Πέμπτη 25 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Να απαγορευτεί η χρήση βλημάτων ουρανίου

Τη διακοπή της παραγωγής και την απόσυρση των βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου ζητάει με απόφασή της η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Η απόφαση εκδόθηκε μετά την ακρόαση ειδικών επιστημόνων και σε αυτήν αναφέρεται:

«Η Διαρκής Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας, αφού άκουσε τις απόψεις που εξέφρασαν οι Επιστήμονες που κάλεσε επί των αποτελεσμάτων στο φυσικό περιβάλλον και στην υγεία του πληθυσμού της περιοχής από τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία,

- Εκφράζει την ανησυχία της για τις αρνητικές επιπτώσεις επί της υγείας τόσο των πολιτών και των στρατιωτών των εγκαταστημένων στην ευρύτερη περιοχή των βομβαρδισμών

- Ζητεί από όλες τις εμπλεκόμενες στην παραγωγή και χρήση παρόμοιων βλημάτων χώρες, όχι μόνο τη μη χρήση, αλλά και την απόσυρση των υφιστάμενων και τη διακοπή της παραγωγής τους.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας αναθέτει στον πρόεδρό της να παραδώσει στον πρόεδρο της Βουλής την ανωτέρω απόφαση προκειμένου να προωθηθεί περαιτέρω».

Στο μεταξύ ο υπουργός Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, απαντώντας στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση προσπάθησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός για τη μόλυνση από ουράνιο στις περιοχές του Κοσσόβου όπου υπηρετούν Ελληνες στρατιωτικοί. Επικαλέστηκε τις απαντήσεις της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας λέγοντας ότι «ξεκαθαρίζουν πώς σε κανένα σημείο διαμονής των Ελλήνων στρατιωτών δε διατυπώθηκε περιβαλλοντική επιβάρυνση είτε τοξική είτε ραδιενεργός στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ