ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Μάρτη 2015
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το καθήκον της ανασύνταξης στις νέες συνθήκες

Eurokinissi

Το καθήκον της ανασύνταξης του συνδικαλιστικού κινήματος στις νέες συνθήκες, που δημιούργησε η κυβερνητική εναλλαγή, απαιτεί άλλης ποιότητας δουλειά, διαφωτιστική και οργανωτική, από την πλευρά των συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος. Απαιτεί συνδυασμένη δουλειά για την αποκάλυψη του νέου και παλιού εργοδοτικού συνδικαλισμού σε όλη την κλίμακα, από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, μέχρι το σωματείο.

Χωρίς να αφαιρούμαστε από τις αντικειμενικές δυσκολίες, όπως οι αυταπάτες ή οι χαμηλές προσδοκίες και αγωνιστικές διαθέσεις που χαρακτηρίζουν μεγάλο μέρος των εργαζόμενων και ανέργων, κάτι που το είχαμε και στην προηγούμενη περίοδο, μπορούμε με συστηματική, επιχειρηματολογημένη συζήτηση να αποκαλύπτουμε τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής και της νέας κυβέρνησης, της ΕΕ.

Ο προπαγανδιστικός κουρνιαχτός και τα ψίχουλα, που υπόσχεται στα πιο εξαθλιωμένα τμήματα της εργατικής τάξης η κυβέρνηση, δεν μπορούν να κρύψουν τη δραματική κατάσταση που ζούνε οι άνεργοι, οι απλήρωτοι, οι ανασφάλιστοι, η συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στα επιδόματα, λόγω και της άγριας φοροληστείας, ενώ έχουν στραπατσαριστεί τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Αυτή την άθλια κατάσταση ούτε θέλει, ούτε μπορεί να την αντιμετωπίσει και η σημερινή κυβέρνηση, που είναι ταγμένη να υπηρετήσει και αυτή τα ταξικά συμφέροντα του κεφαλαίου, που δηλώνει πίστη στην ΕΕ των μονοπωλίων, στο ΝΑΤΟ.

Στη βάση των οξυμένων εργατικών προβλημάτων, μπορούμε να «πατήσουμε» και, με την ανάλογη διαφωτιστική δουλειά, να οργανώσουμε σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς την πάλη εργατών και ανέργων, την προσπάθεια ανασύνταξης του συνδικαλιστικού κινήματος, πρωτίστως στο επίπεδο του σωματείου.

Μπορούμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην κατεύθυνση αυτή, να ανοίξουμε μια πλατιά συζήτηση μέσα στα σωματεία και στους εργαζόμενους για το πλαίσιο πάλης που προτείνει το ΠΑΜΕ. Να βοηθήσουμε να απορρίπτεται η λογική της ζωής με ψίχουλα, της παθητικότητας, της ανάθεσης και να υιοθετείται η ταξική γραμμή πάλης, όχι μόνο για την ανάκτηση όλων των απωλειών της τελευταίας πενταετίας αλλά και για την ικανοποίηση όλων των αναγκών μας, μέσα από έναν άλλο δρόμο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, όπου οι εργαζόμενοι θα κάνουν κουμάντο.

Οι ταξικές δυνάμεις δεν μπορεί απλά να επαναλαμβάνουμε ως σύνθημα το αίτημα για αποκατάσταση των απωλειών σε μισθούς, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στα επίπεδα του 2009, αλλά πρέπει να ιεραρχήσουμε κλάδους και χώρους δουλειάς που θα δώσουμε ιδιαίτερο βάρος για να οργανωθεί η πάλη και να διεκδικηθούν αυτά τα αιτήματα, να υπογραφούν δηλαδή ΣΣΕ στη βάση των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων του 2009.

Χρειάζεται καλή προετοιμασία, συνελεύσεις, συσκέψεις Ομοσπονδιών, σωματείων, Επιτροπών Αγώνα, για να ξεπερνιέται η δυσκολία που υπάρχει στην οργάνωση της πάλης λόγω του φόβου, λόγω της λογικής της αναποτελεσματικότητας των αγώνων, της ανάθεσης.

Στου νομούς της Θεσσαλίας, έχει σχεδιαστεί και ξεκίνησε ήδη μια δουλειά προετοιμασίας, με απαρχή τις πλατιές συσκέψεις Διοικητικών Συμβουλίων σωματείων και συνδικαλιστών, που οργανώνουν οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ. Βεβαίως, αυτό δεν επαρκεί και γι' αυτό έχει ξεκινήσει μια δουλειά με συζήτηση κατά ΔΣ σωματείου για το πώς θα οργανωθεί τόσο η διαφώτιση για το πλαίσιο πάλης, όσο και για το πρόγραμμα δράσης του κάθε σωματείου.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, γίνονται ήδη συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων και Γενικές Συνελεύσεις. Χρειάζεται όμως μεγαλύτερη επιμονή και βοήθεια στα συνδικαλιστικά στελέχη των σωματείων, προκειμένου να συνδέουν σωστά τα γενικά αιτήματα με τα κλαδικά, να καταλήγουν σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης.

Ανάλογη δουλειά χρειάζεται να αναπτύξουμε και για την οργάνωση της πάλης των ανέργων με το πλαίσιο αιτημάτων που έχει διαμορφώσει το ΠΑΜΕ, συμπληρωμένο με τοπικές διεκδικήσεις. Για το δυνάμωμα της ταξικής αλληλεγγύης, όπως αυτή που αναπτύσσει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας εδώ και τρία χρόνια, με δωρεάν μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου, παιδιά ανέργων, με λαϊκά γλέντια, παρεμβάσεις και διεκδικήσεις σε Περιφέρεια, Δήμους, Νοσοκομεία, ΔΕΗ, ΔΕΥΑ, ΔΕΠΑ. Η προσπάθεια αυτή πρέπει με επιμονή να δένεται με την οργάνωση των ανέργων τόσο σε επίπεδο κλάδου, όσο και στη συνοικία. Πρέπει τα ταξικά συνδικάτα να οργανώσουν κινητοποιήσεις σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο για την ανεργία.

Τέλος, σημαντική πλευρά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση είναι και η μάχη των αρχαιρεσιών των συνδικάτων. Η πείρα δείχνει ότι όπου οι ταξικές δυνάμεις καταπιανόμαστε έγκαιρα και ουσιαστικά, όπου παρεμβαίνουμε συστηματικά, έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Χαρακτηριστικό και πρόσφατο παράδειγμα είναι οι αρχαιρεσίες στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Βόλου, όπου, κόντρα στις μεθοδεύσεις των εργοδοτικών - κυβερνητικών συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΚΕ και της εργοδοσίας, το ψηφοδέλτιο που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ και συμμετείχε μετά από πολλά χρόνια στις εκλογές πήρε τις 5 έδρες στο 11μελές ΔΣ. Αντίθετα, σε άλλα συνδικάτα που ασχολούμαστε τις τελευταίες ημέρες, τα αποτελέσματα δεν είναι καλά.


Τάσος ΤΣΙΑΠΛΕΣ
Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ


Να κάνουμε το βήμα παραπάνω στην οργάνωση της δουλειάς

Βασικός παράγοντας παρέμβασης στις εξελίξεις, είναι να διατηρήσουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων μέσα στο κίνημα. Είμαστε το ΠΑΜΕ, με πείρα και πλούσια δράση, έχουμε βάλει τη σφραγίδα μας αυτά τα 15 χρόνια σχεδόν σε όλους τους κλάδους, αποτελώντας τη συνέχεια της μεγάλης ιστορίας των αγώνων της τάξης μας. Τολμήσαμε τα προηγούμενα χρόνια παρεμβάσεις, που ανέδειξαν κορυφαία ζητήματα και συσπείρωσαν μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων. Βάλαμε σε κίνηση νέες δυνάμεις, κάναμε βήματα στην οργάνωση των εργαζομένων κατά κλάδο και κατά νομό.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μας ξεχώριζε μεταξύ άλλων απ' όλες τις άλλες δυνάμεις, ήταν το ενιαίο πλαίσιο πάλης, με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής οικογένειας. Σε αυτό δεν κάναμε ποτέ εκπτώσεις, ούτε ιστορικούς συμβιβασμούς. Το κάθε επιχειρησιακό ή κλαδικό αίτημα είχε αφετηρία αυτήν την αρχή, γι' αυτό κερδίσαμε το σεβασμό και την εμπιστοσύνη των εργαζομένων.

Σήμερα, λίγες βδομάδες μετά την κυβερνητική εναλλαγή, δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα περιθώριο να θεωρήσει κανείς ότι μπορούν να επιχειρήσουν να βάλουν και εμάς στο χέρι.

Εχουμε έτοιμο, από το προηγούμενο φθινόπωρο, το πλαίσιό μας, που οδήγησε σε μια πολύμορφη τρίμηνη δράση και ένα πετυχημένο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Είμαστε οι μόνοι που αμφισβητούμε ευθέως, χωρίς υποσημειώσεις, αυτό το δρόμο ανάπτυξης που οδηγεί την εργατική τάξη σε ήττες, υποχωρήσεις, συμβιβασμούς. Είμαστε αυτοί που δώσαμε την πραγματική, ταξική σημασία στην έννοια αλληλεγγύη και πριν, αλλά και μέσα την κρίση.

Τι είναι, λοιπόν, αυτό που θα μας κάνει να διστάσουμε να προβάλουμε και τώρα όλα όσα παλεύαμε μέχρι σήμερα; Εμείς ποτέ δε μιλήσαμε για «ένα στα δέκα», γιατί ποτέ δε μειώθηκαν οι ανάγκες, τουναντίον αυξήθηκαν. Εμείς ποτέ δεν διδάξαμε την ανοχή, αντίθετα επιδείξαμε σημαντική αντοχή και όταν η επίθεση ήταν σε όξυνση. Με όσους σήμερα κατέχουν κυβερνητικές θέσεις, έχουμε αντιπαρατεθεί μέσα κι έξω από το κίνημα, όταν οδηγούσαν ή ακολουθούσαν το άρμα του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Μπροστά, λοιπόν, στις προσδοκίες και στην ελπίδα που έχουνε πολλοί εργαζόμενοι και τις βασίζουν σήμερα σε αυτό το κυβερνητικό σχήμα, εμείς πρέπει να αποκαλύπτουμε καθημερινά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να διατηρήσει - και γιατί όχι, να πάρει και νέα - μέτρα που χρειάζονται για την καπιταλιστική ανάκαμψη και την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Επειδή η επίθεσή τους θα είναι ολοκληρωτική, θα στοχεύει, μέσα από τη χειραγώγηση των εργαζομένων κατευθείαν στο μυαλό τους, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση εμείς να τους αντιμετωπίσουμε αποσπασματικά. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να ανοίγει συνολικά τα ζητήματα (ιδιωτικοποιήσεις, φορολογία, εισόδημα, συμμετοχή σε όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις) κι εμείς να προσπαθούμε να την αποκαλύψουμε σε ορισμένες μόνο πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής, όπως είναι το 751, οι επικουρικές συντάξεις, ο ΟΜΕΔ κ.λπ. Δεν μπορεί η διαπραγμάτευση για το χρέος που αναγνωρίζει να γίνεται με όλους τους εκπροσώπους των μονοπωλίων κι εμείς να αφήνουμε την κουβέντα να περιστρέφεται γύρω από τις γραβάτες και τα κασκόλ.

Ταυτόχρονα, πρέπει να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω στην οργάνωση της δουλειάς μας κατά κλάδο και κατά περιοχή. Ενώ σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται ότι έχουμε έγκαιρη αντίδραση σε κλαδικές εξελίξεις, παρουσιάζεται η αδυναμία να δουλεύουμε απέναντι σ' αυτές συνολικά, ενιαία και αποτελεσματικά. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της δουλειάς μας, αν οι κλαδικές γραμματείες δούλευαν καλύτερα με τις τοπικές, τα προβλήματα της κάθε περιοχής συνδέονταν με αυτά του κλάδου και αντίστροφα. Αν τα σφυριά μας βάραγαν στον ίδιο ρυθμό.

Ομοίως, υπάρχει μια σύγχυση στο εύρος της δράσης κλαδικών σωματείων, της δυνατότητας να παρέμβουν σε όλο το νομό, με τη μορφή οργάνωσης που παρουσιάζουν τα περισσότερα από αυτά. Με βάση το γεγονός ότι ο προσανατολισμός μας δεν μπορεί να είναι άλλος από τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, θέλει να δούμε τις μορφές οργάνωσης με περισσότερη τόλμη.

Συχνά, διστάζουμε να προχωρήσουμε στην ίδρυση επιχειρησιακών σωματείων, αδυνατίζοντας στην ουσία την κλαδική δουλειά, αφού ένα συνδικάτο δεν μπορεί από μόνο του να συσπειρώσει την κρίσιμη πλειοψηφία που απαιτούν οι συνθήκες για να είναι αποτελεσματική η δράση του. Ετσι, πάει πίσω και η ένταξη νέων δυνάμεων στο κίνημα. Κυρίως, όμως, δεν αξιοποιείται πείρα που μπορεί να έρθει από μαζικούς χώρους, με τον εργοδότη απέναντι καθημερινά, με συνεχή τριβή που προκαλεί η μαζική δουλειά.

Και, τέλος, πρέπει να ξεκινήσουμε την εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση συνδικαλιστικών μας στελεχών, ιδιαίτερα των νέων. Και αυτό δεν είναι δουλειά που θα ανατεθεί στο ΠΑΜΕ κεντρικά. Πρέπει να γίνει κατά κλάδο, να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες που συναντάμε σε κάθε κλάδο παραγωγής, το επίπεδο μόρφωσης, οι εργασιακές σχέσεις που επικρατούν. Το να μαθαίνει ένας νέος συνδικαλιστής πώς να στέκεται ως εκπρόσωπος των εργατών δεν τον κάνει γραφειοκράτη, αρκεί αυτή η γνώση και η πείρα να συνοδεύονται από ιδεολογικοπολιτική ενίσχυση και βέβαια τις αξίες του ταξικού, εργατικού κινήματος.


Νίκος ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ