Πέμπτη 25 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Απόφαση σύμφωνη με το κοινό αίσθημα

Σύμφωνη με το κοινό αίσθημα, που αντιλαμβάνεται ως εγκληματική ενέργεια τη ΝΑΤΟική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, ήταν χτεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣΕ) στο Στρασβούργο.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ασχολήθηκε με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, εξαιτίας των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Στις συζητήσεις που έγιναν, τόσο σε σχετική επιτροπή, όσο και στην ολομέλεια, κάτω από την κινητοποίηση των βουλευτών της Αριστεράς, υιοθετήθηκαν δύο προτάσεις, τις οποίες υπερασπίστηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Σύμφωνα με την πρώτη πρόταση, το ΣΕ ζητά να απαγορευτεί η δοκιμή, κατασκευή, χρήση και πώληση όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο και πλουτώνιο. Με τη δεύτερη πρόταση που υιοθετήθηκε, το ΣΕ ζητά από το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ να συστήσουν πρόγραμμα ιατρικής παρακολούθησης των κατοίκων όλων των βαλκανικών χωρών, καθώς και των στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή. Σε αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να ενταχθούν ακόμη δημοσιογράφοι, που κάλυψαν τον πόλεμο, καθώς και στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων ή άλλων οργανισμών που δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω προτάσεις υιοθετήθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία, αφού υπέρ ψήφισαν 46, κατά 3 και πέντε βουλευτές απείχαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ