ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πρόγραμμα δράσης για τα οξυμένα προβλήματα του λαού

Σειρά πρωτοβουλιών αποφασίζονται σε κατά τόπους συσκέψεις

Αγωνιστικές δράσεις και παρεμβάσεις στα μέτωπα που αφορούν στα εργασιακά, στην αντιμετώπιση της ανεργίας, στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως στην κοινή πάλη των εργατών με τους αγρότες και τις γυναίκες, στην πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα, σχεδιάζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, με βάση και τις κατευθύνσεις που δόθηκαν από τη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ.

Στη Λάρισα

Σε συνέντευξη Τύπου, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας παρουσίασε τον προγραμματισμό της δράσης μέχρι την Πρωτομαγιά, με βάση τις αποφάσεις της συνέλευσης των αντιπροσώπων των σωματείων του ΕΚ Λάρισας, που έγινε πριν από λίγες μέρες.

Οπως ειπώθηκε εισηγητικά από τον πρόεδρο του ΕΚ Λάρισας Τάσο Τσιαπλέ, θα γίνει προσπάθεια να συζητηθεί το πλαίσιο των διεκδικήσεων σε κάθε σωματείο και τόπο δουλειάς, μέσα από συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, ώστε να εμπλουτιστεί με κλαδικά αιτήματα και να καταλήξει σε πρόγραμμα δράσης κάθε σωματείου.

Σε ό,τι αφορά τις κεντρικές παρεμβάσεις, το ΕΚ Λάρισας σχεδιάζει:

  • Κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ για την ανεργία, στα τέλη Μάρτη, αφού προηγηθεί μια δουλειά από τα σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές. Μπροστά στο Πάσχα θα διεκδικήσει έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ για όλους τους ανέργους.
  • Ημερίδα για την Κοινωνική Ασφάλιση και παρεμβάσεις σε ΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ, Νοσοκομεία, 5η ΥΠΕ.
  • Ημερίδα για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.
  • Στάση εργασίας 1 ώρας για την Παρασκευή 6 Μάρτη, προκειμένου τα σωματεία να κάνουν εκδηλώσεις σε χώρους δουλειάς για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Επίσης, συμμετοχή των σωματείων στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΟΓΕ την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 6 μ.μ, στο θέατρο ΟΥΗΛ.
  • Συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο των αγροτών στο Κιλελέρ, στις 15 Μάρτη. Το ΕΚΛ θα μισθώσει δωρεάν λεωφορείο που θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ, από την πλατεία Λαού.
  • Δωρεάν θεατρικές παραστάσεις της θεατρικής ομάδας του ΕΚ με το έργο «Κουραμπιέδες», το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 8 μ.μ, στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας. Ενόψει της 1ης Μάη θα γίνουν και άλλες πολιτιστικές κι αθλητικές δραστηριότητες.
  • Αντιπροσωπεία του ΕΚ Λάρισας θα συναντηθεί την Τρίτη 3 Μάρτη με τον υπουργό Εργασίας, για να θέσει σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της περιοχής, διεκδικώντας συγκεκριμένες λύσεις. Χωριστά θα θέσει τα προβλήματα των 600 εργαζομένων στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Λάρισα», που έμειναν χωρίς δουλειά - η αλυσίδα έκλεισε - παραμένουν απλήρωτοι επί 21 μήνες και διεκδικούν έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ, καθώς και το ζήτημα που αφορά στο τίμημα και στον τρόπο αποπληρωμής των εργατικών κατοικιών «Μελίνα Μερκούρη» και απασχολεί πολλές εργατικές οικογένειες.
Σε Τρίκαλα και Ξάνθη

Το άμεσο πρόγραμμα δράσης για τα επείγοντα προβλήματα των εργαζομένων και του λαού συζητήθηκε σε μαζική σύσκεψη που οργάνωσε η Γραμματεία Τρικάλων του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή εκλεγμένων σε ΔΣ εργατικών σωματείων, αυτοαπασχολουμένων, συνταξιουχικών, μαζικών συλλόγων, καθώς και άλλους εργαζόμενους που πρωτοστατούν στο εργατικό κίνημα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο Τάσος Τσιαπλές, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Τέλος, πλατιά σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης για τα άμεσα και επείγοντα αιτήματα διεκδίκησης, διοργανώνει η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ, τη Δευτέρα 2 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη αποφασίσει να διοργανώσει συγκέντρωση την Τρίτη 3 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, με αφορμή την κατάσταση της καρδιολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, που οδηγείται σε κλείσιμο καθώς έμεινε χωρίς μόνιμο γιατρό.

Η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ καλεί σε παν-κινητοποίηση και μαζική συμμετοχή όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας, τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Σε θέση μάχης για όλα τα ζητήματα οι οικοδόμοι

Παρεμβάσεις για τους ανέργους, για το Ασφαλιστικό και το δικαίωμα στη δουλειά

Από την παρέμβαση των οικοδόμων της Λάρισας στο ΠΕΔΥ
Από την παρέμβαση των οικοδόμων της Λάρισας στο ΠΕΔΥ
Συγκέντρωση στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και στη συνέχεια παράσταση στα τοπικά γραφεία του ΠΕΔΥ για το Ασφαλιστικό οργάνωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας. Στο υπόμνημα που οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου παρέδωσαν στους αρμοδίους αναφέρονται οι διεκδικήσεις του κλάδου.

Επίσης, κινητοποίηση για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους διοργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 12 Μάρτη στις 10.30 το πρωί, στον ΟΑΕΔ της Δωδεκανήσου. Καλεί τους οικοδόμους να συμμετάσχουν μαζικά και να απαιτήσουν: Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ για όλο το χρόνο της ανεργίας. Εκτακτη ενίσχυση 1.000 ευρώ για τις ημέρες του Πάσχα σε όλους τους ανέργους του κλάδου. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Να είναι συντάξιμος ο χρόνος της ανεργίας.

Επίσης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, καλεί τους εργαζόμενους στις κατασκευές να πάρουν μαζικά μέρος και στην εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συνδικάτου που θα γίνει την Κυριακή 22 Μάρτη στις 10 π.μ., στην αίθουσα του 1ου ορόφου του ΕΚΘ.

Τέλος, σύσκεψη με τα σωματεία Οικοδόμων, Χειριστών, Οδηγών και τους εργαζόμενους στον οδικό άξονα Αμβρακία - Ακτιο, έγινε την περασμένη βδομάδα, με πρωτοβουλία των Εργατικών Κέντρων Αγρινίου και Λευκάδας - Βόνιτσας. Από τις 23 Φλεβάρη, οι εργασίες έχουν σταματήσει, μετά από απόφαση της κατασκευαστικής εταιρείας, για δεύτερη φορά μέσα στο Φλεβάρη. Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν την υποχρεωτική άδεια στην οποία τους έθετε η εργοδοσία και από τις 24 Φλεβάρη έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα ενός μήνα και μέρος του Δώρου Χριστουγέννων που τους οφείλονται.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να οργανωθεί Γενική Συνέλευση, προκειμένου οι εργαζόμενοι να πάρουν αποφάσεις για την παραπέρα δράση τους. Στις αρχές του μήνα, οι εργασίες είχαν σταματήσει ξανά, με την εργοδοσία να προβάλλει τότε ως πρόσχημα τις καιρικές συνθήκες. Ομως, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου σημειώνει πως οι ουσιαστικοί λόγοι ήταν διαφορετικοί, όπως φάνηκε στη συνέχεια, όταν η εργοδοσία προχώρησε σε 24 απολύσεις, έξι σε κάθε μια από τις τέσσερις εργολαβίες που υπάρχουν συνολικά στον οδικό άξονα.

Τα Εργατικά Κέντρα απαιτούν η κατασκευαστική εταιρεία να καταβάλει τα δεδουλευμένα, να ανακαλέσει όλες τις απολύσεις και να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις, όπου χρειάζεται, προκειμένου να αποπερατωθεί το έργο. Καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, στους Δήμους και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να πάρουν θέση.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να αλλάξουν κατεύθυνση τα προγράμματα για τους απόρους

Με αφορμή το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Επισιτιστική και βασική υλική συνδρομή προς απόρους» 2014-2020, που ετοιμάζεται από τις Περιφέρειες αυτήν την περίοδο, με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «η φτώχεια και η ανεργία είναι αποτελέσματα του εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε, τα οποία διαρκώς αναπαράγονται και δεν αντιμετωπίζονται με προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας, όπως έχει αποδειχτεί, στα πλαίσια αυτού του συστήματος».

Το ΕΚΛ χαρακτηρίζει «σταγόνα στον ωκεανό» τα κονδύλια ύψους 330,6 εκ. ευρώ που προβλέπονται από το πρόγραμμα να διατεθούν για μόλις 62.000 νοικοκυριά πανελλαδικά, τα οποία ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, ενώ εκφράζει τη διαφωνία του με το γεγονός ότι στην υλοποίησή του, συμπεριλαμβάνονται πέρα από την Περιφέρεια και τους Δήμους, διάφοροι ιδιώτες, ΜΚΟ, καταναλωτικές οργανώσεις και άτυπα κοινωνικά δίκτυα.

Αξιώνει την αλλαγή της κατεύθυνσης αυτών των προγραμμάτων από τη νέα κυβέρνηση και ζητάει τη λήψη όλων των μέτρων που χρειάζονται, ώστε το πρόγραμμα αυτό να περάσει στην αποκλειστική ευθύνη, αρμοδιότητα και χειρισμό των κρατικών κοινωνικών δομών και υπηρεσιών.

Σημειώνει ότι, ακόμα κι αν δεν αλλάξει ο προσανατολισμός αυτού του προγράμματος, θα διεκδικήσει κάθε δυνατότητα ανακούφισης ανέργων και εργαζομένων, όπως:

  • Τη συμμετοχή του στη διανομή τροφίμων, ειδών ρουχισμού και υπόδησης, σχολικών ειδών, ειδών υγιεινής, σε ανέργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Τη χορήγηση ενός μίνι γεύματος σε όλους τους μαθητές της δημόσιας εκπαίδευσης (παιδικοί σταθμοί, δημοτικά, γυμνάσια - λύκεια), την ενοικίαση από το κράτος και την περιφέρεια ενός κλειστού ξενοδοχείου στη Λάρισα για κάλυψη των αναγκών των αστέγων.
  • Την οικονομική στήριξη των δωρεάν μαθημάτων που πραγματοποιεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε 104 μαθητές γυμνασίου - λυκείου, παιδιά ανέργων οικογενειών, επίσης των εκδηλώσεων για παιδιά ανέργων, στις γιορτές, των εκδηλώσεων με δωρεάν φαγητό, ποτά, φρούτα και μουσική, που διοργανώνει για τους άνεργους και τις οικογένειές τους.
Κάλεσμα για οικονομική ενίσχυση των απεργών

Οι εργαζόμενοι στην «Coca Cola» Θεσσαλονίκης δίνουν ένα μεγάλο απεργιακό αγώνα εδώ και 17 μήνες με αίτημα την ακύρωση όλων των απολύσεων και την παραγωγική επαναλειτουργία του εργοστασίου. Η συνέχιση του αγώνα αυτού γίνεται και υπόθεση οικονομικής αντοχής. Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων «Coca Cola 3Ε» Θεσσαλονίκης δίνει στη δημοσιότητα τους τραπεζικούς λογαριασμούς του απεργιακού τους ταμείου: ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΙΒΑΝ: GR2201608750000000084799149. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - ΙΒΑΝ: GR9201102110000021148008697.

Απεργία σε κυλικεία συρμών και σταθμών

Απεργία ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνουν σήμερα εργαζόμενοι στα κυλικεία των τρένων και των σιδηροδρομικών σταθμών, που απασχολούνται μέσω εργολάβου και συγκεκριμένα της εταιρείας «Alpha Global Trading AEBE». Ζητάνε να δουλεύουν και να πληρώνονται με βάση τη σύμβασή τους, να κολλάνε όλα τα ένσημά τους και να πληρωθούν τα καθυστερούμενα. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων και τους καλούν στην ανάπτυξη κοινής δράσης με τους σιδηροδρομικούς και το σύνολο των εργαζομένων.

  • Με κεντρικό αίτημα την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων εργαζομένων του Τμήματος Κλιναμαξών - Κλινοθεσιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τη λήψη μέτρων ανακούφισης των ανέργων, αλλά και για ενιαίο και αποκλειστικά δημόσιο σιδηρόδρομο, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των απολυμένων εργαζομένων από το Τμήμα Κλιναμαξών - Κλινοθεσιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ συνεχίζει τον αγώνα της.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ