Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προεκλογικός "αντίπαλος" της κυβερνητικής πολιτικής

Να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια στα δικομματικά πλαίσια, ανεβάζοντας τους τόνους της φραστικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και εμφανιζόμενη σαν αντίπαλος της κυβερνητικής πολιτικής, θα επιχειρήσει η ηγεσία της ΝΔ στην εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Ταυτόχρονα, με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, που έχει εγκαινιάσει ήδη ο Κ. Καραμανλής, γίνεται προσπάθεια τεχνητής δικομματικής πόλωσης, ώστε να εξουδετερωθεί το εγχείρημα του Δ. Αβραμόπουλου, το οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ πιστεύει ότι θα προχωρήσει.

Το δημοψηφισματικό χαρακτήρα, που προσδίδει η ηγεσία της ΝΔ στις ευρωεκλογές, επιβεβαίωσε και χτες ο Κ. Καραμανλής στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής εκλογικού αγώνα. "Από τη δική μας πλευρά είναι ξεκάθαρο ότι οι ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου θα έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Δηλαδή, ναι ή όχι στην πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη. Ναι ή όχι στην παρούσα κυβέρνηση", δήλωσε αργότερα ο εκπρόσωπος του κόμματος και συμπλήρωσε: "Οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν με την ψήφο τους εάν είναι ικανοποιημένοι με την πορεία της χώρας, με τα συμπτώματα διάλυσης σε κάθε πτυχή του δημόσιου βίου". Δε χωρά καμία αμφιβολία, κατέληξε, ότι πρόκειται για γενικευμένη πολιτική αναμέτρηση.

Ταυτόχρονα, η ηγεσία της ΝΔ καλλιεργεί κλίμα "νίκης" στις ευρωεκλογές, προκειμένου να συσπειρώσει την εκλογική της βάση και να αποτρέψει ενδεχόμενες διαρροές στο νέο κόμμα Αβραμόπουλου, όταν εμφανιστεί. Η ΝΔ θα είναι το πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, υποστήριξε ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να συρθεί και σε διπλές εκλογές τον Ιούνη.

Στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας εντάσσεται η τριήμερη περιοδεία που πραγματοποίησε ο Κ. Καραμανλής στη Μακεδονία, όπως και η περιοδεία που έχει σχεδιαστεί για αύριο στη Β εκλογική περιφέρεια Πειραιά (Ρέντη, Νίκαια, Κερατσίνι, Πέραμα". Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά ότι η "άμεση επαφή με το λαό", χωρίς φυσικά να δεσμεύεται για τίποτα αλλά να δημαγωγεί ασύστολα με αντιπολιτευτικές κορόνες και "διαπιστώσεις", βοηθά ουσιαστικά την "εικόνα" του και την προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι προσπάθειες εκμετάλλευσης των "ευνοϊκών" για τη ΝΔ γκάλοπ για την αποτροπή κόμματος από τον Αβραμόπουλο. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει γκάλοπ της "ΑΛΚΟ", το οποίο εμφανίζει τη βάση της ΝΔ να μην επιθυμεί σε ποσοστό 79% τη δημιουργία του νέου κόμματος, απάντησε ότι "αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από την περιγραφή της πραγματικότητας".

Από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος, αν και επίσημα επιμένει να μην αποσαφηνίζει τις προθέσεις του, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, προετοιμάζεται πυρετωδώς για το νέο κόμμα με στόχο να κατέβει στις ευρωεκλογές. Η απόφαση για την ίδρυση του νέου κόμματος έχει ληφθεί, όχι μόνο ή κυρίως από τον ίδιο, ενώ ο χρόνος εξαγγελίας του είναι θέμα βδομάδων. "Ισως πριν, ίσως και μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ", δηλώνουν συνεργάτες του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο συνέδριο με «όπλο» τα γκάλοπ (2001-01-25 00:00:00.0)
Παιχνίδια με εφεδρείες (2000-02-09 00:00:00.0)
Στη μάχη με δημαγωγία και διλήμματα (2000-02-08 00:00:00.0)
Οι ελπίδες στην... εσωκομματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ (1999-03-23 00:00:00.0)
Με διλήμματα και πόλωση στις ευρωεκλογές (1999-02-12 00:00:00.0)
Και το "χαρτί" του εκλογικού εκβιασμού στο "αλισβερίσι" (1995-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ