Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι Αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου και ο «Ριζοσπάστης»

Το 16ο Συνέδριο αποφάσισε να προωθήσει με όλα τα μέτρα το βασικό στόχο του Κόμματος, τη συγκρότηση, του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου πάλης. Ταυτόχρονα, πήρε αποφάσεις για την πολύμορφη, ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ανάπτυξη του Κόμματος.

Οι αποφάσεις που ήσαν ομόφωνες, αποτελούν την πρώτη θετική προϋπόθεση γι' αυτά. Ομως δεν αρκεί αυτό. Κύριο ζήτημα η υλοποίηση αυτών των αποφάσεων, που απαιτεί την αφομοίωση όχι μόνον από τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ, αλλά και η γνώση αυτών των αποφάσεων από άλλους πρωτοπόρους αγωνιστές, από ευρύτερες δυνάμεις της κοινωνίας μας, πρώτα και κύρια από την εργατική τάξη, τα καταπιεζόμενα στρώματα, τη νεολαία.

Πώς όλα αυτά θα γίνουν κτήμα αυτών που βρίσκονται στον αγώνα; Πώς θα συμμετέχουν ακόμα περισσότεροι από αυτούς που έχουν διάθεση ή διαισθάνονται ότι κάτι πρέπει βαθύτερα να αλλάξει, όλοι αυτοί που αναζητούν διέξοδο;

Η γνωριμία των αποφάσεων του Κόμματος σε ευρύτερες δυνάμεις και ανθρώπους δε θα γίνει κυρίως, με μαθήματα και διαλέξεις, μορφές που δεν απουσιάζουν από την εσωκομματική δραστηριότητα.

Ο «Ριζοσπάστης» η εφημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ είναι το μέσον που μπορεί να προβάλει άμεσα, ζωντανά, πολύμορφα και καθημερινά αυτή την πολιτική.

Το κύριο είναι μέσα από την καθημερινή πολιτική δραστηριότητα να φωτίζεται, αποκαλύπτεται η αντικοινωνική πολιτική δράση - παρέμβαση της κυβέρνησης και των δυνάμεων του αστικού συστήματος σε όλες τις πτυχές της δημόσιας λειτουργίας του. Είναι, για παράδειγμα, οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, η ακύρωση κοινωνικών κατακτήσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και η ιμπεριαλιστική διείσδυση στα Βαλκάνια μέσω πολύμορφων δράσεων, κυβερνητικών δυνάμεων, μεγάλων επιχειρηματικών, μονοπωλιακών ενώσεων. Είναι η ΝΑΤΟική βάρβαρη επέμβαση στα Βαλκάνια και το «Σύμφωνο Σταθερότητας» που προωθείται γοργά, αλλά και η υποταγή στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η εξυπηρέτηση των κερδών των μονοπωλίων σε βάρος των συμφερόντων όλου του εργαζόμενου λαού.

Η αποκάλυψη του αντιλαϊκού περιεχομένου όλων αυτών των πολιτικών αναπτύσσεται καθημερινά, συστηματικά, επίμονα μέσα από τις στήλες του «Ριζοσπάστη».

Η αστική ιδεολογία, αντίληψη και πολιτική διαχέεται από χίλια κανάλια. Οι εργαζόμενοι, ο λαός, η νεολαία δέχονται καταιγισμό παραπληροφόρησης με «πλουραλιστικές» μορφές. Ο κοσμοπολιτισμός, η διαφθορά, ο εκφυλισμός της αστικής τάξης προβάλλονται ως η αντικειμενική πραγματικότητα της ζωής των ανθρώπων.

Οι θετικές δραστηριότητες, η συλλογική δράση, συμμετοχή και προσφορά, όχι μόνον δεν προβάλλονται, αλλά αποσιωπώνται και συχνά λοιδορούίται από τα αστικά έντυπα.

Ο «Ριζοσπάστης» είναι η εφημερίδα που δεν παρουσιάζει μόνον την κομματική δραστηριότητα, αλλά επιδιώκει να προβάλει τους αγώνες, τις κινητοποιήσεις, τη συνολική κίνηση μαζικών φορέων, του εργατικού κινήματος, της συλλογικής δράσης. Παρουσιάζει την πολιτική και τις θέσεις του Κόμματος. Αντιπαλεύει την αστική ιδεολογία.

Προβάλλει τις αξίες του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού αγώνα, της διεθνιστικής αλληλεγγύης, της σοσιαλιστικής προοπτικής. Εκλαϊκεύει την ιδεολογία μας. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων που καταπιέζονται από την πολιτική των πολυεθνικών και της κυβέρνησης. Ενημερώνει για τις εξελίξεις που τις κρύβουν οι αστοί και παρουσιάζει το πραγματικό τους περιεχόμενο, από τη σκοπιά του λαϊκού κινήματος.

Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι φίλοι και οι οπαδοί μας, ριζοσπάστες, μαχητές εξοπλίζονται καθημερινά από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη»; Τα στοιχεία δείχνουν ότι πολλά μέλη μας δεν έχουν καθημερινό σύντροφό τους την εφημερίδα του Κόμματος.

Το πρόβλημα δεν είναι εύκολο να λυθεί. Οι δυσκολίες όμως δεν είναι ανυπέρβλητες. Κύριο είναι να κατανοηθεί η αναγκαιότητα να εξοπλίζεται κάθε μέρα το μέλος, ο δραστήριος οπαδός του Κόμματος με τις θέσεις και τις απόψεις του. Να ενημερώνεται ο κάθε προοδευτικός άνθρωπος, όλοι εκείνοι που ψάχνουν να βρουν φως στο σκοτεινό τούνελ για το λαό.

Για τη συσπείρωση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων στην κατεύθυνση της αντιιμπεριαλιστικής, αντιμονοπωλιακής πάλης σημαντικά εφόδια παίρνουν από το «Ριζοσπάστη». Μπορούμε επίσης με προτάσεις, παρατηρήσεις, υποδείξεις να βελτιώνουμε και τον ίδιο τον «Ριζοσπάστη».

Μπορεί, είναι απαραίτητο, να γίνει συνείδηση σε όλα τα κομματικά μέλη η ανάγκη να αγοράζουμε, να διαβάζουμε και να επιδιώκουμε τη σταθερή ανάπτυξη της κυκλοφορίας της εφημερίδας του Κόμματος. Μέσα από την οργανωτική λειτουργία, από τη συλλογική δράση, την ιδεολογική πολιτική συζήτηση θα ανεβαίνει ο πήχης των απαιτήσεων. Η πείρα δείχνει ότι οι σταθεροί αναγνώστες του «Ριζοσπάστη» είναι τα πιο δραστήρια μέλη και οπαδοί του Κόμματος και της ΚΝΕ. Εξοπλίζονται με επιχειρήματα, με τις θέσεις, την πολιτική του Κόμματος. Μπορούν, όχι μόνον να απαντούν στην καθημερινή πολιτική επικαιρότητα, αλλά να παίρνουν πρωτοβουλίες να ανοίγουν δρόμο στην πολιτική τους δράση, στη συσπείρωση δυνάμεων στην κινητοποίησή τους στην κατεύθυνση της αντιιμπεριαλιστικής, αντιμονοπωλιακής, δημοκρατικής πάλης.

Υπάρχει ανάγκη κάθε αναγνώστης του «Ρ» να είναι εν δυνάμει «ανταποκριτής» του. Από όλους τους χώρους, από κάθε τομέα δράσης κοινωνικής παρέμβασης να υπάρχουν αγωνιστές που θα στέλνουν μια «είδηση», ένα «σχόλιο», μια «αποκάλυψη», μια καταγγελία για ένα συγκεκριμένο γεγονός, αλλά και θα ενημερώνουν για πρωτοβουλίες, για συλλογικές δράσεις, πολιτιστικές, αθλητικές, αγωνιστικής αλληλεγγύης σε καθημερινά προβλήματα, κλπ. κλπ. Να συμβάλλουν με σκέψεις - απόψεις για θέματα που απασχολούν το λαό μας.

Αξίζει τον κόπο η προσπάθεια για ανάπτυξη της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη». Θα πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των σκεπτόμενων ανθρώπων που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, στους αγώνες, στην κοινωνική, συλλογική δράση. Κι αυτό το αποτέλεσμα είναι κρίσιμο ζητούμενο και μέγεθος στην από δω και πέρα δουλιά μας για την προώθηση των πολιτικών και ιδεολογικών στόχων του Κόμματος, του 16ου Συνεδρίου.


Του
Σπύρου ΧΑΛΒΑΤΖΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΜΑΙΡΗΝΗ (2013-04-16 00:00:00.0)
Ειδική ιστοσελίδα για τις εκλογές (2012-04-25 00:00:00.0)
Η αξία και η σημασία της μελέτης και διάδοσής του (2008-04-16 00:00:00.0)
Πλατύς διάλογος στη δράση με την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ με όσους δε βολεύονται με αυτό που υπάρχει σήμερα (2007-11-14 00:00:00.0)
Αποφασιστικά στη μάχη για την ενίσχυση του ΚΚΕ (2004-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ