ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
Διευρύνεται το μέτωπο για το λάδι

Σε πανεργατική απεργία στο πλευρό των αγροτών καλεί το Εργατικό Κέντρο του νησιού

Διευρύνεται το μέτωπο του αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι της Λέσβου με στόχο την προστασία της παραγωγής ελαιολάδου. Χτες η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφασή της για απεργία και συμμετοχή των εργαζομένων στην παλλεσβιακή κινητοποίηση της ερχόμενης Πέμπτης, που οργανώνει η Παλλεσβιακή Οργανωτική Επιτροπή για το λάδι, στις 11 το πρωί.

Το λάδι είναι η κύρια πηγή εισοδήματος του νησιού και για αυτό οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές του έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τους μικρούς παραγωγούς, ενώ το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι του νησιού. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, σύσσωμοι οι μαζικοί φορείς και κάτοικοι της Λέσβου αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν: να ληφθούν μέτρα στήριξης της τιμής του λαδιού, να γίνουν έργα υποδομής για τη μείωση του κόστους παραγωγής, να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια, το παραεμπόριο και η νοθεία του λαδιού και να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων και των ζωοτροφών. Ακόμα απαιτούνε την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγειονομικής περίθαλψης των αγροτών, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, την προστασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και την αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση των προαναφερόμενων αιτημάτων έχει κινητοποιηθεί όλο το νησί, γεγονός που οφείλεται στη συνειδητοποίηση πως αγρότες, εργάτες και εργαζόμενοι είναι θύματα της ίδιας αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΚΛ, όπου τονίζεται ότι «η ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και των εργαζομένων στην εργατική τάξη και τους εργαζόμενους» είναι άμεσα συνδεδεμένη με «την επίθεση στο εισόδημα των αγροτών» και για αυτό το λόγο αποφασίστηκε παλλεσβιακή - πανεργατική απεργία και συμμετοχή στο συλλαλητήριο.

ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ
Χρειάζεται πράσινο και όχι τσιμέντο

Και νέοι ελεύθεροι χώροι της Αθήνας παραδίδονται στο ιδιωτικό κεφάλαιο, προκειμένου αυτό να κερδοσκοπήσει, εκμεταλλευόμενο τις ανάγκες των Αθηναίων για άθληση. Επιπλέον, ο ιδιώτης επιχειρηματίας με τις πλάτες του δήμου Αθηναίων, μάλλον στρώνει το έδαφος για πλήρη τσιμεντοποίηση τριάντα στρεμμάτων, ελέω Ολυμπιακών Αγώνων. Οι κάτοικοι αντιδρούν και διεκδικούν χώρους πρασίνου και δημόσιους αθλητικούς.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή με Ερώτησή τους, στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και Αντώνης Σκυλλάκος. Οπως σημειώνουν οι βουλευτές, στην περιοχή Προμπονά, στο 5ο δημοτικό διαμέρισμα Αθηνών, πίσω από το ποδοσφαιρικό γήπεδο του «Απόλλωνα» στη Ριζούπολη, βρίσκονται δύο ελεύθεροι χώροι. Ο πρώτος νοικιάστηκε από το δήμο Αθηναίων στον ιδιώτη Λογαρίδη, που το μετέτρεψε σε γηπεδάκια τα οποία χρησιμοποιούν αθλούμενοι επί πληρωμή. Ο Λογαρίδης υπέβαλε πρόταση στο διαμερισματικό συμβούλιο, να συμπεριληφθούν στις χρήσεις γης της περιοχής και αθλητικές εγκαταστάσεις. Να σημειωθεί ότι η περιοχή χαρακτηρίζεται στο σχετικό πολεοδομικό σχέδιο ως Βιοτεχνικό Πάρκο και ότι η πρόταση του Λογαρίδη έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία από το διαμερισματικό συμβούλιο.

Ακολούθως, η απόφαση του συμβουλίου έγινε δεκτή από τη Διεύθυνση Σχεδίου Πόλεως του δήμου. Μάλιστα, η Διεύθυνση, σύμφωνα και με την πρόταση του Λογαρίδη, προτείνει ο χώρος αυτός των τριάντα στρεμμάτων να δοθεί στην εταιρία «Αθήνα 2004» για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων. Πιθανά, λόγω της πρεμούρας των διοργανωτών των Αγώνων να βρουν χώρους για γήπεδα, τώρα που διάφορες προηγούμενες χωροθετήσεις αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα και ενστάσεις.

Αυτό βρίσκει αντίθετους τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ζητούν από τους υπουργούς Πολιτισμού και ΥΠΕΧΩΔΕ «να αποχαρακτηριστεί αυτός ο χώρος, να μετατραπεί σε κοινόχρηστο πράσινο και να κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις».

Οι δε βουλευτές του Κόμματος ερωτούν τους δύο υπουργούς κατ' αρχάς ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς στους ελεύθερους χώρους της περιοχής Προμπονά και ιδιαίτερα των εν λόγω οικοπέδων. Και τι σχεδιασμός υπάρχει για την αξιοποίηση των χώρων αυτών από τα δύο υπουργεία. Ειδικότερα, αν θα ικανοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων για αποχαρακτηρισμό από ΒΙΟΠΑ και μετατροπή τους σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου και αθλητικών δραστηριοτήτων.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα Ηρακλείου Αττικής ΠΕΑΕΑ, τελεί πολιτικό μνημόσυνο για τους πεσόντες και αποβιώσαντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, μέλη του Παρ/τος, αύριο Κυριακή 28-1-01, στις 10.30 πμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου «Ηλέκτρα Αποστόλου». Θα ακολουθήσει κόψιμο της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.
  • Το Παράρτημα Κυψέλης της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποιεί τη Γενική Συνέλευσή του σήμερα, στις 10πμ, στα γραφεία του(Καλλιφρονά 30, Κυψέλη). Θα γίνει επίσης και η κοπή της πίτας.
Συνεστιάσεις - πίτες
  • Η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων(ΠΕΕΠΠ), διοργανώνει συνεστίαση για τα μέλη και τους φίλους της, αύριο Κυριακή 28-1-01, από τις 12 το μεσημέριέως τις 5 μμ, στην ταβέρνα «Μουσική Κιβωτός» (Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη 26 Κ. Πατήσια, τηλ: 2236.600).
  • Το Παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνει συνεστίαση αύριο Κυριακή 28-1-01 στις 8 μμ στο κέντρο «Ρωμιοσύνη» (Καρκαβίτσα 2, τέρμα Θεμιστοκλέους Περιστέρι).
  • Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου - ΠΕΚΑΜ, θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της τη Δευτέρα 29-1-01, στις 6.30 μμ, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη». Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ), κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα τη Πέμπτη 1-2-01 από τις 5.30 μμ έως τις 9.μμ, στο Ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ». Θα υπάρχει πρόγραμμα καλλιτεχνικό, για περισσότερες πληροφορίες στα τηλ: 8952.780 - 5125.357.
  • Το παράρτημα Λιβαδειάς της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει συνεστίαση τη Πέμπτη 1-2-01, στις 20.00, στην ταβέρνα «ΣΤΥΛΛΙΑΣ».
  • Το ΔΣ της ΠΕΣΑΘΕΑ, διοργανώνει την Κυριακή 4-2-01, στις 12 το μεσημέρι, τη χρονιάτικη συνεστίασή της, στο κέντρο «ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΥΒΩΤΟΣ» (Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη 26, Πατήσια). Προσκλήσεις (για τα μέλη) και εισιτήρια διατίθενται στα γραφεία της ΠΕΣΑΘΕΑ (Λυκούργου 9, γρ. 614).
  • Εγκαινιάστηκε έκθεση Φωτογραφίας και Ντοκουμέντων από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού μας, που διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Κυψέλης και το Παράρτημα Κυψέλης της ΠΕΑΕΑ. Η έκθεση, που περιλαμβάνει και αντιστασιακό βιβλίο, θα λειτουργεί έως τις 9 του Φλεβάρη, τις ημέρες Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, από τις 6.30 έως 8.30 μμ, στα γραφεία του Παρ/τος Καλλιφρονά 30, τηλ: 8642.553. Ειδική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 του Φλεβάρη, στις 6 μμ, στην οποία θα μιλήσουν αγωνιστές εξόριστοι της Μακρονήσου.
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε αύριο Κυριακή 28-1-01 και ώρα 10 π.μ. 40ήμερο μνημόσυνο στον ιερό ναό Αγ. Παντελεήμονος Πεύκης για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού και θείου

ΣΠΥΡΟΥ ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑ

Η σύζυγος: Ελένη. Η κόρη: Αναστασία. Τα αδέλφια: Τασούλα και Ανδρέας Καφούρος, Γεράσιμος και Μαρία Δελλαπόρτα. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Η πίτα του ΣΦΕΑ

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του σήμερα στις 10.30 π.μ., σε αίθουσα του Ξενοδοχείου ΠΑΡΚ (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10, Πεδίον Αρεως).

Αναβλήθηκε η δίκη

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου επρόκειτο να καθίσουν χτες σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του χωριού Σταυρού Φαρσάλων, επειδή συμμετείχαν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που είχαν πραγματοποιήσει το 1997 κατά του Σχεδίου «Καποδίστριας». Συγκεκριμένα, 80 κάτοικοι του χωριού κατηγορούνται για «παρακώλυση των συγκοινωνιών». Η δίκη τελικά αναβλήθηκε για τις 16-1-2002.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκλογές στον Ελληνοκουβανικό

Την Κυριακή 28 του Γενάρη, στις 10.30 πμ, πραγματοποιείται, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης η εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του ΕΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ Θεσσαλονίκης. Τα θέματα της συνέλευσης είναι: Ενημέρωση για το παγκόσμιο συνέδριο που έγινε στην Αβάνα. Απολογισμός και αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου ΔΣ του Συνδέσμου.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ
Εισήγηση υπέρ των καταναλωτών

Ευνοϊκή εισήγηση υπέρ των καταναλωτών σχετικά με τις πιστωτικές κάρτες. Ο αρεοπαγίτης Αθ. Κρητικού πρότεινε να κηρυχτούν καταχρηστικοί ορισμένοι από τους όρους που προβλέπονται σε συμβάσεις, οι οποίοι κατά την άποψή του αντιβαίνουν το νόμο για την προστασία των καταναλωτών (2251/94).

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις καταχρηστικών τραπεζικών ενεργειών, που θα οδηγήσουν τους πολίτες σε αξίωση επιστροφής χρημάτων - εφόσον «περάσει» η εισήγηση του Αθ. Κρητικού - αφορούν τη χρέωση με έξοδα κίνησης (συνήθως κάτω των 5 εκατ. δραχμών) για τους «μικρούς» λογαριασμούς, την προμήθεια (3%-4%) για ανάληψη μέσω κάρτας δανείου, την επιβάρυνση (1,5 - 2%) των συναλλαγών με πιστωτική κάρτα στο εξωτερικό, τις χρεώσεις που έγιναν με αυξήσεις επιτοκίων, τα οποία είχαν στηριχτεί σε εξειδικευμένα από πριν και εύλογα για τον καταναλωτή κριτήρια.

Σε περίπτωση που το δικαστήριο κάνει αποδεκτή την πρόταση του εισηγητή, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να λάβουν υπόψη τη δικαστική απόφαση και να απαλείψουν ή να ελαφρύνουν κάποιους από τους δυσμενείς όρους.

Η υπόθεση έφτασε στον Αρειο Πάγο μετά από συλλογική αγωγή που κατέθεσε κατά της τράπεζας «Citibank» η «Ενωση Καταναλωτών η Ποιότητα Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ).

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Σύσταση για δικαίωμα ψήφου

Το δικαίωμα ψήφου των νόμιμων μεταναστών στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνιστά προς τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Σύσταση αυτή υιοθετήθηκε κατά το κλείσιμο των εργασιών της χειμερινής Συνόδου της Συνέλευσης, στην οποία επισημάνθηκε ότι η παρουσία των νομίμως διαβιούντων αλλοδαπών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, αποτελεί γεγονός και ακόμα ότι ο αριθμός των για μεγάλο χρονικό διάστημα μεταναστών που είναι νομίμως εγκατεστημένοι στα κράτη - μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι αυξημένος. Επισημάνθηκε ακόμα ότι όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, και ότι η δημοκρατική νομιμότητα συνδέεται με τη συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία από όλες τις κοινωνικές ομάδες. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση θεωρεί ότι η συμμετοχή των αλλοδαπών στην οικονομική, κοινωνική πολιτιστική και εκπαιδευτική ζωή έχει αυξηθεί, αντίθετα η συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία είναι κάτι που ακόμη δεν έχει υιοθετηθεί από τα κράτη - μέλη. Σημειώνεται ακόμη ως αρνητικό το γεγονός πως σε ορισμένα από τα κράτη - μέλη, το ποσοστό αλλοδαπών σε σύγκριση με το συνολικό πληθυσμό είναι υψηλό και δεν υπάρχουν ακόμα οι κατάλληλες δομές και ευκαιρίες για τη συμμετοχή των αλλοδαπών στην πολιτική διαδικασία. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση εισηγήθηκε στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επανεξετάσουν την εθνική νομοθεσία, ώστε να καταστεί περισσότερο ευέλικτη και κατάλληλη για τους μετανάστες και τους αλλοδαπούς, με ιδιαίτερη μέριμνα στις προϋποθέσεις (κριτήρια) απόκτησης της ιθαγένειας και στη διοργάνωση της συμμετοχής των αλλοδαπών σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής ζωής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ