ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Μας πας σε μνημόνιο - θα σε πάμε Εξεταστική»

Eurokinissi

Ανεβάζει η ΝΔ τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, απειλώντας τον και με Εξεταστική, εφόσον οδηγεί τη χώρα σε νέο μνημόνιο.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, σε δήλωσή του, κάνει λόγο για «ψέματα και αδιέξοδα» του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος - κατά τον Σαμαρά - «μας ξαναβάζει σε μνημόνιο. Και η "γέφυρα" που ετοιμάζει είναι για το επόμενο μνημόνιο στο οποίο μας οδηγεί. Και γι' αυτό ασφαλώς θα λογοδοτήσει και ο ίδιος. Και του το λέω από τώρα, για να το γνωρίζει και για να το γνωρίζει και το κόμμα του, στο οποίο ήδη υπάρχουν πολλοί που τον καλούν να απολογηθεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κ. Καραγκούνης τόνισε ότι βεβαίως η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει την Εξεταστική για το πώς φτάσαμε στα μνημόνια 1 και 2 την οποία θέλουν ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, «αλλά φυσικά θα ακολουθήσει και μια ακόμα Εξεταστική, που θα διερευνήσει ποιοι και γιατί απέτρεψαν την έξοδό μας από το μνημόνιο φέτος και μας οδηγούν με φόρα σε νέο μνημόνιο», πρόσθεσε.

Αλλωστε, ο Καραγκούνης υπογράμμισε ότι ο Τσίπρας «ψεύδεται ανοιχτά. Η συμφωνία, που υπέγραψε στο Eurogroup περιλαμβάνει: και το μνημόνιο και την τρόικα, και τα πλεονάσματα των επομένων ετών, που εμείς διαπραγματευόμασταν τη μείωσή τους».

Συμπλήρωσε ότι ο Τσίπρας δημιούργησε ταμειακό πρόβλημα «διότι ο ίδιος και το κόμμα του καλούσε τον κόσμο να μην πληρώσει τους φόρους, που τώρα αγωνίζεται απεγνωσμένα να τους μαζέψει».

Λένε ότι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί

Παραπέρα, βάζοντας ανοικτά ζήτημα για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παζαρέψει αποτελεσματικά για τα συμφέροντα των ντόπιων μονοπωλίων, ο εκπρόσωπος της ΝΔ σημείωσε ότι η κυβέρνηση «απομονώθηκε σε όλη την Ευρώπη και δεν μπορεί να χωνέψει το 18-1 που πέτυχε σε βάρος της χώρας μας στο Eurogroup». Στην ίδια βάση, κατηγόρησε τον Τσίπρα ότι με τα λεγόμενά του ενάντια στις κυβερνήσεις Ισπανίας και Πορτογαλίας, «ενώ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση δημιουργεί πάλι εχθρούς και πόλωση με εκείνους με τους οποίους διαπραγματεύεται. Και δεν καταλαβαίνει ότι αυτό φέρνει τη χώρα σε ακόμα χειρότερη απομόνωση».

Τέλος, επέμεινε και αυτός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «οδηγεί τη χώρα σε νέο μνημόνιο (...) οδηγεί τη χώρα σε νέα ανάγκη για δανεικά».

ΠΟΤΑΜΙ
«Αλέξη προχώρα, και εμείς είμαστε εδώ... »

Εκκληση στον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, να μην καθυστερήσει λεπτό τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, κάνει για άλλη μια φορά το Ποτάμι, κάνοντάς του καθαρό ότι θα στον στηρίξει όποτε χρειαστεί στη Βουλή.

Με αφορμή τα όσα έγιναν στην ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας: «Με έκπληξη ο ελληνικός λαός πληροφορήθηκε ότι το 40% των στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε τελικά κατά της συμφωνίας και του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που συνομολογήθηκε με τους εταίρους στο τελευταίο Eurogroup. Οι συσχετισμοί όμως στους κομματικούς μηχανισμούς δεν πρέπει να ακυρώσουν για άλλη μια φορά τις αλλαγές, που έχει ανάγκη η χώρα. Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να προχωρήσει μπροστά, να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή, ώστε να εξασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή στήριξη. Να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για το συμφέρον των πολλών», λένε στο Ποτάμι, εννοώντας βεβαίως τα συμφέροντα των αστών.

Ο ίδιος ο επικεφαλής του Στ. Θεοδωράκης γνωστοποίησε χτες ότι ζήτησε συνάντηση από τον Αλ. Τσίπρα, προκειμένου να συζητήσουν για τις εξελίξεις στα δημοσιονομικά και τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές. Εμφανίστηκε, δε, προβληματισμένος για το γεγονός ότι η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση στο Γιούρογκρουπ δεν έτυχε ευρείας αποδοχής στην ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ: «Ελπίζουμε, αυτός ο διχασμός να μην επικρατήσει και στην κυβέρνηση. Αν και υπάρχουν σημάδια ότι υπουργοί της κυβέρνησης συμπεριφέρονται περισσότερο ως αρχηγοί συνιστωσών, παρά ως υπουργοί μιας εθνικής κυβέρνησης».

Μπρος στα νομοσχέδια που φέρνει η Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Θεοδωράκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τα υπερψηφίσει. «Εμείς θα βλέπουμε και θα αποφασίζουμε», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, καλώντας την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή και τη συμφωνία που υπέγραψε στο Γιούρογκρουπ, της έταξε: «Εμείς λοιπόν λέμε να τολμήσουν να φέρουν τη συμφωνία μέσα στη Βουλή και νομίζω ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από αυτό το 55-45 που είχε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ»...

ΠΑΣΟΚ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε μαντάρα στα παζάρια με τους πιστωτές»

Εντονη κριτική ασκεί το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση λέγοντας ουσιαστικά ότι απέτυχε να διαπραγματευτεί αποδοτικά με τους πιστωτές για τα συμφέροντα των ντόπιων μονοπωλίων.

Ενδεικτικά, από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε ανακοίνωση, που, σχολιάζοντας και τα λεγόμενα Τσίπρα το Σαββατοκύριακο, τονίζει: «Η κυβέρνηση τα έκανε μαντάρα στην υποτιθέμενη "σκληρή" διαπραγμάτευση. Η Ελλάδα αναγκάστηκε να πάει πολλά βήματα πίσω. Να παραμείνει στο τρέχον μνημόνιο, με πρόσθετες δεσμεύσεις, υπό τη συνεχή αξιολόγηση της τρόικας που λέγεται οι "θεσμοί", χωρίς διασφαλισμένη χρηματοδότηση και ετοιμάζεται να ενταχθεί από τον Ιούλιο σε Μνημόνιο 3 (...) Προφανώς ο κ. Τσίπρας έδινε επί χρόνια - και ιδίως προεκλογικά - υποσχέσεις χωρίς να ξέρει τα δεδομένα. Χωρίς αίσθηση των ευρωπαϊκών και διεθνών συσχετισμών. Χωρίς να έχει λάβει υπόψη του αυτά που του είχαν πει πριν τις εκλογές οι αρμόδιοι συνομιλητές του: ο κ. Γιούνκερ, ο κ. Ντράγκι, ο κ. Σουλτς, η κα Λαγκάρντ, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος».

Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, Ευ. Βενιζέλος, επέμεινε χτες ότι η κυβέρνηση «υπέγραψε την κύρια δανειακή σύμβαση, δηλαδή το μνημόνιο», ενώ και σε επόμενη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ τονίζεται ότι η δανειακή σύμβαση «παραπέμπει στο μνημόνιο και αποτελεί τη νομική βάση του προγράμματος». Ταυτόχρονα, καλούν την κυβέρνηση «να δώσει στη δημοσιότητα τα κείμενα που υπεγράφησαν ήδη ή θα υπογραφούν για τη νέα παράταση και να εξηγήσει ποιος, με ποια νομική βάση και με ποια εξουσιοδότηση υπέγραψε ήδη ή θα υπογράψει και πότε».

Στα εσωκομματικά, το Σάββατο συνεδρίασε η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Αποφασίστηκε να γίνει συνέδριο στις 15 -17 Μάη, όπου υποτίθεται θα υπάρξει και αλλαγή ηγεσίας.

Εκδήλωση για τη μάχη του Φαρδύκαμπου

Εκδήλωση για το γιορτασμό της επετείου της μάχης του Φαρδύκαμπου, το Μάρτη του 1943, συνδιοργανώνουν η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Κοζάνης του ΚΚΕ και τα Παραρτήματα Δυτικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 8 Μάρτη, στις 11 το πρωί, στο χώρο του μνημείου.

Μια διευκρίνιση

Επειδή στη στήλη του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη» Διεθνής Οικονομία στα δύο θέματα τα αριθμητικά ποσά όπως παρατέθηκαν εμφανίζονται ως διαφορετικά για το ίδιο ζήτημα, δηλαδή το παγκόσμιο χρέος, διευκρινίζουμε τα εξής: Το συνολικό παγκόσμιο χρέος έχει φτάσει τα 199 τρισ. δολάρια και ισοδυναμεί με 286% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Από το 2007 έως το 2014, δηλαδή στην περίοδο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 58 τρισ. δολάρια, δηλαδή 17% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε σχέση με το 2007. Τα στοιχεία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του αστικού Τύπου («Ημερησία», Βήμα»), προέρχονται από μελέτη της «McKinsey Global Institute».

Πολιτική εξόρμηση της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ

Με σύνθημα «Καμία ανοχή στη νέα συμφωνία κυβέρνησης και ΕΕ για επέκταση του μνημονίου. Αμεση κατάργηση μνημονίων - εφαρμοστικών νόμων - Ανάκτηση απωλειών. Ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους», η ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτική εξόρμηση το επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιό της, θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τρίτη οι παρακάτω περιοδείες:

-- Στις 8.30 π.μ., στο «Hondos Center», με την Εμμανουέλα Σοφίου, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ., στις Αρχάνες σε υπηρεσίες του Δήμου, με τον Χάρη Φλουρή, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., στο ΠΑΓΝΗ, με τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτή του ΚΚΕ.

-- Στις 12 μ. στις αποθήκες «Carrefour», με τον Αντρέα Κοκοσάλη, Γραμματέα της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 9/3, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «Ανδρόγεω» του Δήμου Ηρακλείου, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση του ΚΚΕ με ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτή του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ