Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Προσφυγή κατά Σταθόπουλου

Την κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της, για την απραξία και την «περίεργη ουδετερότητα» στην υπόθεση με τις γερμανικές αποζημιώσεις, θέτει η προσφυγή που κατέθεσε χτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ο δικηγόρος Ι. Σταμούλης κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλου.

Με προσφυγή που κατέθεσε στο ΣτΕ ο Ι. Σταμούλης ζήτησε να ακυρωθεί ως παράνομη, αντισυνταγματική και αντίθετη με τις διεθνείς συμβάσεις η άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης να επιτρέψει στους συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας του Διστόμου να προβούν σε εγγραφή προσημείωσης υποθήκης των περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου που βρίσκονται στη χώρα μας.

Η υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων έφτασε και στον Αρειο Πάγο, όπου το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για καταβολή χρηματικής αποζημίωσης στους συγγενείς των 218 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας του Διστόμου.

Τον περασμένο Δεκέμβρη ο Ι. Σταμούλης είχε ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης να επιτρέψει την εγγραφή προσημείωσης κατά του γερμανικού δημοσίου και να του χορηγηθεί άδεια λήψης ασφαλιστικών μέτρων. Στο αίτημα του δικηγόρου των συγγενών των θυμάτων του Διστόμου ο υπουργός Δικαιοσύνης στις 10 του Γενάρη έδωσε αρνητική απάντηση.

Στη χτεσινή προσφυγή του ο Ι. Σταμούλης αναφέρει ότι η άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης είναι παράνομη και καταχρηστική, καθώς είναι αντίθετη με τις επιταγές του Συντάγματος, το Διεθνές Σύμφωνο του ΟΗΕ για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα (κυρώθηκε με νόμο το 1997), την ευρωπαϊκή σύμβαση για την ετεροδικία των κρατών και την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Επίσης, επικαλείται τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που θέτουν ως προϋπόθεση για την αναγκαστική εκτέλεση κατά αλλοδαπού την άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης.

Τέλος, ο Ι. Σταμούλης υπογραμμίζει ότι η Γερμανία προχωράει ήδη στην εκποίηση περιουσιακών του στοιχείων που βρίσκονται στο Δήμο Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ