ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΚΟΖΑΝΗ
Δυναμικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο

Απόψε, στις 8.00 μ.μ., στην πλατεία της πόλης 

Δυναμικό «παρών» στην αποψινή αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία που θα γίνει στις 8 μ.μ. στην πλατεία της Κοζάνης, αναμένεται να δώσει ο λαός της περιοχής και να απαιτήσει μαζικά και αποφασιστικά να φύγει το ΝΑΤΟ από τη χώρα και τα Βαλκάνια και να επιστρέψουν στην πατρίδα οι Ελληνες στρατιώτες και φοιτητές.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν μεταξύ άλλων το Εργατικό Κέντρο της πόλης, ηΕπιτροπή Ειρήνης Κοζάνης, η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Κοζάνης και Σερβίων, η «Αναπτυξιακή» Κοζάνης, το Σωματείο Γουνεργατών Σιάτιστας, η τοπική ΕΛΜΕ, το συνδικάτο οικοδόμων, το σωματείο συνταξιούχων Κοζάνης. Κύρια αιτήματα της κινητοποίησης όπως διατυπώθηκαν και από τους φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη, είναι η επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών από Βοσνία και Κόσσοβο, η εγγραφή των Ελλήνων φοιτητών της Γιουγκοσλαβίας σε ελληνικά πανεπιστήμια, να απαγορευτούν και να καταστραφούν τα πυρηνικά και να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Ακόμη να δοθούν διευκρινίσεις για το τι φυλάσσεται στις αποθήκες του ΝΑΤΟ που υπάρχουν στην περιοχή, καθώς και να δοθούν εξηγήσεις για το είδος των πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται στο πεδίο βολής.

Καταδικάζουν οι φορείς

Στο μεταξύ καθημερινά ολοένα και περισσότεροι φορείς εκφράζουν την καταδίκη τους μέσα από ψηφίσματα και ανακοινώσεις. Η μία μετά την άλλη οργανώσεις του μαζικού κινήματος και συνδικαλιστικοί φορείς τοποθετούνται καθημερινά απέναντι στο θέμα των επιπτώσεων του εγκληματικού ΝΑΤΟικού πολέμου στα Βαλκάνια, εκφράζοντας την οργή και αγανάκτηση των μελών τους και της κοινής γνώμης γενικά, για τη δράση των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας και τη συνενοχή και τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης.

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης τονίζει «την αναλγησία της κυβέρνησης να χειριστεί κρίσεις και να διασφαλίσει ακόμα και τα ίδια τα σύνορά της».

Η ΟΒΣΘ επισημαίνει ακόμα στην ανακοίνωσή της ότι «η συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης στο έγκλημα που θα διαπράττεται επί χρόνια στις περιοχές των βομβαρδισμών είναι δεδομένη. Ας αναγνωρίσει τις ευθύνες της λαμβάνοντας, έστω και τώρα, τις ενδεδειγμένες αποφάσεις για την προστασία των στρατιωτών μας, των φοιτητών και γενικά του ελληνικού λαού».

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης τονίζει ότι η κατάσταση δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητους τους επαγγελματίες και ζητά: «την άμεση επιστροφή και μεταγραφή των φοιτητών σε ελληνικά πανεπιστήμια, την αποκατάσταση των υλικών ζημιών και την απορρύπανση του περιβάλλοντος, την απαγόρευση πάσης φύσεως πυρηνικών όπλων και τη σύσταση επιτροπής νομικών διεθνούς κύρους η οποία θα συλλέξει στοιχεία ώστε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν στο Διεθνές Δικαστήριο ως εγκληματίες πολέμου».

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ
«Συμμετέχω και στηρίζω την πρωτοβουλία σας»

Εκφράζοντας τα αισθήματα αγανάκτησης, αλλά και τις αγωνιστικές διαθέσεις του λαού, παράγοντες του δημόσιου βίου, δηλώνουν τη στήριξή τους στις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ.

Ο δήμαρχος Λυκόβρυσης Χρήστος Σκαμάκης, σε δήλωσή του, τονίζει:

«Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό και μιλούν για το θάνατο δεκάδων στρατιωτών του ΝΑΤΟ από λευχαιμία, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία (Βοσνία - Κόσσοβο), αποκαλύπτουν ταυτόχρονα και τις εγκληματικές ευθύνες που έχουν το ΝΑΤΟ και οι κυβερνήσεις που συμφώνησαν για την πραγματοποίηση των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών.

Από τις εγκληματικές αυτές ευθύνες, δεν απαλλάσσεται πιστεύω ούτε η ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο γιατί συνυπέγραψε το διαρκές ΝΑΤΟικό ραδιενεργό έγκλημα, αλλά και για το γεγονός ότι παραπλάνησε τον ελληνικό λαό, λέγοντας συνειδητά ψέματα ότι δε βομβαρδίστηκαν περιοχές όπου βρίσκονταν το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα, ότι έχει στείλει επιτροπή επιστημόνων για να κάνει μετρήσεις, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή των Ελλήνων στρατιωτών και φοιτητών που σπουδάζουν στη γειτονική χώρα κ.λπ.

Είναι υποχρέωση κάθε Ελληνα πολίτη να εναντιωθεί απέναντι στη "νέα τάξη πραγμάτων" και στους ιμπεριαλιστές που διαφεντεύουν τις ανθρώπινες ζωές κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ.

Ως δήμαρχος που τιμά τη θέση που του εμπιστεύτηκε ο φιλειρηνικός λαός της πόλης μας, αισθάνομαι την υποχρέωση να καταδικάσω απερίφραστα όσους συντέλεσαν σε αυτό το έγκλημα.

Συμμετέχω και στηρίζω την πρωτοβουλία του ΚΚΕ στην ανάδειξη ενός μετώπου που θα παλεύει και θα αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Απόφαση σύμφωνη με το κοινό αίσθημα

Σύμφωνη με το κοινό αίσθημα, που αντιλαμβάνεται ως εγκληματική ενέργεια τη ΝΑΤΟική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, ήταν χτεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣΕ) στο Στρασβούργο.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ασχολήθηκε με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, εξαιτίας των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Στις συζητήσεις που έγιναν, τόσο σε σχετική επιτροπή, όσο και στην ολομέλεια, κάτω από την κινητοποίηση των βουλευτών της Αριστεράς, υιοθετήθηκαν δύο προτάσεις, τις οποίες υπερασπίστηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Σύμφωνα με την πρώτη πρόταση, το ΣΕ ζητά να απαγορευτεί η δοκιμή, κατασκευή, χρήση και πώληση όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο και πλουτώνιο. Με τη δεύτερη πρόταση που υιοθετήθηκε, το ΣΕ ζητά από το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ να συστήσουν πρόγραμμα ιατρικής παρακολούθησης των κατοίκων όλων των βαλκανικών χωρών, καθώς και των στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή. Σε αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να ενταχθούν ακόμη δημοσιογράφοι, που κάλυψαν τον πόλεμο, καθώς και στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων ή άλλων οργανισμών που δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω προτάσεις υιοθετήθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία, αφού υπέρ ψήφισαν 46, κατά 3 και πέντε βουλευτές απείχαν.

Συγκέντρωση στον Εύδηλο Ικαρίας

Συγκέντρωση την ερχόμενη Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, στον Εύδηλο, πραγματοποιούν τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας, καλώντας τους κατοίκους του νησιού να ενώσουν τη φωνή τους με αυτήν των σωματείων, ενάντια στο διαρκές ΝΑΤΟικό έγκλημα που συντελείται στα Βαλκάνια.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, τα δύο σωματεία υπογραμμίζουν ότι «σήμερα είναι ανάγκη να εκφραστεί η αντίθεση του ελληνικού λαού στα επικίνδυνα - καρκινογόνα παιχνίδια που παίζονται πίσω από την πλάτη μας».

«Εχουμε χρέος - συνεχίζουν - απέναντι στη ζωή, έχουμε χρέος απέναντι στη ζωή των παιδιών μας να απαιτήσουμε να επιστρέψουν αμέσως όλοι οι Ελληνες φαντάροι που συμμετέχουν στις δυνάμεις κατοχής, να καταστραφούν όλα τα πυρηνικά όπλα, να διαλυθούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, να απομακρυνθεί η χώρα μας από το ΝΑΤΟ, να διαλυθούν όλοι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί που απειλούν την ύπαρξη του πλανήτη μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ