Πέμπτη 25 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Στην Ευρώπη του Μάαστριχτ
«ΤΡΕΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ»
Δεκαεφτά τα κρούσματα στη Γερμανία

  Νέο κρούσμα εντοπίστηκε στη Βάδη - Βιρτεμβέργη, ενώ κι άλλο ένα πιθανολογείται στη Βόρεια Ιταλία 

Δεκαεφτά κρούσματα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στη Γερμανία. Το τελευταίο κρούσμα εντοπίστηκε στη Βάδη - Βιρτεμβέργη, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση των τοπικών αρχών. Ομως, και στην Ιταλία ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκε νέο κρούσμα στην περιοχή της Πάδουας.

Το υπουργείο Γεωργίας του ομόσπονδου κράτους Βάδης - Βιρτεμβέργης ανακοίνωσε χθες τον εντοπισμό του τρίτου κρούσματος σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών στην περιοχή. Από τα προηγούμενα 14 κρούσματα, τα εφτά εντοπίστηκαν στη Βαυαρία, τρία στο Σλέσβιχ - Χόλσταϊν, τρία στην Κάτω Σαξωνία και ένα στο Μεκλεμβούργο - Πομερανία.

Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στις 24 Νοεμβρίου στο Σλέσβιχ - Χόλσταϊν και έπεσε σαν βόμβα σε μία χώρα που θεωρούσε εαυτήν προστατευμένη από την επιδημία.

Η κρίση των «τρελών αγελάδων» έχει προκαλέσει την παραίτηση δύο υπουργών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, του υπουργού Γεωργίας Καρλ - Χάιντς Φούνκε και της υπουργού Υγείας Αντρέα Φίσερ στις 9 Ιανουαρίου, καθώς και την παραίτηση χθες της υπουργού Υγείας της Βαυαρίας Μπάρμπαρα Σταμ.

Στην Ιταλία

Και δεύτερη περίπτωση βοοειδούς, που είχε πιθανότατα προσβληθεί από την ασθένεια των «τρελών αγελάδων», εντοπίστηκε στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας, ανακοίνωσε σήμερα το εθνικό κέντρο προφύλαξης των ζώων του Τορίνο. Δείγμα του εγκεφάλου του ζώου, που ήταν αγελάδα ηλικίας 4 ετών και πιθανολογείται ότι είχε προσβληθεί από την ασθένεια, παραδόθηκε χθες για εξέταση στο ινστιτούτο έρευνας του Τορίνο από το ομόλογο ερευνητικό κέντρο της Πάδουας (βόρεια). Το κέντρο του Τορίνο θεωρείται ως ο πλέον έγκυρος θεσμός στον τομέα του εντοπισμού της ασθένειας των «τρελών αγελάδων».

Μια πρώτη, γρήγορη, εξέταση που έγινε από τις κτηνιατρικές αρχές της Πάδουας, έδωσε θετικά αποτελέσματα για το ζώο αυτό, ενώ τα οριστικά αποτελέσματα των τεστ στο Τορίνο θα γίνουν γνωστά σε τέσσερις ημέρες.

Η περίπτωση αυτή είναι η δεύτερη που εντοπίζεται στην Ιταλία, μετά από εκείνη μιας αγελάδας ηλικίας 6 ετών, που η ασθένειά της αποκαλύφθηκε πριν από δέκα ημέρες στο βόρειο τμήμα της χώρας. Δυο ακόμη περιστατικά είχαν εντοπιστεί το 1994 στην Ιταλία, τα ζώα, όμως, εκείνα είχαν εισαχθεί από τη Βρετανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ