• Παραμένει ο "κίνδυνος" από τον Δ. Αβραμόπουλο
  • - Στη διαιώνιση και ένταση της εσωκομματικής διαμάχης στο ΠΑΣΟΚ εναποθέτει η ηγεσία της ΝΔ τις ελπίδες της για την επίτευξη του εκλογικού στόχου της στις ευρωεκλογές, να αναδειχτεί δηλαδή πρώτο κόμμα.... - 1999-03-23 00:00:00.0"/>
  • Παραμένει ο "κίνδυνος" από τον Δ. Αβραμόπουλο
  • - Στη διαιώνιση και ένταση της εσωκομματικής διαμάχης στο ΠΑΣΟΚ εναποθέτει η ηγεσία της ΝΔ τις ελπίδες της για την επίτευξη του εκλογικού στόχου της στις ευρωεκλογές, να αναδειχτεί δηλαδή πρώτο κόμμα.... - 1999-03-23 00:00:00.0" /> Οι ελπίδες στην... εσωκομματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τρίτη 23 Μάρτη 1999
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 10
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    Οι ελπίδες στην... εσωκομματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ
    • Προεξοφλεί ήττα του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές ο Κ. Μητσοτάκης, αλλά "ανησυχεί" ταυτόχρονα για την κυβέρνηση
    • Παραμένει ο "κίνδυνος" από τον Δ. Αβραμόπουλο

    Στη διαιώνιση και ένταση της εσωκομματικής διαμάχης στο ΠΑΣΟΚ εναποθέτει η ηγεσία της ΝΔ τις ελπίδες της για την επίτευξη του εκλογικού στόχου της στις ευρωεκλογές, να αναδειχτεί δηλαδή πρώτο κόμμα. Τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ επανέφεραν τα χαμόγελα στα πρόσωπα των ηγετικών στελεχών του κόμματος, τα οποία είχαν χαθεί μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής υπό το βάρος μιας "συντριπτικής νίκης" του Κ. Σημίτη.

    Την ίδια στιγμή, όμως, τα βλέμματα στη Ρηγίλλης είναι στραμμένα προς τον Δ. Αβραμόπουλο, παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις και εκτιμήσεις ηγετικών στελεχών της τις τελευταίες μέρες ότι δε θα προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος.

    Ο Κ. Καραμανλής, στη χθεσινή συνεδρίαση των τομεαρχών, εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ εξήλθε από το συνέδριο βαθιά διχασμένο ιδεολογικοπολιτικά, καθώς και ότι "η τελική σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ αναβλήθηκε για μετά τις ευρωεκλογές". Ταυτόχρονα, επιχείρησε να στείλει το μήνυμα ότι μόνο η ΝΔ μπορεί να εφαρμόσει αποτελεσματικά την κυβερνητική πολιτική, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ "δεν μπορεί να προσαρμοστεί στις σύγχρονες πολιτικές και κοινωνικές ανάγκες", επικαλούμενος τις "φωνές από το παρελθόν", τα "τριτοκοσμικά εναγκαλίσματα" κ.α.

    Στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι η εσωκομματική διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα θα είναι έντονη και θα αποτυπωθεί και στο εκλογικό αποτέλεσμα του Ιούνη, καθώς οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Κ. Σημίτη δεν επιθυμούν να βγει ενισχυμένος από τις ευρωεκλογές. Ωστόσο, από την πλευρά τους αποφεύγουν να προσδιορίσουν σε ποσοστά τον εκλογικό στόχο τους για τις ευρωεκλογές και περιορίζονται να δηλώσουν ότι σε μια γενικευμένη πολιτική αναμέτρηση, όπως οι ευρωεκλογές, "σημασία έχει να έρθεις πρώτο κόμμα".

    Ο Κ. Μητσοτάκης

    Τις δικές του εκτιμήσεις για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ο Κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι ο Κ. Σημίτης δεν επανεκλέχτηκε με ποσοστό που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα χάσει τις ευρωεκλογές. Ταυτόχρονα, όμως, δεν παρέλειψε να εκφράσει την "ανησυχία" του για το αν μπορεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, καθώς και αν μπορεί να βαδίζει η χώρα προς την ΟΝΕ "όταν αρχίζει από τώρα η συζήτηση για παροχές και ετοιμάζεται να μοιράσει χρήματα που δεν έχει".

    Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης φροντίζει να προσδιορίζει τον "πήχυ" για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές, λέγοντας σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, ότι δε θα πρέπει να μειώσει τα ποσοστά που είχε στις προηγούμενες ευρωεκλογές, δηλαδή να μην πέσει κάτω από το 32,6%, διαφορετικά είναι πιθανόν να υπάρξουν κλυδωνισμοί. Σε κάθε περίπτωση εκτιμά ότι οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν την απαρχή ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, αν και, όπως σημειώνει, όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα.

    Ο Δ. Αβραμόπουλος

    Την ίδια στιγμή, παραμένει η σύγχυση και αβεβαιότητα γύρω από τις προθέσεις του Δ. Αβραμόπουλου να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος. Ολες οι πληροφορίες και εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι το τοπίο θα ξεκαθαριστεί μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ ισχυρό είναι το σενάριο το οποίο θέλει το δήμαρχο Αθήνας να "μπαίνει στο παιχνίδι" στο "παρά πέντε" της έναρξης της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές. Ο ίδιος ο Δ. Αβραμόπουλος επιμένει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Σε προχθεσινή δήλωσή του Γραφείου Τύπου του, με αφορμή σειρά δημοσιευμάτων που τον έφεραν να επανεξετάζει τη στάση του και να κινείται στην κατεύθυνση συνάντησης με τον Κ. Καραμανλή, ανέφερε ότι "ο δήμαρχος Αθηναίων είναι εχθρός του παρασκηνίου και η πολιτεία του είναι πάντα διάφανη".

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ απαντώντας σε ερώτηση περί επαναπροσέγγισης Καραμανλή - Αβραμόπουλου, απάντησε ότι για να υπάρξει επαναπροσέγγιση σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Πρόσθεσε, όμως, ότι τα διάφορα σενάρια που γράφονται δεν αντιστοιχούν στην πράξη. Ανεπίσημα, ωστόσο, από τη Ρηγίλλης τονιζόταν ότι από την πλευρά τους δεν έχει υπάρξει "καμία ενόχληση" προς τον Δ. Αβραμόπουλο και μετέθεταν το ζήτημα στην "άλλη πλευρά" λέγοντας ότι είναι πρόβλημα του δημάρχου να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Παράλληλα, απέκλειαν το ενδεχόμενο επιστροφής του Αντ. Σαμαρά ή του Γ. Σουφλιά, τουλάχιστον πριν τις ευρωεκλογές.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ