Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΒΟΛΟΣ
Κίνδυνος το ουράνιο

Εκδήλωση της Ενωσης Ελλήνων Χημικών για το απεμπλουτισμένο ουράνιο στο Βόλο

 

Η επιτακτική ανάγκη κατάργησης της χρήσης απεμπλουτισμένου ουρανίου και καταστροφής των ήδη υπαρχόντων βλημάτων, επισημάνθηκε σε εκδήλωση της Ενωσης Ελλήνων Χημικών, που έγινε την Κυριακή στο Βόλο. Τονίστηκε, δε, ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η μόλυνση του πλανήτη έως ότου αποδειχτεί επιστημονικά η σχέση μεταξύ απεμπλουτισμένου ουρανίου και των επιπτώσεών του στον ανθρώπινο οργανισμό. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανυπολόγιστη καταστροφή περιοχών της Σερβίας και στην αναγκαιότητα άμεσης λήψης των κατάλληλων μέτρων. Μόνο η αποκατάσταση των νερών του Δούναβη, επισημάνθηκε, θα στοιχίσει δισεκατομμύρια δολάρια.

Τονίστηκε, επίσης, ότι ο επιστημονικός κόσμος, από την έναρξη των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, μέχρι και σήμερα, προειδοποίησε για τις τραγικές συνέπειες που θα επιφέρουν και ότι έγιναν σχετικά διαβήματα σε αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που εκώφευσαν στις εκκλήσεις των επιστημόνων.

Μιλώντας ο Ν. Κατσαρός, διευθυντής του «Δημόκριτου» και γραμματέας των Βαλκανικών Χημικών Εταιρειών, αναφέρθηκε αναλυτικά στις επισκέψεις που έκαναν αντιπροσωπείες της Ενωσης Ελλήνων Χημικών στις πληγείσες βιομηχανικές περιοχές της Σερβίας και στις διαπιστώσεις τους για την τεράστια οικολογική καταστροφή που επήλθε. Συγκεκριμένα, είπε ότι «οι μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στις περιοχές του Πάντσεβο, του Νόβισαντ, του Κρακούεβατς και της Νις, έδειχναν μια τεράστια οικολογική καταστροφή. Επιστρέφοντας, είχαμε ανακοινώσει στην κυβέρνηση τις τεράστιες οικολογικές επιπτώσεις στο περιβάλλον της Σερβίας και τις ενδεχόμενες για τη δική μας περιοχή». Και συνέχισε: «Για τις περιοχές όπου υπάρχουν Πανεπιστήμια, η περιοχή έχει υποβαθμιστεί λόγω του πολέμου. Τα νερά και τα τρόφιμα πρέπει να παρακολουθούνται, διότι οι χημικοί ρύποι, που είναι μεγάλης διάρκειας, είναι αναμφισβήτητα τοξικοί και επηρεάζουν το περιβάλλον. Τα εδάφη του Κοσσυφοπεδίου, που είναι μολυσμένα με ραδιενέργεια, θα πρέπει ν' αποκατασταθούν. Τα βλήματα ν' απομακρυνθούν, καθώς και τα βληθέντα τανκς, να φραχτούν οι περιοχές αυτές και να γίνει αποκατάσταση των εδαφών με ανάμειξη του εδάφους, απομάκρυνση του εδάφους ή προσθήκη νέων εδαφών».

Οσον αφορά στις μετρήσεις που έγιναν στο πεδίο βολής της Νέας Αγχιάλου, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να δείξουν οτιδήποτε μετά από 16 χρόνια. Και κατέληξε: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε 50 χρόνια και να μολύνουμε τον πλανήτη με απεμπλουτισμένο ουράνιο, έως ότου η επιστήμη αποδείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ απεμπλουτισμένου ουρανίου και ραδιενέργειας. Στο Ιράκ 70.000 στρατιώτες Αμερικανοί προσβλήθηκαν απ' αυτό και είδαμε τ' αποτελέσματα. Γι' αυτό σαν Ενωση Χημικών ζητάμε την κατάργηση των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου και την καταστροφή των ήδη υπαρχόντων».

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Ι. Πολύζος, πυρηνικός ιατρός, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα για να ελεγχθούν οι επιπτώσεις του απεμπλουτισμένου ουρανίου στον ανθρώπινο οργανισμό. Χαρακτηριστικά είπε ότι μετά τη ρίψη ατομικής βόμβας, οι επιδημιολογικές έρευνες ολοκληρώθηκαν περίπου το 1980.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ