Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοταχώς προς «τρομονόμο»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Συνεχίστηκε και χτες η προσπάθεια διαμόρφωσης του κλίματος «τρομονομοθεσίας» από την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση και δημοσιεύματα ορισμένων εφημερίδων. Η βομβιστική επίθεση κατά του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Μιχαλολιάκου αξιοποιείται, με στόχο, μέχρι τα τέλη του Φλεβάρη, να έχει καταρτιστεί από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, το νομοσχέδιο για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος. Με αυτό το πρόσχημα, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει αντιτρομοκρατικές διατάξεις, οι οποίες θα πλήττουν τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών.

Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι «ο πολύς χρόνος έχει παρέλθει, έφτασε η ώρα και σύντομα, πιστεύω, θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε αυτήν την πρόταση». Και η πρόταση αυτή θα περιλαμβάνει «τρομορυθμίσεις», που θα κάνουν αγνώριστες τις ατομικές ελευθερίες. Οπως παραβίαση της νομικής αρχής, που επιβάλλει τη σαφή και λεπτομερειακή περιγραφή μιας εγκληματικής συμπεριφοράς, διεύρυνση του αξιόποινου σε πράξεις που δεν περιέχουν ούτε καν την εντύπωση τέλεσης «τρομοκρατικών» ενεργειών, χτύπημα του συστήματος των ενόρκων, παραβιάσεις του απορρήτου της επικοινωνίας, έρευνες μετά από ανώνυμες καταγγελίες, αξιοποίηση τηλεφωνικών υποκλοπών, άρση του επαγγελματικού απορρήτου δικηγόρων, ατιμωρησία για όσους «μεταμελούνται» και συνεργάζονται με τις αρχές.

Εξάλλου και χτες η Ασφάλεια δεν μπορούσε να προσδιορίσει αν η βομβιστική επίθεση έγινε από τη «17 Ν». Με δηλώσεις του, ο γγ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είπε ότι «τώρα δεν έχουμε ταυτίσει ακόμη με τα ευρήματα ποια οργάνωση, αν είναι η "17 Ν" ή κάνα - δυο που έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς στον ελληνικό χώρο». Πάντως, η δολοφονική επίθεση έδωσε αφορμή για στενότερη συμμετοχή στις έρευνες κλιμακίων ξένων υπηρεσιών, που τα τελευταία χρόνια δρουν στη χώρα μας. Η CIA, το FBI, η Σκότλαντ Γιαρντ «προσφέρουν» άμεσα στις έρευνες που διεξάγει η ΕΛ.ΑΣ.

Η ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Με χτεσινή της ανακοίνωση, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» θεωρεί αυτονόητη την καταδίκη της εγκληματικής ενέργειας σε βάρος του Β. Μιχαλολιάκου.

«Η επί 25 χρόνια ανενόχλητη δράση τέτοιων οργανώσεων, η συγκυρία της συγκεκριμένης ενέργειας, ο τρόπος δράσης των δραστών και οι πραγματικοί στόχοι τους, δημιουργούν μεγάλα ερωτηματικά για το ρόλο των κάθε λογής σκοτεινών μηχανισμών και υπηρεσιών», επισημαίνει.

«Με το πρόσχημα της καταπολέμησης της λεγόμενης τρομοκρατίας, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αξιοποιούν την τελευταία αυτή ενέργεια, για να επιταχύνουν την προετοιμασία της κοινής γνώμης, με σκοπό τη συρρίκνωση δημοκρατικών κατακτήσεων και εγγυήσεων και την ψήφιση ενός νέου "τρομονόμου", που θα περιστέλει τα δημοκρατικά δικαιώματα, παρά το γεγονός ότι η υπάρχουσα νομοθεσία είναι κατά κοινή παραδοχή απολύτως επαρκής».

Και προσθέτει ότι «η "Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη" θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, σε συνεργασία με άλλους μαζικούς και επιστημονικούς φορείς και προσωπικότητες, για να υπερασπιστεί μαζί με τη δημοκρατική κοινή γνώμη τις δημοκρατικές εγγυήσεις που έχουν κατακτηθεί με μακρόχρονους αγώνες».

  • Με ανακοίνωσή της, η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση κατά του βουλευτή της ΝΔ και υπογραμμίζει ότι «τέτοιες ενέργειες στρέφονται εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος και αποτελούν την πλέον ακραία και καταδικαστέα απόπειρα φίμωσης, με κύριο στόχο τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της έκφρασης».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ