Πέμπτη 25 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στο συνέδριο με «όπλο» τα γκάλοπ

Τα ευρήματα του τελευταίου γκάλοπ, που δείχνουν ότι ο Κ. Καραμανλής παραμένει κυρίαρχος στο εσωκομματικό παιχνίδι, επισείει η Ρηγίλλης, προκειμένου να ενισχύσει την άποψη ότι η πορεία προς το συνέδριο θα είναι «ανέφελη».

Το τρίτο μέρος του γκάλοπ που δημοσίευσε χτες το «Βήμα» εμφανίζει το 78,7% των ψηφοφόρων της ΝΔ να επιθυμεί το κόμμα τους να προχωρήσει ενωμένο και με τον ίδιο αρχηγό μέχρι τις επόμενες εκλογές, ενώ περίπου το ίδιο ποσοστό χαρακτηρίζει επιτυχημένη την ηγεσία του Κ. Καραμανλή. Επίσης το 63,8% θεωρεί ως κυριότερο πρόβλημα της ΝΔ «τα πολλά εσωκομματικά προβλήματα», ενώ το 71% εκτιμά ότι δεν πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας στο συνέδριο. Ταυτόχρονα το 46% επιθυμεί να εκλέγεται ο πρόεδρος για συγκεκριμένη θητεία. Συνεργάτες του Κ. Καραμανλή δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους και επισήμαιναν ότι τα αποτελέσματα του γκάλοπ αποθαρρύνουν κάθε κίνηση αμφισβήτησης του προέδρου στο συνέδριο. Από την πλευρά των εσωκομματικών αντιπάλων δεν υπήρχε διάθεση αμφισβήτησης του γκάλοπ, αλλά επισήμαιναν ότι «με τα γκάλοπ δεν μπορείς να κάνεις πολιτική» και το ζήτημα είναι η προοπτική της εξουσίας, η οποία δεν μπορεί να διασφαλιστεί με την υπάρχουσα κατάσταση στο κόμμα.

Την ίδια στιγμή, η στάση απέναντι στο κόμμα του Δ. Αβραμόπουλου αποτελεί νέο εσωκομματικό «αγκάθι». Η ηγεσία της ΝΔ αποφεύγει να διευκρινίσει αν θεωρεί αντίπαλο ή σύμμαχο το υπό κατασκευή κόμμα, ενώ ταυτόχρονα κερδίζει έδαφος η άποψη σύμφωνα με την οποία το νέο κόμμα συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας κεντροδεξιάς πλειοψηφίας, αποσπώντας ψήφους από το ΠΑΣΟΚ και γι' αυτό δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί εχθρικά. Την άποψη αυτή έχουν υιοθετήσει και ορισμένες εφημερίδες του χώρου και από αυτή τη σκοπιά είναι χαρακτηριστικό άρθρο του «Ελεύθερου Τύπου» στο οποίο τονίζονται τα εξής: «Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το κεντρώο κόμμα που θα ιδρύσουν ο κ. Αβραμόπουλος και οι συνεργάτες του θα στερήσει από το ΠΑΣΟΚ ένα σημαντικό μέρος των κεντροαριστερών εφεδρειών του, πιθανότατα και την προοπτική εξουσίας. Είναι πολύ πιο σημαντική για τις μελλοντικές εξελίξεις η ουσιαστική εξαφάνιση της κεντροαριστεράς πλειοψηφίας, από το ψαλίδισμα της ΝΔ στα γκάλοπ».

Η Ντ. Μπακογιάννη έχει εκφράσει διαφορετική άποψη τονίζοντας ότι το νέο κόμμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως αντίπαλο κόμμα. Η πρώην υπουργός εκτιμά ότι σε διαφορετική περίπτωση χάνεται η προοπτική εξουσίας, με τη ζημιά που θα προκαλέσει το κόμμα Αβραμόπουλου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συρρικνώνονται οι στόχοι Αβραμόπουλου (2001-06-21 00:00:00.0)
Θαμπώνει το «φως» (2001-01-24 00:00:00.0)
Ανακύκλωση της εσωκομματικής γκρίνιας (2001-01-10 00:00:00.0)
Διχασμένη προς το συνέδριο (2001-01-04 00:00:00.0)
«Ανοίγει» το εσωκομματικό μπροστά στο συνέδριο (2000-12-14 00:00:00.0)
Προεκλογικός "αντίπαλος" της κυβερνητικής πολιτικής (1999-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ