Πέμπτη 25 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με βήμα ταχύ προς αυταρχικές αλλαγές στην ποινική νομοθεσία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στο «σωστό» δρόμο βρίσκεται η κυβέρνηση, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και των υπουργών της, που είναι αρμόδιοι για τη σύνταξη του νέου «τρομονόμου». Παρά την ανησυχία του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, ότι η «τρομονομοθεσία» θα φθείρει ακόμη περισσότερο το πολιτικό της προφίλ, οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχ. Σταθόπουλου, δείχνουν ότι προχωρά ακάθεκτη στις αυταρχικές αλλαγές της ποινικής νομοθεσίας, με τις οποίες θα... παταχθεί το φαινόμενο της τρομοκρατίας στη χώρα μας.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες των διωκτικών αρχών κάτω από τη στενή επίβλεψη Αμερικανών και Βρετανών πρακτόρων, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, έχει δηλώσει στη Βουλή ότι η Ελλάδα συνεργάζεται σε διεθνές και διμερές επίπεδο για την αντιμετώπιση του θέματος της τρομοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο έχει διμερή συνεργασία με τις ΗΠΑ, ενώ έχει κατατεθεί κοινή πρόταση με τη Μ. Βρετανία για το συντονισμό των ενεργειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε χρόνο ρεκόρ...

Σε χτεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλος, έδειξε ότι ήρθησαν και οι τελευταίες του επιφυλάξεις στο θέμα των αντιδραστικών αλλαγών της ποινικής νομοθεσίας. «Οχι μόνο δεν υπάρχει καθυστέρηση, αλλά θα σημειώσουμε χρόνο ρεκόρ στη σύνταξη του νομοθετήματος», ανέφερε. «Τώρα η επιτροπή συνεδριάζει δυο φορές τη βδομάδα και τα μέλη της εργάζονται εντατικά, ώστε σε λίγες βδομάδες να έχουν καταλήξει».

Ομως, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή έχει φυλλορροήσει και συνεχίζει σε αυτήν την κατεύθυνση. Ενα από τα εναπομείναντα μέλη της, ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου Χρήστος Μυλωνόπουλος, με χτεσινές του δηλώσεις στην «Εξουσία» αποστασιοποιήθηκε και «άνοιξε την πόρτα» της αποχώρησής του. «Κληθήκαμε από το υπουργείο να ασχοληθούμε με ένα νομοσχέδιο που θα αφορά στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και όχι στην τρομοκρατία. Τουλάχιστον αυτή ήταν η επίσημη ενημέρωση που είχαμε από τον υπουργό... Θα σταθμίσω με πολλή προσοχή αν θα αποχωρήσω ή όχι από την επιτροπή, αφού όμως ενημερωθώ από τον ίδιο τον υπουργό», δήλωσε.

Από την επιτροπή έχουν αποχωρήσει οι πανεπιστημιακοί Γιάννης Μανωλεδάκης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο ποινικολόγος Χριστόφορος Αργυρόπουλος, ο εγκληματολόγος Γιάννης Πανούσης, ενώ ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης αρνήθηκε ακόμα και να... αναλάβει καθήκοντα, δηλώνοντας ότι η υπάρχουσα νομοθεσία είναι επαρκής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Η συνέντευξη του Μιχ. Σταθόπουλου ήρθε λίγες ώρες μετά από δηλώσεις του στη Βουλή ότι «δε μας πιέζει κανείς. Εχουμε δική μας πολιτική βούληση και δεν κάνουμε νόμο το μνημόνιο που υπέγραψε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης με τις ΗΠΑ».

DNA, FBI, CIA...

Τώρα υποστηρίζει: «Δεν είμαι αρνητικός στο να υπάρξει πρόβλεψη, όταν πρόκειται να αντιμετωπιστούν σοβαρές εγκληματικές πράξεις, να γίνεται χρήση της μεθόδου DNA χωρίς να απαιτείται η συγκατάθεση του υπόπτου και όταν θα υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες εις βάρος του, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο ύποπτος ήταν στον τόπο του εγκλήματος». Οσον αφορά στην παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, τόνισε ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί η κατ' εξαίρεση άρση του απορρήτου, η οποία πρέπει να συνοδεύεται από δικαστικές εγγυήσεις και να μη δίνεται από αστυνομικό όργανο, όπως επιθυμεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Παλιότερα ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης είχε υπογραμμίσει ότι το μέτρο αυτό θα αποτελούσε επέμβαση στην προσωπική ελευθερία. Το θέμα της εξέτασης του DNA ήταν μία από τις βασικές ρυθμίσεις που ήθελαν να «περάσουν» στον «τρομονομο» οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία.

Το... πρέσινγκ που έχουν εφαρμόσει οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί πράκτορες στην «Αντιτρομοκρατική» είναι σε βαθμό υποκατάστασης. Βρέθηκαν στον τόπο της βομβιστικής επίθεσης, συνέλεξαν στοιχεία που τα αξιολογούν, συντόνιζαν το έργο των Ελλήνων αστυνομικών. Μάλιστα, σε σύσκεψη που έγινε προχτές στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης συζητήθηκαν και αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα και όλες οι πιθανότητες. Τους ξένους... ειδικούς προβληματίζει το γεγονός ότι το τρομοκρατικό χτύπημα έγινε σε πολυσύχναστο σημείο με πιθανότητα να υπάρξει κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές. Ενας νεκρός περαστικός δε θα ήταν σήμερα ό,τι καλύτερο για τη «17Ν». Ομως, η καλή πληροφόρηση σε σχέση με τις κινήσεις του Β. Μιχαλολιάκου, το κλεμμένο δίκυκλο, ο πυροδοτικός μηχανισμός και η εκρηκτική ύλη «δείχνουν» δράση τρομοκρατικής οργάνωσης. Ετσι, για τις διωκτικές αρχές όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών

Με χτεσινή του ανακοίνωση ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας αποδοκιμάζει τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του Βασ. Μιχαλολιάκου και εκτιμά ότι «το νομικό μας πλαίσιο είναι πλήρες και αποτελεσματικό για τον εντοπισμό υπαίτιων τρομοκρατικών πράξεων και για την τιμωρία τους. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακαλυφθεί υπαίτιοι εγκληματικών τρομοκρατικών πράξεων δεν επιτρέπει την εύκολη αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των θεσμοθετημένων διαδικασιών και των αρμόδιων δικαστηρίων, εφόσον, πέραν των εγγενών δυσκολιών που παρουσιάζονται στις περιπτώσεις αυτές, οφείλεται στην αναποτελεσματικότητα των αρμόδιων αρχών».

Ο ΔΣΑ τονίζει ότι η κυβέρνηση «οφείλει να μην υποχωρήσει σε πιέσεις από δυνάμεις εντός και εκτός των ορίων της χώρας και να μην εισαγάγει ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο που έχει εξαγγείλει, οι οποίες, πέραν της αναποτελεσματικότητάς τους, θέτουν σε διακινδύνευση θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, ουσιαστικού ή δικονομικού δικαίου, το ζήτημα δε αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους με την απαιτούμενη σοβαρότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ