Πέμπτη 25 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
Στο επίκεντρο η ανάγκη της συντονισμένης αντιΝΑΤΟικής δράσης

Αλέκα Παπαρήγα: Να προχωρήσουμε σε ακόμα μεγαλύτερης εμβέλειας διεθνείς συνεργασίες 

Η ανάγκη συντονισμένης δράσης ενάντια στο ΝΑΤΟ και ενάντια στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα Βαλκάνια, ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε χτες στο Βελιγράδι η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, με στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας. Σήμερα το μεσημέρι η Αλέκα Παπαρήγα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σλ. Μιλόσεβιτς, ενώ θα προηγηθεί συνάντηση με τον Μ. Μιλουντίνοβιτς, στέλεχος του ίδιου κόμματος και μέχρι χτες πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που επισκέπτεται τη Γιουγκοσλαβία συμμετέχουν ακόμα ο Μπ. Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γ. Χαβατζάς, στέλεχος του Κόμματος. Η επίσκεψη θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή και στο πλαίσιό της η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που είναι προσκεκλημένη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, εκτός από τις συναντήσεις που θα έχει με τα στελέχη του κόμματος αυτού θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε περιοχές που τα ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά έσπειραν το θάνατο και την καταστροφή στη χώρα αυτή.

Η Αλέκα Παπαρήγα αφίχθηκε χτες το μεσημέρι στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου και το απόγευμα επισκέφθηκε τα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, όπου πραγματοποίησε δύο ξεχωριστές συναντήσεις. Αρχικά με τον αντιπρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας και πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζίβαντιν Γιοβάνοβιτς και στη συνέχεια με το γενικό γραμματέα του ίδιου κόμματος Ζόραν Αντζέλκοβιτς.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ δέχτηκε τις ευχαριστίες των στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας για τη συμβολή του Κόμματος στην ανάπτυξη του κινήματος του ελληνικού λαού κατά της ΝΑΤΟικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία. Οπως χαρακτηριστικά τονίστηκε: «Οι φίλοι στην ανάγκη φαίνονται», ενώ με ιδιαίτερη έμφαση επισημάνθηκε ότι χάρη στη δράση του ΚΚΕ ολόκληρος ο ελληνικός λαός αντιστάθηκε στον πόλεμο.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στις επιπτώσεις από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς με όπλα, όπως αυτά με απεμπλουτισμένο ουράνιο, επιπτώσεις που -όπως τονίστηκε- αφορούν όλα τα Βαλκάνια και θα βασανίζουν τους λαούς της περιοχής για πάρα πολλά χρόνια.

Μέτωπο βαλκανικό κατά του ΝΑΤΟ

Μετά το πέρας των συναντήσεων της πρώτης μέρας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το πρώτο απόγευμα της παραμονής μας εδώ ήταν πάρα πολύ σημαντικό, γιατί είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον αντιπρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, που ήταν και υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας και με το γραμματέα του Κόμματος που ήταν επικεφαλής μιας κυβερνητικής επιτροπής στο Κόσσοβο.

Αυτή η πρώτη συνάντηση είναι γεμάτη από εντυπώσεις, στοιχεία και εκτιμήσεις, χρήσιμα πράγματα και ορισμένα αρκετά καινούρια. Αυτό όμως που μπορώ να πω ότι καταλήξαμε είναι ότι τα δυο κόμματα μπορούν να συσφίξουν ακόμα παραπέρα τις σχέσεις τους και κυρίως να πάρουν πολύ περισσότερες πρωτοβουλίες από κοινού και βεβαίως και με άλλες πολιτικές δυνάμεις πέρα από κομμουνιστικά κόμματα, προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις, για την πιο συντονισμένη δράση στα Βαλκάνια.

Εκτιμούν ότι η συγκρότηση του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο στηρίζουν, είναι πάρα πολύ σημαντικό γεγονός, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε και σε ακόμα μεγαλύτερης εμβέλειας διεθνείς πρωτοβουλίες, που όχι απλώς θα θυμίζουν το πρόβλημα της Γιουγκοσλαβίας, αλλά θυμίζοντας το πρόβλημα αυτό θα δημιουργούμε προϋποθέσεις αντίστασης και επίθεσης, γιατί είναι κοινή εκτίμηση ότι η διανομή στα Βαλκάνια δεν τελείωσε, συνεχίζεται.

Κατατέθηκαν αρκετές προτάσεις για τη συνέχιση της συνεργασίας και τις οποίες χρειάζεται να τις επεξεργαστούμε παραπέρα. Εχουν πολύ μεγάλη σημασία οι εξελίξεις που υπάρχουν γύρω από την προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί το Δικαστήριο της Χάγης για τη δίκη Μιλόσεβιτς. Εμείς έχουμε ήδη πάρει θέση σ' αυτό: Πραγματικά το δικαστήριο αυτό είναι ένα δικαστήριο του ΝΑΤΟ. Οι καταγγελίες που απαγγέλλονται είναι καταγγελίες που διαμορφώθηκαν το Μάη του 1999, δηλαδή ενώ γινόταν ο πόλεμος. Αρα δεν είναι καταγγελίες εν ψυχρώ, ψύχραιμες, με κάποια στοιχεία.

Νομίζουμε ότι είναι σωστό το αίτημα πως αυτό το δικαστήριο πρέπει να διαλυθεί. Δεν μπορεί να έχει κανένα κύρος. Είναι ένας ΝΑΤΟικός αντιπρόσωπος, ένας ΝΑΤΟικός μηχανισμός που έρχεται να συμπληρώσει τη δύναμη της στρατιωτικής επέμβασης και των όπλων.

Φαίνεται ότι οι εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία με το Κόσσοβο θα έχουν συνέχεια, θα οξυνθούν και όντως πρέπει να διατηρήσουμε όλοι μας την αλληλεγγύη και την ανησυχία μας, γιατί γίνεται προσπάθεια να διαλυθεί παραπέρα η Γιουγκοσλαβία. Ούτε καν σαν χαλαρή ομοσπονδία, κυρίως εξωβαλκανικές δυνάμεις δεν τη θέλουν.

Αρα κρίκος για την ειρήνη είναι η Γιουγκοσλαβία στα Βαλκάνια, που σημαίνει μέτωπο βαλκανικό κατά του ΝΑΤΟ, κατά των επεμβάσεων, κατά των ξένων δυνάμεων και ο κάθε λαός να αποφασίζει επιτέλους τι θέλει και να πάρει την ευθύνη του, χωρίς όμως να έχει το πιστόλι στον κρόταφο και τις πολυεθνικές δυνάμεις στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ