Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαιτούμε, δεν επαιτούμε

Ψήφισμα του 4ου Συνεδρίου του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα 

Πραγματοποιήθηκε προχτές, 22 Γενάρη, με μεγάλη επιτυχία, το 4ο Συνέδριο του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.

Το Συνέδριο εξέτασε σε βάθος όλες τις πτυχές του κρίσιμου αυτού εθνικού ζητήματος.

Στο τέλος των εργασιών ψήφισε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα.

«Σήμερα, 22 Γενάρη 2001, εμείς, οι μετέχοντες στο 4ο Συνέδριο του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, αφού ακούσαμε τις εισηγήσεις και συζητήσαμε την πορεία και τις εξελίξεις που έχει το σημαντικό και εθνικό θέμα: "Οι οφειλές της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (αποζημιώσεις - κατοχικό δάνειο - αποκατάσταση θυμάτων ναζιστικής θηριωδίας)"

Διαμαρτυρόμαστε με τον πιο έντονο τρόπο για την απαράδεκτη στάση της Γερμανίας, η οποία αυτοεξαιρείται και δεν καταβάλλει τις οφειλές της προς την Ελλάδα, ενώ η Ιταλία και η Βουλγαρία εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους.

Καταγγέλλουμε τους Συμμάχους μας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου γιατί, το ολιγότερο με την αδιαφορία τους, και τη στάση τους εξαιρείται η Ελλάδα, από όλες τις κατεχόμενες, από τα ναζιστικά στρατεύματα, χώρες, οι οποίες είτε νόμιμα, είτε παράτυπα εισέπραξαν από τη Γερμανία, αυτά που νόμιζαν ή στην πραγματικότητα υπέστησαν, ως αποζημίωση.

Αξιώνουμε από την ελληνική κυβέρνηση χωρίς υπεκφυγές να υπερασπιστεί με σθένος τα δίκαια της Ελλάδας και τα δίκαια πολιτών της, που καταπατήθηκαν βάναυσα από τους Ναζί και περιφρονούνται από το σημερινό γερμανικό κράτος.

Απαιτούμε, δεν επαιτούμε, να εκπληρώσει η Γερμανία τις αναμφισβήτητες οφειλές της απέναντι στην Ελλάδα και στο λαό της, απέναντι στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και ως μιας απόδειξης ότι δε θα επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια ανοσιουργήματα.

Αναμένουμε από τα πολιτικά κόμματα, πιο έντονη κινητικότητα ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση να επιτελέσει το χρέος της απέναντι στην ιστορία, στο έθνος και στον ελληνικό λαό.

Δηλώνουμε πως δε θα επαναπαυτούμε προτού η αδικία αυτή σε βάρος της Ελλάδας, του λαού και του πολιτισμού της εκλείψει. Το χρέος αυτό, χρέος τιμής προς την Ελλάδα, την Ιστορία της και προς το Δίκαιο, χρέος υπέρτατης τιμής προς εκείνους που προσέφεραν τη ζωή τους θυσία για την ελευθερία, πιστεύουμε ότι αποτελεί εγγύηση ειρήνης.

Για το προεδρείο του Συνεδρίου

Ο πρόεδρος, Γ. Α. Μαγκάκης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ