Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
Θαμπώνει το «φως»
  • Αδυνατεί να πείσει την «κοινή γνώμη» ότι φέρνει κάτι «καινούργιο»
  • Διχασμένη η ΝΔ για την αντιμετώπιση του νέου κόμματος

Θαμπώνει ολοένα και περισσότερο το «φως» που υποτίθεται ότι θα έφερνε στην πολιτική ζωή το κόμμα Αβραμόπουλου, καθώς ο δήμαρχος παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες και τη στήριξη από τα ΜΜΕ, αδυνατεί να πείσει ότι εκφράζει κάτι «καινούργιο». Επιβεβαίωση της παραπάνω εκτίμησης αποτελεί το δεύτερο μέρος του γκάλοπ και της συνέντευξης του Δ. Αβραμόπουλου, που δημοσίευσε χτες το «Βήμα».

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μόνο το 8,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι «θα ψηφίσει σίγουρα» το υπό κατασκευή κόμμα, ενώ το 54% δηλώνει ανεπιφύλακτα πως δεν πιστεύει ότι «θα φέρει κάτι καινούργιο και θα στηρίζεται στη δημοτικότητα του ηγέτη του». Ενθαρρυντικές, ωστόσο, για το εγχείρημα του δημάρχου μπορούν να θεωρηθούν οι απαντήσεις που έδωσαν οι ψηφοφόροι της ΝΔ στο ερώτημα «πώς πρέπει η ΝΔ να αντιμετωπίσει το κόμμα Αβραμόπουλου», καθώς το 48,5% απαντά ως «μελλοντικός σύμμαχος», το 27,5% με αδιαφορία και μόνο 18% «με σκληρή κριτική ως αντίπαλος».

Η στάση αυτή των ψηφοφόρων της ΝΔ δεν είναι άσχετη από τη στάση της ηγεσίας του κόμματος, η οποία στην καλύτερη περίπτωση είναι διχασμένη. Χαρακτηριστικές είναι οι απαντήσεις που έδωσαν χτες στελέχη της ΝΔ, όσον αφορά την αντιμετώπιση του νέου κόμματος. Ο Θ. Αναγνωστόπουλος τάχτηκε εμμέσως υπέρ της συνεργασίας μαζί του λέγοντας ότι «η κεντροδεξιά πρέπει να διευρυνθεί. Η ΝΔ είναι ο βασικός πόλος. Ο,τι μπορεί να συνεισφέρει σε ένα άθροισμα εξουσίας δε με βρίσκει αντίθετο». Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο Γ. Καλός δήλωσε ότι «η ΝΔ θα κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση και δε χρειάζεται δεκανίκια». Ο εκπρόσωπος του κόμματος Θ. Ρουσόπουλος περιορίστηκε να απαντήσει ότι «ο καθένας στην πολιτική κρίνεται από τις πράξεις και τις παραλείψεις του», αποφεύγοντας να απαντήσει στην ερώτηση αν το κόμμα Αβραμόπουλου αποτελεί σύμμαχο ή αντίπαλο της ΝΔ.

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση συνδικαλιστών της ΝΔ επέμεινε ότι «η ΝΔ θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, είμαστε ένα βήμα πριν από τον τελικό στόχο» και πρόσθεσε «ξέρω και ξέρετε πόσα εμπόδια θα επιχειρήσουν να μας βάλουν», αποστροφή που ερμηνεύεται ως έμμεση αναφορά στην κίνηση Αβραμόπουλου. Πάντως, η κυρίαρχη άποψη στη ΝΔ είναι να μην κόψουν τις «γέφυρες» με την πλατεία Κοτζιά, γεγονός που, σε συνδυασμό με τη στήριξη που το προσφέρει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αξιοποιείται από το δήμαρχο για να προωθήσει το εγχείρημά του.

Από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε στη χτεσινή συνέντευξή του ότι το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματός του θα γίνει σε τρεις μήνες στη Θεσσαλονίκη. Κατά τα λοιπά, επανέλαβε ότι το κόμμα του ανήκει στο κέντρο και «οι ακραίες τάσεις, από δεξιά ή αριστερά, δεν έχουν σχέση με την πολιτική φιλοσοφία του», απέφυγε να δεσμευτεί πότε θα αποχωρήσει από το δήμο Αθήνας και πρόσθεσε τη «φωνή» του υπέρ των ιδιωτικών ΑΕΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ