Πέμπτη 25 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αδιάλλακτη και προκλητική η κυβέρνηση
  • Η Β. Παπανδρέου επιμένει ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί ως έχει!
  • Τακτικός ελιγμός, η  παράταση για την υποβολή των δηλώσεων μέχρι 15 Φλεβάρη, κάτω από την καθολική άρνηση των εργαζομένων να συμμορφωθούν με το επαίσχυντο μέτρο
  • Στη λογική του «διαλόγου», η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ

Αδιάλλακτη και προκλητική εμφανίστηκε και χθες η Β. Παπανδρέου επί της ουσίας της εφαρμογής του απαράδεκτου και αυταρχικού μέτρου του «πόθεν έσχες», αλλά υποχρεώθηκε, κάτω από την αγωνιστική στάση του συνόλου σχεδόν των εργαζόμενων, που αρνούνται μαζικά να πειθαρχήσουν, να προχωρήσει σε ένα διαδικαστικό τακτικό ελιγμό, παρατείνοντας την προθεσμία υποβολής δηλώσεων μέχρι τις 15 Φλεβάρη.

Η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε ότι ο νόμος για το «πόθεν έσχες» παραμένει και θα εφαρμοστεί ως έχει. Δε δίστασε να κάνει επίδειξη αποφασιστικότητας και απορρίπτοντας τις σχετικές ενστάσεις της ΑΔΕΔΥ, λέγοντας ότι το «πόθεν έσχες» θα εφαρμοστεί από το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, που καλύπτονται από το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα. Δεν εξαιρείται κανείς, πρόσθεσε, και δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις απειλές της για επιβολή κυρώσεων. Ταυτόχρονα, όμως, δεν μπόρεσε να αγνοήσει την καθολική σχεδόν άρνηση συμμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων, αφού μόνο 1.000 από τους πάνω από 400.000 έχουν υποβάλει τη δήλωση της ντροπής, παρόλο που έληγε σήμερα η αρχική προθεσμία. Γι' αυτό, επιχειρώντας έναν τακτικό ελιγμό με στόχο να υπερκεράσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και να εξασφαλίσει τη συναίνεση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων «πόθεν έσχες» μέχρι τις 15 Φλεβάρη. Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις, όσον αφορά ...την επεξεργασία των «πόθεν έσχες»! Συγκεκριμένα, επέμεινε ότι οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» θα υποβάλλονται στις Διευθύνσεις Διοικητικού, αλλά ...εις διπλούν: Επωνύμως και με κωδικούς! Στη συνέχεια, οι Διευθύνσεις Διοικητικού θα επεξεργαστούν τα στοιχεία με βάση τους κωδικούς μισθοδοσίας, αλλά θα υπάρξει και «δειγματοληπτικός έλεγχος» από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο, όταν διαπιστώνει ενδείξεις μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης των υπαλλήλων, θα παρεμβαίνει και θα επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις!

ΑΔΕΔΥ: Σε διάλογο για το απόρρητο!

Αυτή η δήθεν «υποχώρηση» της υπουργού έδωσε το πρόσχημα που περίμενε η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, για να εμπλακεί σε «διάλογο» για τις τεχνικές λεπτομέρειες του θέματος, με μοναδικό στόχο να διασφαλιστεί το απόρρητο των δηλώσεων «πόθεν έσχες»! Μάλιστα, η Β. Παπανδρέου προεξόφλησε έμμεσα τη συναίνεση της ΑΔΕΔΥ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η ΑΔΕΔΥ θα συμβάλει στην υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού νόμου προς όφελος της πλειοψηφίας των δημοσίων υπαλλήλων»! Ο πρόεδρός της, Σπ. Παπασπύρος, δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν συζητήσεις και από τις δύο πλευρές πάνω στο θέμα της διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων και από το αποτέλεσμα αυτών των επαφών θα κριθούν η δική τους στάση και ειδικότερα το εάν θα προσφύγουν στο Συμβούλιο Επικρατείας! Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ ανέφερε ότι η άποψη της ΑΔΕΔΥ είναι πως ο νόμος χρειάζεται συμπληρωματική νομοθετική ρύθμιση. Για το εάν θα υπάρξει τελική συμφωνία, ο Σπ. Παπασπύρος τόνισε ότι η οξύτητα που καλλιεργήθηκε το τελευταίο διάστημα από την πλευρά του υπουργείου καθιστά την ΑΔΕΔΥ επιφυλακτική σχετικά με την τελική έκβαση της υπόθεσης. Την ίδια στιγμή, όμως, τα σωματεία και οι ομοσπονδίες των εργαζομένων στο δημόσιο καλούν τους εργαζόμενους να μη συμπληρώσουν τα έντυπα του «πόθεν έσχες». Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Περιστερίου, με την οποία καταγγέλλεται η υποκρισία της κυβέρνησης των ιδιωτικοποιήσεων και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, που, ενώ δίνει τα πάντα στο μεγάλο κεφάλαιο, επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια, με το αυταρχικό μέτρο του «πόθεν έσχες», για να εμφανιστούν, τάχα, διώκτες της διαφθοράς.

Χέρι - χέρι με τον Στ. Μάνο

Στο πλευρό της κυβέρνησης, έσπευσαν να ταχθούν οι Φιλελεύθεροι του Στ. Μάνου, οι οποίοι, στην ανακοίνωσή τους, δηλώνουν ότι «αδυνατούν να κατανοήσουν την αντίδραση της ΑΔΕΔΥ»(!) και αναμασούν την κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι «η θεσμοθέτηση του "πόθεν έσχες" για τους δημοσίους υπαλλήλους θα περιορίσει τη διαφθορά και θα επιτρέψει τον έλεγχο των διεφθαρμένων υπαλλήλων»!. Θεωρούν, μάλιστα, ότι «οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έπρεπε να επιμένουν στην εφαρμογή του μέτρου αυτού, αλλά και να προτείνουν πρόσθετες και ίσως αποτελεσματικότερες ρυθμίσεις»!.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ