ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι μάχες δε σταμάτησαν παρά την εκεχειρία

Αν και μειώθηκαν σε πολλά σημεία, το Ντεμπάλτσεβε είναι το επίκεντρο της αμφισβήτησης της συμφωνίας του Μινσκ

Με νέα άρματα μάχης ενισχύονται οι ουκρανικές δυνάμεις γύρω από το Ντεμπάλτσεβε
Με νέα άρματα μάχης ενισχύονται οι ουκρανικές δυνάμεις γύρω από το Ντεμπάλτσεβε
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Οπως αναμενόταν, η εκεχειρία - συμβιβασμός ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες, που τέθηκε σε ισχύ από τα ξημερώματα της Κυριακής, ξεκίνησε με πολλές παραβιάσεις και αλληλοκατηγορίες και από τις δύο πλευρές. Η ίδια η συμφωνία που επικυρώθηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας από την τετραμερή συνάντηση των Προέδρων της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, της Ουκρανίας, Π. Ποροσένκο, της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, και της καγκελαρίου της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, περιείχε πολλά σημεία που επιδέχονταν διαφορετικές ερμηνείες. Επίσης, η σύγκρουση στην Ουκρανία, που πληρώνει με το αίμα του ο ουκρανικός λαός, και είναι τόσο ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης της χώρας όσο και ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΕΕ και ΗΠΑ (που έχουν και επιμέρους διαφορές τακτικής) και την καπιταλιστική Ρωσία, αφορά το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στον πλούτο και τη γεωστρατηγική θέση.

Ετσι, από τις πρώτες ώρες της Κυριακής σε ορισμένα σημεία υπήρξε ανταλλαγή πυρών πυροβολικού ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αν και σε επικοινωνία των ηγετών Ουκρανίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Γαλλίας, σε γενικές γραμμές εκφραζόταν η πεποίθηση ότι τηρείται η εκεχειρία, δεν κρυβόταν και η ανησυχία. «Φιτίλι» για άλλη μια φορά θέλησαν να βάλουν οι ΗΠΑ, από το Σάββατο, οπότε ο πρέσβης τους στην Ουκρανία, Τζέφρι Πιατ (από τους πρωτεργάτες στη δημιουργία της κυβέρνησης φασιστών και εθνικιστών στο Κίεβο), δημοσίευσε φωτογραφίες στο διαδίκτυο, υποτίθεται, συστημάτων πυροβολικού του ρωσικού στρατού στην πόλη Ντεμπάλτσεβε. Αμεση και σκωπτική ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ι. Κονασένκοφ, που είπε: «Αδυνατούμε να καταλάβουμε πώς αυτά τα σκούρα, κοκκώδη μπαλώματα στις φωτογραφίες που δημοσίευσε ο Αμερικανός πρέσβης μπορούν να αποδείξουν οτιδήποτε». Και πρόσθεσε: «Αντίθετα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ο ρωσικός στρατός δε θεώρησε ποτέ ως τρόπο να ελέγχεις και να επιβεβαιώνεις στοιχεία με το να κοιτάζεις γυάλινες σφαίρες».

Η πόλη Ντεμπάλτσεβε είναι στρατηγικής σημασίας σιδηροδρομικός κόμβος, που η κυβέρνηση του Κιέβου θεωρεί δική της επικράτεια, όπως και οι πολιτοφύλακες. Στις διαπραγματεύσεις στο Μινσκ «δεν υπήρχε ούτε μία λέξη για το Ντεμπάλτσεβε στις συμφωνίες», ανέφερε ο πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Α. Ζαχαρτσένκο, που πρόσθεσε ότι «η Ουκρανία απλά πρόδωσε τους 5.000 ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί σε αυτό». Επίσης, οι πολιτοφύλακες καταγγέλλουν ότι αντίθετα με τη συμφωνία, τα βαρέα όπλα της Ουκρανίας όχι μόνο δεν απομακρύνονται αλλά αυξάνονται. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Κιέβου ισχυρίζεται ότι ελέγχει τον αυτοκινητόδρομο και στέλνει νέες δυνάμεις στην περιοχή. Σε αυτή την ευρύτερη περιοχή το περασμένο 24ωρο σκοτώθηκαν 5 Ουκρανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 21, ενώ ο Πρόεδρος Ποροσένκο επανέφερε το ότι «αν δεν υπάρξει ειρήνη, ίσως χρειαστεί να αποφασίσουμε την επιβολή στρατιωτικού νόμου σε ολόκληρη τη χώρα».

Ταυτόχρονα, οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα» συνεχίζουν κανονικά τις μάχες μη αναγνωρίζοντας τη συμφωνία του Μινσκ, ενώ άμαχοι νεκροί από πυρά αναφέρθηκαν και στα περίχωρα του Λουγκάνσκ.

Αλλο αμφισβητούμενο στοιχείο είναι η πρόβλεψη της συμφωνίας να αναλάβει ο ουκρανικός στρατός τα σύνορα με τη Ρωσία αφού πρώτα γίνουν τοπικές εκλογές σε ορισμένες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση έως το τέλος του 2015. Ωστόσο οι πολιτοφύλακες δηλώνουν ότι δεν θα πατήσει Ουκρανός στρατιώτης στα εδάφη τους.

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ρωσόφωνων

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έδωσε χτες στη δημοσιότητα νέα λίστα προσώπων και οντοτήτων στους οποίους επιβάλλει κυρώσεις για την εμπλοκή τους στη σύγκρουση στην Ουκρανία, στην οποία περιλαμβάνονται δύο Ρώσοι αναπληρωτές υπουργοί Αμυνας. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ευθυγραμμίστηκε στην επιθετική αυτή ενέργεια της λυκοσυμμαχίας, αλλά μέσω του υπουργείου Εξωτερικών πλασάρει με τη γνωστή τακτική της ως «επιτυχία» το ότι στη λίστα «δεν περιελήφθησαν 92 ονόματα αλλά μόνο 19».

Τα ονόματα των Αρκάντι Μπάκιν και Ανατόλι Ιβανόφ, Α' αναπληρωτή υπουργού και αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, αντίστοιχα, περιλαμβάνονται στη λίστα όπως και άλλων προσώπων, όπως ο βουλευτής του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας Βαλέρι Ράσκιν, ο τραγουδιστής Γιοσίφ Κομπζόν και ακόμη άνθρωποι από τη Νοτιοανατολική Ουκρανία και 9 οργανώσεις και οντότητες.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟ
Προς κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων

ΑΜΒΟΥΡΓΟ.--

Στις τοπικές εκλογές στο Αμβούργο, που έγιναν την Κυριακή, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD) επικράτησε με 46,5 %, χωρίς όμως να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία όπως συνέβαινε παλιότερα. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) φτάνουν το 16% - χάνοντας τουλάχιστον 7% από τις προηγούμενες εκλογές του 2011 - αλλά το χαμηλότερο ποσοστό τους ιστορικά, κάτι που ερμηνεύεται ως μήνυμα για το κόμμα της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ. Ακολουθούν οι Πράσινοι με 12%, το επίσης σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) από τους πρωτεργάτες του οπορτουνιστικού μορφώματος Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με 8,5%, ενώ και το λεγόμενο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD), κόμμα που εκφράζει μερίδα του γερμανικού κεφαλαίου που επιδιώκει άλλες συμμαχίες στην ΕΕ με έξοδο από το ευρώ, πέρασε το πλαφόν του 5%, πήρε 5,5% και μπήκε στην τοπική Βουλή η τέταρτη εκπροσώπηση μετά τα τρία ανατολικογερμανικά κρατίδια Βρανδεμβούργο, Σαξονία και Θουριγγία. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα ότι υπάρχουν διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα, υπάρχει δυνατότητα εγκλωβισμού λαϊκών δυνάμεων σε διάφορες διαχειριστικές λύσεις, αλλά το ζητούμενο για το λαό δεν είναι η επιλογή του σφαγέα του, αλλά πώς θα διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει και τον καρπώνονται οι εκμεταλλευτές του.

ΗΠΑ - ΜΕΞΙΚΟ
Αντιδράσεις για δολοφονία μετανάστη από αστυνομικούς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τις έντονες αντιδράσεις των μεξικανικών αρχών προκαλεί η δολοφονία του 35χρονου Μεξικανού μετανάστη εργάτη γης, Αντόνιο Ζαμπράνο Μόντες, από τρεις Αμερικανούς αστυνομικούς την περασμένη Πέμπτη στο προάστιο του Σιάτλ, Πάσκο.

Σε ανακοίνωσή του, το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε «βαθιά καταδίκη» της δολοφονίας του 35χρονου εργάτη, χαρακτηρίζοντας το θάνατό του «ένα ακόμη συμβάν κατά τα οποία γίνεται άνευ αδείας χρήση θανάσιμης αστυνομικής βίας». Το προξενείο του Μεξικού στο Σιάτλ έστειλε νότα διαμαρτυρίας, απαιτώντας να επιβληθούν πειθαρχικά μέτρα κατά των τριών αστυνομικών που γάζωσαν για ασήμαντη αφορμή με 13 σφαίρες τον άτυχο μετανάστη.

Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο του Πάσκο στο Σιάτλ με πλακάτ που έγραφαν: «Μην πυροβολείτε», «Χρησιμοποιήστε την εκπαίδευσή σας και όχι τα όπλα σας». Πολλοί από τους διαδηλωτές φώναζαν «Δεν θέλουμε άλλο Φέργκιουσον», θυμίζοντας τη δολοφονία άοπλου 18χρονου Αφροαμερικανού στο Μιζούρι τον περασμένο Αύγουστο από πυρά αστυνομικού.

  • Τις προτάσεις για την υπό αυστηρές προϋποθέσεις χρήση εμπορικών τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ μέχρι το 2018 κατέθεσε την Κυριακή η κυβέρνηση Ομπάμα.
ΝΙΓΗΡΙΑ - ΚΑΜΕΡΟΥΝ - ΤΣΑΝΤ
Με αντίποινα απειλεί η «Μπόκο Χαράμ»

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Με μπαράζ επιθέσεων αυτοκτονίας απείλησαν χτες Νιγηριανοί τζιχαντιστές της «Μπόκο Χαράμ» το Νίγηρα και το Τσαντ, αφού προηγουμένως επιτέθηκαν σε βάση του καμερουνέζικου στρατού κοντά στην πόλη Ουάζα στο βόρειο Καμερούν.

Μέσα στις επόμενες βδομάδες αναμένεται η συγκρότηση δύναμης επέμβασης περίπου 8.700 στρατιωτών από τη Νιγηρία, το Νίγηρα, το Τσαντ, το Καμερούν, το Μπενίν, αλλά και από το Μπουρούντι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών. Χτες, οι δυνάμεις αυτές δήλωσαν έτοιμες να συμμετάσχουν σε αυτήν την επέμβαση και άλλες 10 αφρικανικές χώρες εξέφρασαν την προθυμία τους να την υποστηρίξουν οικονομικά, σε ένα υπολογιζόμενο κόστος άνω των 100 εκατ. δολαρίων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση συμφώνησε στη διαιώνιση και κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις νέες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας:

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα νέα "μαύρη" λίστα προσώπων, που κατέχουν δημόσια αξιώματα στη Ρωσία και στους οποίους επιβάλλει κυρώσεις με την αιτιολογία της εμπλοκής τους στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Μεταξύ των "τιμωρημένων" από την ΕΕ είναι και ο Βαλέρι Ράσκιν, βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας και αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ.

Οι νέες κυρώσεις, που επιβλήθηκαν μια μέρα μετά την εφαρμογή συμφωνίας για την εκεχειρία στην Ουκρανία, όπως και οι προηγούμενες σαφώς και δεν συμβάλλουν στην όποια επίλυση των προβλημάτων της ουκρανικής κρίσης. Επιπλέον, καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς των εκπροσώπων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πως δήθεν, χάρη στη στάση τους στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, δεν επιβλήθηκαν νέα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας. Αποδεικνύεται στην πράξη πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνον συναίνεσε στις ίδιες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με τις οποίες είχε συμφωνήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και συμφώνησε στη διαιώνιση και παραπέρα κλιμάκωσή τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ