Πέμπτη 25 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΝΙΑ
Οργή από το λαό της... . ισχυρής Ελλάδας

Από παλιότερη κινητοποίηση κατοίκων στα Χανιά
Από παλιότερη κινητοποίηση κατοίκων στα Χανιά
«Θερμή» υποδοχή θα επιφυλάξουν στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη οι κάτοικοι των Χανίων κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νομό τους. Συγκεκριμένα την Παρασκευή το βράδυ, την ώρα που ο πρωθυπουργός από το βήμα του αμφιθεάτρου του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, θα ενημερώνει τους φορείς του νομού για το μεγαλόπνοο αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησής του για την περιφέρεια και θα προβάλει τις «επιτυχίες» της πολιτικής που εφαρμόζει, την ίδια εκείνη ώρα, στις 7.30 μ.μ., μαζικοί φορείς των Χανίων θα πραγματοποιούν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς της πόλης. Την απόφαση αυτή πήραν μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν την προηγούμενη Παρασκευή.

Μετά την αναγγελία της περιοδείας του πρωθυπουργού, ο οποίος θα πλαισιώνεται από πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησής του, στα Χανιά και το Ρέθυμνο, οι μαζικοί φορείς του Νομού Χανίων ξεσηκώθηκαν και δημοσιοποίησαν ανοιχτή επιστολή προς τον Κ. Σημίτη. Επιστολή μέσα από την οποία κάνουν σφοδρή επίθεση στην κυβερνητική πολιτική.

Παράλληλα, με ανακοίνωση που εξέδωσαν καλούν τον χανιώτικο λαό να πάρει μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο. Την ανακοίνωση υπογράφουν οι παρακάτω μαζικοί φορείς και σωματεία εργαζομένων: Η Επιτροπή Ειρήνης, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, η Συντονιστική Επιτροπή Συνδικάτων και Συνδικαλιστών, η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο, ο Σύλλογος Δασκάλων, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔημοτικήΕπιχείρησηΥδρευσηςΑποχέτευσηςΧανίων(ΔΕΥΑΧ), οι Εργαζόμενοι στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας στα ΤΕΙ, η Επιτροπή Κατά των Βάσεων, η ΠΕΑΕΑ.

Στο κείμενο της ανακοίνωσής τους τονίζουν: «Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έρχεται, τάχα, να δει από κοντά τα προβλήματά μας, αυτά τα προβλήματα ξεχειλίζουν και μαζί τους ξεχειλίζει κι η οργή μας απέναντι στην κυβέρνηση και σ' αυτούς που έμμεσα ή άμεσα τη στηρίζουν. Οταν μάλιστα είναι φανερό ότι πολλά δεινά περιμένουν ακόμη το λαό τόσο στα Χανιά όσο και πανελλαδικά».

Ο πρωθυπουργός βέβαια, συνεχίζουν αμέσως μετά, «θα μιλήσει για άλλη μια φορά για τα έργα που γίνονται και θα γίνουν. Για την ανάπτυξη, για την "ισχυρή" Ελλάδα στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης. Ισως και να μας καθησυχάσει για άλλη μια φορά, μετά τον Ακη, για τις ανύπαρκτες συνέπειες των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, για το πόσο ακίνδυνες είναι οι βάσεις, το πεδίο βολής και οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις. Ισως και να θέλει να πείσει πως "εθνικοί" λόγοι επιβάλλουν τη συμμετοχή της χώρας μας στα εγκλήματα του ΝΑΤΟ, τη συμμετοχή Ελλήνων φαντάρων στα δολοφονικά στρατεύματα κατοχής στη Γιουγκοσλαβία, τη μετατροπή όλης της χώρας και μ' έναν ιδιαίτερο τρόπο των Χανίων σε πεδίο βολής κι ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ».

Εχουμε συνηθίσει πια, υπογραμμίζουν με ιδιαίτερη έμφαση στη συνέχεια, «να βλέπουμε να γίνεται το άσπρο μαύρο, μα στις μέρες μας η πραγματικότητα μιλά από μόνη της. Οι αγρότες του νομού έχουν φτάσει σε σημείο απόγνωσης. Τα βασικά μας αγροτικά προϊόντα (λάδι, πορτοκάλια, ντομάτες) πουλιούνται σε τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Οι εργαζόμενοι ήδη "γεύονται" τις νέες εργασιακές σχέσεις που μας οδηγούν σ' ένα νέο μεσαίωνα».

Συγχρόνως επισημαίνουν: «Η Δωρεάν Δημόσια Υγεία ακολουθεί το δρόμο της Δωρεάν Δημόσιας Παιδείας, που για χάρη της επιστρατεύτηκαν μέχρι και οι ειδικές δυνάμεις, ενάντια στους μαθητές που αγωνίζονταν για το δικαίωμά τους στη μόρφωση. Η κοινωνική ασφάλιση είναι στο στόχαστρο, ενώ το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων, η λειτουργία τους με βάση χρηματοοικονομικά κριτήρια, εκτός του ότι δημιουργεί νέους ανέργους μετατρέπει κάθε έννοια κοινωνικού κράτους πρόνοιας σε κράτος ληστείας του λαού.

Το ξεπούλημα των Αγίων Αποστόλων, η πρόσφατη πλημμύρα "λόγω έργων"(!!) η κύρια πηγή μόλυνσης, οι βάσεις και το πεδίο βολής, συνθέτουν την εικόνα των Χανίων, που, όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα, δίνουν γη και ύδωρ στο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, στους Αμερικανούς κι Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές».

Και καταλήγουν, δίνοντας το στίγμα και τις επιδιώξεις του αγώνα τους: «Ο λαός μας, οι εργαζόμενοι, η νεολαία τίποτα καλό δεν μπορούν να περιμένουν απ' αυτή την πολιτική. Μονόδρομος είναι ο αγώνας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Εξω οι βάσεις και τα πυρηνικά. Εξω το ΝΑΤΌ από τα Βαλκάνια. Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ