ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 2001
Σελ. /40
Αποκαλυπτικά στοιχεία

Γρηγοριάδης Κώστας

Τα περισσότερα από τα παρακάτω στοιχεία δε βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, αλλά τα σημειώνουμε και πάλι, επειδή η επαναδημοσιοποίησή τους συνέπεσε με την προχτεσινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, στη Βουλή, για την πορεία της Ελλάδας στην ΕΕ και οδηγούν από μόνα τους στα ανάλογα συμπεράσματα. Τα αναδημοσιεύουμε, λοιπόν, όπως ειπώθηκαν στην προχτεσινή ημερίδα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ:

  • Το εισοδηματικό μερίδιο του κεφαλαίου (μεικτά κέρδη ως ποσοστό της προστιθέμενης αξίας) από 40,5% το 1982 αυξήθηκε σε 45,7% το 1997, ενώ το εισοδηματικό μερίδιο της εργασίας (μισθός και ασφαλιστικές εισφορές ως ποσοστό της προστιθέμενης αξίας) από 59,5% το 1982 μειώθηκε σε 54,7% το 1997.
  • Το φτωχότερο 10% του πληθυσμού απολαμβάνει το 2,2% του συνολικού εισοδήματος, ενώ το πλουσιότερο 10% το 26,3%.
  • Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, στη 15ετία 1983- 1998, μειώθηκε σε πραγματικούς όρους κατά 20%, χωρίς όμως να σημειωθεί ανάλογη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
  • Το κόστος εργασίας στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 40% του συνολικού κόστους παραγωγής και οι αμοιβές των Ελλήνων μισθωτών βρίσκονται στο 69% του μέσου όρου της ΕΕ, ενώ είναι υποπολλαπλάσιες των αντίστοιχων αμοιβών στη Γερμανία, στη Γαλλία ή τη Μ. Βρετανία.
  • Το 50% των συνταξιούχων της χώρας βρίσκεται στην κατηγορία των κατώτατων συντάξεων πείνας και στην περίπτωση των συνταξιούχων του ΙΚΑ το ποσοστό αυτό φτάνει στο 70%.
  • Η ανεργία από το 10,3% το 1997, έφθασε στο 11,7% το 1999 και αναμένεται να «ακουμπήσει» το 12,5% για το 2000.
Αγρόν αγοράζει...

Κι ενώ, ο οποιοσδήποτε καλόπιστος αναγνώστης που διαβάζει τα στοιχεία αυτά συμπεραίνει, πως όλ' αυτά τα χρόνια οι λίγοι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι πολλοί φτωχοί φτωχότεροι, με πρώτιστη ευθύνη των αντίστοιχων κυβερνήσεων και των πολιτικών τους, η ηγεσία της ΓΣΕΕ... αγρόν αγοράζει. Παραμένει αμετακίνητη στις λογικές του μονόδρομου της ΟΝΕ, του «κοινωνικού διαλόγου» και της «συναίνεσης», της «ανταγωνιστικότητας» και των αντεργατικών «διαρθρωτικών αλλαγών», στηρίζοντας με τον ένα ή άλλο τρόπο τη συνέχιση και ενίσχυση των ίδιων, όπως και μέχρι σήμερα, αντιλαϊκών πολιτικών.

Και μπορεί, βέβαια, το γεγονός αυτό, να της αποφέρει τα εύσημα της κυβέρνησης - όπως έγινε και στη διάρκεια της προχτεσινής ημερίδας - αλλά καθημερινά και περισσότεροι εργαζόμενοι τής απονέμουν άλλα... παράσημα, με την παλάμη ανοιχτή.

Στρατηγείο... μπανιστιρτζήδων

Η «είδηση» που δημοσιεύτηκε προχτές είναι μεν «μπαγιάτικη» - αφορά σε γεγονός που διαδραματίστηκε προ μηνός - αλλά διατηρεί τη «νοστιμιά» της. Αναφέρει: Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε τη νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο, με την παρουσία ντόπιων και ξένων αξιωματικών, προσκλήθηκε κι ένα μπαλέτο χορευτριών. Το «καλλιτεχνικό» πρόγραμμα του μπαλέτου, όμως, προκάλεσε τις αντιδράσεις πολλών εκ των παρευρισκομένων, ιδιαίτερα εκείνων που συνοδεύονταν από τις κυρίες τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί «θέμα» ακόμα και για τον Ελληνα διοικητή του στρατηγείου.

Προφανώς, το θέαμα που παρουσίασαν οι αλλοδαπές καλλιτέχνιδες ήταν ιδιαίτερα προκλητικό, καθότι, χρησιμοποιώντας τα ελάχιστα «αξεσουάρ» της εργασίας τους, φρόντισαν να επιδείξουν όλα τα κάλλη τους στους, πολυεθνικής προέλευσης, θαμώνες του ιδιόμορφου «μαγαζιού». Αρκετοί από τους άρρενες προσκεκλημένους, μάλλον, το χάρηκαν, αλλά υπήρξαν και κάποιοι που δεν εκτίμησαν την προσπάθεια των διοργανωτών να προβάλλουν... τοπικά έθιμα διασκέδασης και εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους... Η πληροφορία ότι ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος διέταξε έρευνα, για να διαπιστωθεί αν ανάμεσα στις Ουκρανές χορεύτριες, που εισέδυσαν στ' άδυτα του ΝΑΤΟικού στρατηγείου, υπήρχαν και κατάσκοποι, ελέγχεται ως ανακριβής...

Στα δόντια του «τέρατος» τα αποθεματικά

Προφανώς, δεν ήταν αρκετοί οι εκατοντάδες χιλιάδες «μικροεπενδυτές», που ακούμπησαν τις όποιες οικονομίες τους, τα δυόμισι τελευταία χρόνια, στο χρηματιστήριο κι από τότε απέκτησαν τον τίτλο του «εγκλωβισμένου». Τα τεράστια ποσά που άλλαξαν χέρια στη χρονική αυτή περίοδο δεν μπόρεσαν να «χορτάσουν» το «τέρας» της Σοφοκλέους. Δεν έχουν πάτο τα θησαυροφυλάκια των ολίγων και ισχυρών. Οσα περισσότερα ρουφάνε, τόσο περισσότερο «αχόρταγα» γίνονται. Αυτή είναι η αλήθεια, την οποία γνωρίζει πολύ καλά και η κυβέρνηση. Γι' αυτό και, ως καλή θεραπαινίδα της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού» φροντίζει για την «τροφοδοσία» του «τέρατος». Οπως λένε οι σχετικές πληροφορίες, προσανατολίζεται τώρα στην αύξηση του επιτρεπομένου πλαφόν, για τις «επενδύσεις» των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστήριο, που τώρα βρίσκεται στο 12%.

Σε περισσότερα από 4 τρισεκατ. δραχμές υπολογίζονται τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και μόνο που το σκέπτεται το «τέρας» της Σοφοκλέους, του ανοίγει η όρεξη και του τρέχουνε τα σάλια. Επιτρέπεται, λοιπόν, να το αφήνει πεινασμένο..;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ελπιδοφόρα ανυπακοή

Δεν «τρελάθηκαν» ξαφνικά όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα και αρνήθηκαν να υποβάλουν τις δηλώσεις ντροπής του «πόθεν έσχες» που ζητά η κυβέρνηση. Αντίθετα, γνωρίζουν πολύ καλά για ποιους λόγους η κυβέρνηση προχώρησε στην εφαρμογή του αυταρχικού και συκοφαντικού αυτού μέτρου και πώς σχεδιάζει να το εκμεταλλευτεί στη συνέχεια. Αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι τα «πόθεν έσχες» που καλούνται να καταθέσουν θα χρησιμοποιηθούν σε βάρος τους, στο πλαίσιο της γενικότερης επίθεσης κατά των δικαιωμάτων και κατακτήσεών τους που δέχονται από την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Επίθεση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αυτό το διάστημα και θα ενταθεί μέσα στο 2001.

Ηκυβερνητική προπαγάνδα επιχειρεί να επιβάλει το απαράδεκτο μέτρο του «πόθεν έσχες» χρησιμοποιώντας δύο κυρίως επιχειρήματα που επανέλαβε και χτες η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης. Πρώτον, ότι «θα αναβαθμίσει το κύρος των δημοσίων υπαλλήλων» και δεύτερον «θα συμβάλει στην πάταξη της διαφθοράς». Πρόκειται για σαθρούς ισχυρισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το κύρος των δημοσίων υπαλλήλων έχει υποστεί βαρύτατα πλήγματα από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ποιο κύρος άραγε έχουν εργαζόμενοι που οι αποδοχές τους έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια; Πού «γράφει» το κύρος των υπαλλήλων η κυβέρνηση όταν εκχωρεί σωρηδόν στους ιδιώτες λειτουργίες και υπηρεσίες του δημοσίου και ξεπουλά τις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς; Θα αναβαθμιστεί το κύρος των δημοσίων υπαλλήλων με τη σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας, τα μισθολόγια πολλαπλών ταχυτήτων και την «επιβράβευση» των αφοσιωμένων στον «εκσυγχρονισμό»; Υπολογίζει το κύρος των δημοσίων υπαλλήλων η εφαρμογή του εκτρωματικού δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και του κώδικα δεοντολογίας που τους θέλουν άβουλα εκτελεστικά όργανα; Εξίσου γελοίο είναι το επιχείρημα περί πάταξης της διαφθοράς, αφού ποτέ και πουθενά οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» δεν την αντιμετώπισαν ούτε θα μπορούσαν. Παρενθετικά, γιατί δε ζητά το «πόθεν έσχες» των μεγαλοβιομηχάνων, των τραπεζιτών, των μεγαλοκαρχαριών της Σοφοκλέους και των άλλων εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου; Κυρίως, όμως, το επιχείρημα αυτό είναι εξόχως συκοφαντικό αφού θεωρεί ως «εν δυνάμει διεφθαρμένους» το σύνολο σχεδόν των υπαλλήλων.

Φυσικά η κατασυκοφάντηση των δημοσίων υπαλλήλων δε γίνεται τυχαία από την κυβέρνηση. Αποτελεί συστατικό στοιχείο της αντιυπαλληλικής, αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης, προκειμένου να επιβάλει τις νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις και στο δημόσιο τομέα. Αυτός ακριβώς είναι ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση εμφανίζεται αδιάλλακτη και αποφασιστική στην επιβολή του «πόθεν έσχες» και όχι βέβαια η πάταξη της διαφθοράς ή η έγνοια της για το κύρος των υπαλλήλων. Τα «πόθεν έσχες» αποτελούν ένα ακόμα εργαλείο για τη χειραγώγηση και την καθυπόταξη των εργαζομένων στο δημόσιο. Οι «δειγματοληπτικοί έλεγχοι» που σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση ακριβώς σε αυτό στοχεύουν. Τα «πορίσματά» τους θα αξιοποιηθούν κατάλληλα ώστε να συντηρήσουν το κλίμα κατασυκοφάντησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι εργαζόμενοι, όμως, στο δημόσιο τομέα με τη στάση της καθολικής ανυπακοής και απειθαρχίας στο εξευτελιστικό «πόθεν έσχες» (... μόνο 1.000 συμμορφώθηκαν!) έστειλαν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα αντίστασης. Είναι ανάγκη, όμως, να φτάσει μέχρι το τέλος και όχι μόνο να μην υποβάλει κανείς την επαίσχυντη δήλωση, αλλά και να οργανώσουν το μέτωπό τους ενάντια στη γενικότερη κυβερνητική πολιτική, υποχρεώνοντας ακόμη και την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, να πάρει σαφή και ξεκάθαρη στάση, αφήνοντας κατά μέρος τα άλλοθι «διαλόγου» και τις υπεκφυγές.

«Πόθεν έσχες» υπαλλήλων

Είμαι γραφεύς

και κάθε μήνα

παίρνω μισθό

που 'ναι για πείνα

και σας δηλώνω

πως μου ανήκει

μια κατσαρόλα

ένα μπρίκι

και της νυκτός

ένα καθίκι!

*

Εχω επίσης,

ω βαρόνοι,

στη μέση εφτάδιπλη

μια «ζώνη»

και στην κυρτή μου

πάνω πλάτη

έχω την «κούρα»

τη βαρβάτη

και την ΟΝΕ σας

την απάτη!

*

Αυτά μου ανήκουν,

τίποτ' άλλο

κι άντε αφέντες μου

στο διάλο,

το «πόθεν» ψάξτε το

σιμά σας

κι όχι σε μας,

τα θύματά σας!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ