Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ
Ομολογεί ο υπουργός Εξωτερικών ότι γνώριζαν
  • Ο Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις καταγγελίες Ραψομανίκη για ύπαρξη έκθεσης από τον Ιούνη του 1999 
  • Πλήρης κάλυψη στον Ελληνοαμερικανό σύμβουλο Αλεξ Ρόντο

Ομολόγησε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ότι η κυβέρνηση γνώριζε από την πρώτη στιγμή και, μάλιστα, λίγο μετά τον τερματισμό των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, την ύπαρξη μόλυνσης από απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Συγκεκριμένα, παραδέχτηκε ότι στην πρώτη έκθεση της οργάνωσης ΦΟΚΟΥΣ (μετέχουν η Ελλάδα, η Ρωσία, η Αυστρία και η Ελβετία), η οποία πραγματοποίησε μετρήσεις από τις 14 μέχρι τις 25 του Ιούνη στη Σερβία (λίγες μόλις μέρες από την παύση των βομβαρδισμών), αναφερόταν στη σελίδα 7 ότι το ρωσικό συνεργείο βρήκε σοβαρή ραδιενέργεια στην πόλη Βράνιε, και στη σελίδα 20 της ίδιας έκθεσης ότι βρέθηκε στην πόλη κέλυφος από βλήμα απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Ο ίδιος ο υπουργός παραδέχτηκε ότι στη δεύτερη έκθεση της ίδιας οργάνωσης, που δόθηκε στον ΟΗΕ, δεν αναφερόταν καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση, επιβεβαιώνοντας έτσι, ουσιαστικά, τις καταγγελίες του καθηγητή Ραψομανίκη στην Επιτροπή Εξωτερικών, ότι η επίμαχη σελίδα που περιέγραφε τη μόλυνση είχε αφαιρεθεί. Υπενθυμίζεται ότι επικεφαλής της Ελλάδας στην παραπάνω επιτροπή ήταν ο περίφημος Αλεξ Ρόντος, ο οποίος αναλαμβάνει όλες τις «βρώμικες δουλιές» στη Γιουγκοσλαβία.

Βέβαια, ο υπουργός προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι οι σχετικές έρευνες δεν μπήκαν σε βάθος και έτσι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να γνωρίζει την έκταση του προβλήματος, πολύ περισσότερο που, όπως είπε, η χώρα μας δε συμμετείχε στους βομβαρδισμούς. Ως αμέτοχος υπουργός κάποιας τρίτης χώρας, που δεν ανήκει στη λυκοσυμμαχία, είπε ότι έχει ευθύνες το ΝΑΤΟ που δεν ενημέρωσε τον ΟΗΕ για τη χρήση αυτών των όπλων.

Πριν μία βδομάδα στην ίδια επιτροπή ο υπουργός Αμυνας ισχυριζόταν ότι η Ελλάδα δεν ήξερε τίποτα για το ουράνιο και μόνο το Δεκέμβρη του 1999 ενημερώθηκε η κυβέρνηση για κάτι τέτοιο.

Ο Γ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση προχώρησε σε μία πρωτοφανή στήριξη του Ελληνοαμερικανού συμβούλου του Αλεξ Ρόντου, λέγοντας ότι αυτός έχει τεράστιο κύρος και γι' αυτό έφτασε λίγο πριν τη θέση του επικεφαλής του ΟΑΣΕ στη Γιουγκοσλαβία, με τη στήριξη μάλιστα των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Τελικά, είπε, η μη ανάδειξή του ίσως είναι και προς το συμφέρον της Ελλάδας, η οποία έχει, έτσι και αλλιώς, καλές σχέσεις με τη Γιουγκοσλαβία. Αφησε δε να εννοηθεί ότι υπήρξε «παζάρι» στην όλη υπόθεση, με τη χώρα μας να παραχωρεί τη θέση αυτή ευελπιστώντας στη στήριξη άλλων χωρών για την κατάληψη θέσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2005.

Ο υπουργός απάντησε και σε ερωτήσεις για τη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εξωτερικών των «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων», λέγοντας πως ετοιμάζεται σχέδιο αυτή να γίνεται με κριτήρια πανομοιότυπα με αυτά που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη και αφορούν σε ενέργειες για τη φτώχεια, τις υποδομές και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κριτική στην ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική άσκησαν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως ο Γερ. Αρσένης και Στ. Παπαθεμελής, οι οποίοι έκαναν λόγο για εξωτερική πολιτική που αναθεωρήθηκε και για υποχωρήσεις στις οποίες προχώρησε η χώρα μας έναντι της Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ