείται από Ρώσο ηγέτη εδώ και μία δεκαετία, όπου αναφέρθηκε σε όλα τα καυτά μέτωπα: Τζιχαντιστές, Ουκρανία και κυρώσεις κατά της Ρωσίας, κατάσταση στη Βόρεια Αφρική και στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Καταστροφή δεκάδων ελαιόδεντρων από Εβραίους εποίκους

ΡΑΜΑΛΑ.--

Νέα καταστροφική επιδρομή σε ελαιόδεντρα Παλαιστινίων έκαναν χτες Εβραίοι έποικοι καταστρέφοντας πάνω από 70 δέντρα κοντά στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης.

Τα δέντρα είχαν φυτευτεί πριν μία βδομάδα σε περιοχή που εποφθαλμιούν οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις ώστε να την προσαρτήσουν στον παράνομο τοπικό εβραϊκό εποικισμό «Μετζάντ».

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ΜΑΑΝ, οργανώσεις Παλαιστινίων διαβεβαίωσαν ότι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα τους και θα πραγματοποιήσουν εκ νέου δεντροφύτευση παρά την εγκληματική δράση των εποίκων. Μάλιστα, στις αρχές τρέχοντος μηνός, παλαιστινιακές οργανώσεις είχαν ανακοινώσει την έναρξη πρωτοβουλίας με στόχο τη φύτευση ενός εκατομμυρίου δέντρων σε παλαιστινιακή γη που εποφθαλμιούν Εβραίοι έποικοι και προσπαθούν να την προσαρτήσουν παράνομα, όπως έκαναν και με άλλα κατεχόμενα εδάφη.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Φονικές συγκρούσεις φιλάθλων - αστυνομικών

ΚΑΪΡΟ.--

Τουλάχιστον 22 άτομα σκοτώθηκαν την Κυριακή έξω από μεγάλο ποδοσφαιρικό γήπεδο του βορειοανατολικού Καΐρου, κατά τη σύγκρουση μεταξύ οπαδών της ποδοσφαιρικής ομάδας Ζαμάλεκ και ισχυρής αστυνομικής δύναμης, που επιχείρησε να αποτρέψει την προσπάθεια νεαρών φιλάθλων να εισέλθουν στο χώρο δίχως εισιτήρια χρησιμοποιώντας βροχή δακρυγόνων.

Οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων παρέμεναν συγκεχυμένες έως χτες το απόγευμα, αφού αρχικά ανέφεραν πάνω από 30 - 40 νεκρούς και αργότερα ο αριθμός των νεκρών κατέβηκε σε «τουλάχιστον 22». Οι τραυματίες ανακοινώθηκε πως είναι τουλάχιστον 25.

Οι αιγυπτιακές αρχές επιχείρησαν να αποποιηθούν την ευθύνη για το νέο λουτρό αίματος, που είναι το δεύτερο που σημειώνεται μετά τις φονικές συγκρούσεις χούλιγκαν, το 2012, με περίπου 70 νεκρούς. Σχολιαστές της κρατικής τηλεόρασης επέρριψαν τις ευθύνες για το προχτεσινό φονικό σε «όχλο εγκληματικών στοιχείων και χούλιγκανς» και άλλοι σε «δόλια» προσπάθεια των εκτός νόμου «Αδελφών Μουσουλμάνων» με στόχο την πρόκληση προβλημάτων στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει ότι για τον αγώνα Ζάμαλεκ - ENPP είχαν εκδοθεί 10.000 εισιτήρια, τα οποία εξαντλήθηκαν γρήγορα με αποτέλεσμα πολλοί φίλαθλοι να μην μπορούν να εισέλθουν στο γήπεδο και χιλιάδες οπαδοί να επιχειρήσουν να εισέλθουν χωρίς εισιτήρια.

Η προγραμματισμένη συνάντηση των ποδοσφαιρικών ομάδων Ζάμαλεκ και ENPP (Ενμπί) θα ήταν η πρώτη από το 2012 που θα διεξαγόταν ενώπιον κοινού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ