Πέμπτη 25 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Περιστέλλονται τα ατομικά πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα

Η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Στον περιορισμό αντί στη διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων κινείται συνολικά η αναθεώρηση του Συντάγματος, εκτίμησε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, στην παρέμβασή του στη συζήτηση για την εν λόγω αναθεώρηση, που διεξάχθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αρχικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε αναφορικά με τις ατομικές ελευθερίες, ότι «η προσέγγιση που γίνεται σε αυτές τις έννοιες από το κόμμα μας είναι τελείως διαφορετική», επισημαίνοντας ότι «εμείς θεωρούμε πως το κράτος δεν είναι ουδέτερο» και ότι οι θεσμοί «εκφράζουν τα συμφέροντα αυτών που έχουν την πραγματική εξουσία, και σήμερα κυρίαρχη θέση στην κοινωνία μας έχει το μεγάλο κεφάλαιο». Κατέληξε δε στο ότι «η αναθεώρηση δεν μπορεί παρά να πάει προς την κατεύθυνση των λειτουργιών που οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου επιθυμούν». «Αυτή η αναθεώρηση δεν πάει προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά στην κατεύθυνση της περιστολής», τόνισε ο Ορ. Κολοζώφ, συμπληρώνοντας ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων κατοχυρώνει δικαιώματα που κατακτήθηκαν με την πάλη του λαού.

Εκτεταμένη αναφορά έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο δικαίωμα της απεργίας, σημειώνοντας πως «βρίσκεται συνεχώς μπροστά σε μια σειρά από προσχήματα, που ουσιαστικά την απαγορεύουν», ενώ «οι εργοδότες έχουν γίνει ασύδοτοι» εξαιτίας αυτής της κατάστασης. Σχολιάζοντας συγκεκριμένα το σχετικό και υπό αναθεώρηση άρθρο 25 του Συντάγματος, σημείωσε πως με αυτό «εισάγεται η έννοια του περιορισμού των δικαιωμάτων». Τόνισε ότι τα δικαστήρια παρεμβαίνουν ενάντια στους αγώνες των εργαζομένων με πρόσχημα το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «βρισκόμαστε τον τελευταίο καιρό συνεχώς μπροστά στην απειλή του λοκ άουτ» από τους εργοδότες όταν «όλος ο κατασταλτικός μηχανισμός ουσιαστικά προστατεύει τον εργοδότη».

Ο Ορ. Κολοζώφ επισήμανε ότι «διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων σημαίνει όχι μόνο να κατοχυρωθεί το δικαίωμα της απεργίας αλλά και το δικαίωμα των εργαζομένων να εκφράζουν την αλληλεγγύη σε συναδέλφους τους, που βρίσκονται σε κινητοποίηση, ακόμα και με απεργία αλληλεγγύης». Επίσης τόνισε πως «το δικαίωμα στην υγεία, στην εργασία και την κατοικία να κατοχυρώνεται συνταγματικά για όλους όσοι κατοικούν σε αυτή τη χώρα», ενώ ζήτησε να κατοχυρωθεί στους μετανάστες το συνεταιρίζεσθαι «χωρίς περιορισμούς», επισημαίνοντας σχετικά πως στους δημόσιους υπαλλήλους, στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ απαγορεύεται το συνεταιρίζεσθαι, πως ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στο «παραπέντε» ζητά την κατάργησή του καθώς και πως «η απαγόρευση της απεργίας σε αστυνομικούς και δικαστές εξακολουθεί να ισχύει».

Αναφερόμενος συνολικά στην αναθεώρηση σημείωσε ότι ακόμα και «οι προτάσεις που βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του παρελθόντος». Ζήτησε «οι διατυπώσεις του Συντάγματος να είναι καθαρές και να μην αφήνουν παράθυρα», αφού ειδικά για το θέμα των εκτοπίσεων είπε ότι «η δικαστική εξουσία μπορεί να χρησιμοποιήσει το παράθυρο και να κάνει εκτοπίσεις αν τα πράγματα αλλάξουν στη χώρα μας». Οσον αφορά στη θανατική ποινή ζήτησε «να καταργηθεί χωρίς τις εξαιρέσεις που προβλέπονται σε περίπτωση πολέμου».

Σχολιάζοντας το άρθρο 4, και συγκεκριμένα την παρ. 6, που αναφέρεται στους αντιρρησίες συνείδησης, ο Ορ. Κολοζώφ σημείωσε πως «το κόμμα μας θεωρεί ότι όλοι οι Ελληνες πολίτες πρέπει να υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις» και πως «είμαστε υπέρμαχοι ενός στρατού με κληρωτούς και αντίθετοι με τον μισθοφορικό στρατό. Ομως, δεν αγνοούμε ένα πρόβλημα που είναι υπαρκτό: Παιδιά που λόγω συνείδησης δεν μπορούν να υπηρετήσουν στο στρατό». Τόνισε πως «οι λουφαδόροι δεν μπορεί να αποτελούν το πρόσχημα για να μην εξετάσουμε αυτό το ζήτημα» και πρόσθεσε ότι «η λύση που δίνεται για εναλλακτική θητεία δίνει κάποια διέξοδο». Επισήμανε όμως: «Πιστεύω ότι και σε αυτή τη διατύπωση να απαλειφθεί η λέξη "τεκμηριωμένη αντίρρηση συνείδησης", αφού μπορεί να αποτελέσει πρόσχημα για περαιτέρω ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων».

Αναφορικά με το αναθεωρητέο άρ 9, που αφορά στα Προσωπικά Δεδομένα, ο Ορ. Κολοζώφ σημείωσε: «Μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα απευθύνθηκε στους αρχηγούς και εισηγητές κομμάτων δίνοντας την άποψή της. Εμεινα κατάπληκτος γιατί ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη διόρθωσή του αποδέχεται την πρόταση της Αρχής εκτός της τελευταίας παραγράφου, η οποία αναφέρει ότι "απαγορεύεται η απόδοση εθνικού αριθμού στα πρόσωπα που διαβιούν στην ελληνική επικράτεια"».

«Αναρωτήθηκα γιατί διαγράφεται αυτή η παράγραφος», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, λέγοντας πως «έχει δίκιο η Αρχή να θέτει ένα τέτοιο ζήτημα», αφού «είναι πολύ επικίνδυνο να συνδέουμε τον πολίτη με έναν αριθμό. Μπορεί να τον χειριστεί κατάλληλα ο οποιοσδήποτε και να καταλήξει σε ένα προφίλ για οποιοδήποτε άτομο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ