Πέμπτη 25 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ
Νέα προθεσμία για την ανασύνταξή τους

Παρατάθηκε, μέχρι τις 30 Απρίλη η προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Εσωτερικών προς τους δήμους και τις κοινότητες, προκειμένου να συντάξουν τα δημοτολόγια, με βάση τα οποία θα γίνει η ανασύνταξη των νέων εκλογικών καταλόγων. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά προθεσμία που δίνεται, αφού η ενημέρωση των δημοτών καθυστέρησε, ενώ πολλοί δήμοι δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό και υποδομή για να αντεπεξέλθουν.

Η συγκεκριμένη διαδικασία στόχο έχει οι δημότες να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους και να επικαιροποιηθούν οι εκλογικοί κατάλογοι, αφού πολλοί περιλαμβάνουν μέχρι και πεθαμένους, ενώ δε λείπουν και οι διπλοεγγραφές. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, οι ετεροδημότες που επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους θα πρέπει να προσέλθουν στους δήμους και να το δηλώσουν, προσκομίζοντας ταυτότητα και αριθμό δημοτολογίου. Οι ψηφοφόροι που έχουν σε διαφορετικούς τόπους την οικογενειακή τους μερίδα και τα εκλογικά τους δικαιώματα και δεν προσέλθουν στους δήμους, ψηφίζουν εκεί όπου έχουν ανοίξει οικογενειακή μερίδα.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε χθες το υπουργείο Εσωτερικών στους δημάρχους και προέδρους κοινοτήτων της χώρας, οι δήμοι και οι κοινότητες θα πρέπει μέχρι τις 5 Μάη να αναρτήσουν τα νέα δημοτολόγια στα Δημαρχεία. Τα δημοτολόγια θα είναι αναρτημένα για δέκα μέρες. Ενστάσεις από εκλογείς ή αντιπροσώπους κομμάτων της Βουλής μπορούν να υποβληθούν μέχρι και τα τέλη Μάη. Αυτές θα πρέπει να είναι γραπτές και να συνοδεύονται από το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση, το ονοματεπώνυμο εκείνου εναντίον του οποίου στρέφονται, τον εκλογικό κατάλογο, τον αύξοντα αριθμό εγγραφής του, τους λόγους της ένστασης, καθώς και τα στοιχεία που αποδεικνύουν αυτούς τους λόγους.

Θυμίζουμε πως η πρώτη προθεσμία για την ολοκλήρωση των ονομαστικών καταλόγων έληγε στις 30 Οκτώβρη, ενώ η δεύτερη στις 30 Δεκέμβρη. Η προσέλευση στου κόσμου ήταν και εξακολουθεί να είναι ελάχιστη, ενώ σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μικροί δήμοι, αφού δεν έχουν εξειδικευμένο προσωπικό, πόρους και την απαραίτητη ηλεκτρονική υποδομή. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Εσωτερικών έχει αποστείλει προσωπικό στις Περιφέρειες και Νομαρχίες της χώρας, χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα, αφού δόθηκε εκ νέου παράταση.

Οσοι Ελληνες εκλογείς διαμένουν στο εξωτερικό και επιθυμούν να εγγραφούν στους νέους εκλογικούς καταλόγους και να αποκτήσουν εκλογικό βιβλιάριο, θα πρέπει να το δηλώσουν μέχρι τις 31 Μάρτη, στα προξενεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ