Σάββατο 27 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ
Χρειάζεται πράσινο και όχι τσιμέντο

Και νέοι ελεύθεροι χώροι της Αθήνας παραδίδονται στο ιδιωτικό κεφάλαιο, προκειμένου αυτό να κερδοσκοπήσει, εκμεταλλευόμενο τις ανάγκες των Αθηναίων για άθληση. Επιπλέον, ο ιδιώτης επιχειρηματίας με τις πλάτες του δήμου Αθηναίων, μάλλον στρώνει το έδαφος για πλήρη τσιμεντοποίηση τριάντα στρεμμάτων, ελέω Ολυμπιακών Αγώνων. Οι κάτοικοι αντιδρούν και διεκδικούν χώρους πρασίνου και δημόσιους αθλητικούς.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή με Ερώτησή τους, στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και Αντώνης Σκυλλάκος. Οπως σημειώνουν οι βουλευτές, στην περιοχή Προμπονά, στο 5ο δημοτικό διαμέρισμα Αθηνών, πίσω από το ποδοσφαιρικό γήπεδο του «Απόλλωνα» στη Ριζούπολη, βρίσκονται δύο ελεύθεροι χώροι. Ο πρώτος νοικιάστηκε από το δήμο Αθηναίων στον ιδιώτη Λογαρίδη, που το μετέτρεψε σε γηπεδάκια τα οποία χρησιμοποιούν αθλούμενοι επί πληρωμή. Ο Λογαρίδης υπέβαλε πρόταση στο διαμερισματικό συμβούλιο, να συμπεριληφθούν στις χρήσεις γης της περιοχής και αθλητικές εγκαταστάσεις. Να σημειωθεί ότι η περιοχή χαρακτηρίζεται στο σχετικό πολεοδομικό σχέδιο ως Βιοτεχνικό Πάρκο και ότι η πρόταση του Λογαρίδη έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία από το διαμερισματικό συμβούλιο.

Ακολούθως, η απόφαση του συμβουλίου έγινε δεκτή από τη Διεύθυνση Σχεδίου Πόλεως του δήμου. Μάλιστα, η Διεύθυνση, σύμφωνα και με την πρόταση του Λογαρίδη, προτείνει ο χώρος αυτός των τριάντα στρεμμάτων να δοθεί στην εταιρία «Αθήνα 2004» για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων. Πιθανά, λόγω της πρεμούρας των διοργανωτών των Αγώνων να βρουν χώρους για γήπεδα, τώρα που διάφορες προηγούμενες χωροθετήσεις αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα και ενστάσεις.

Αυτό βρίσκει αντίθετους τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ζητούν από τους υπουργούς Πολιτισμού και ΥΠΕΧΩΔΕ «να αποχαρακτηριστεί αυτός ο χώρος, να μετατραπεί σε κοινόχρηστο πράσινο και να κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις».

Οι δε βουλευτές του Κόμματος ερωτούν τους δύο υπουργούς κατ' αρχάς ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς στους ελεύθερους χώρους της περιοχής Προμπονά και ιδιαίτερα των εν λόγω οικοπέδων. Και τι σχεδιασμός υπάρχει για την αξιοποίηση των χώρων αυτών από τα δύο υπουργεία. Ειδικότερα, αν θα ικανοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων για αποχαρακτηρισμό από ΒΙΟΠΑ και μετατροπή τους σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου και αθλητικών δραστηριοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ