Σάββατο 27 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ 2 ΦΛΕΒΑΡΗ
Η γιγάντωση της ΠΕΤΡΟΛΑ δε θα περάσει!
  • ΚΚΕ: Οι κάτοικοι του Θριασίου δεν είναι διατεθειμένοι να αυτοκτονήσουν
  • Μας ενδιαφέρει η βιωσιμότητα του διυλιστηρίου,  δηλώνει ωμά   το υπουργείο Ανάπτυξης

Από το προηγούμενο τραγικό δυστύχημα στην ΠΕΤΡΟΛΑ, όπου έχασαν τη ζωή τους 14 εργαζόμενοι
Από το προηγούμενο τραγικό δυστύχημα στην ΠΕΤΡΟΛΑ, όπου έχασαν τη ζωή τους 14 εργαζόμενοι
Με μια καταιγίδα δυναμικών κινητοποιήσεων που ξεκινούν από την Παρασκευή 2 Φλεβάρη στις 11.30 π.μ. με τον ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ της Ανατολικής Εισόδου της Ελευσίνας, απαντά σύσσωμος ο λαός του Θριασίου στο νέο έγκλημα που αποφάσισε η κυβέρνηση σε βάρος της ζωής του δίνοντας προχτές το «πράσινο φως» για την καταστροφική γιγάντωση της ΠΕΤΡΟΛΑ, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Ομίλου Λάτση.

Τα αστεία «επιχειρήματα» των κυβερνητικών παραγόντων - τα οποία επανέλαβε πάλι χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλ. Καλαφάτης στη Βουλή, απαντώντας σε Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη - το μόνο που καταφέρνουν είναι να ξεσηκώνουν κύμα αγανάκτησης και οργής στους κατοίκους του πολύπαθου Θριάσιου. Ενα κύμα που γρήγορα πρόκειται να μετατραπεί σε ένα αγωνιστικό ποτάμι που θα πνίξει όσους επιχειρούν να τους καταδικάσουν στον αργό θάνατο της μόλυνσης και της υποβάθμισης. Οπως άλλωστε απάντησε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ «οι επεκτάσεις δε θα περάσουν, γιατί οι κάτοικοι του Θριάσιου δε σκοπεύουν να αυτοκτονήσουν»!

«Η απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής αποτελεί πράξηεχθρότητας προς τους κατοίκους του πολύπαθου Θριασίου και ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου», τονίζει σε χτεσινή της ανακοίνωση η Επιτροπή Αγώνα κατά των Επεκτάσεων. «Το σχέδιο γιγάντωσης της ΠΕΤΡΟΛΑ ισοδυναμεί με σχέδιο θυσίας της Υγείας και της Ζωής των κατοίκων στο βωμό των συμφερόντων του Ομίλου Λάτση. Προαναγγέλλουν τη σταδιακή απομάκρυνση των κατοίκων από τις πατρογονικές εστίες τους και την αποκοπή τους από την τεράστια πολιτιστική τους κληρονομιά - ακόμα και από τα ίδια τα περιουσιακά τους στοιχεία. Η απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής αποτελεί πράξη παράνομη, παράλογη και βίαιη, ενώ κλείνει το δρόμο της αναβάθμισης και της προόδου της περιοχής».

Οι κάτοικοι του Θριασίου δε δείχνουν διατεθειμένοι να ξεγελαστούν από τις κυβερνητικές κορόνες και τα ωραία λόγια που συνοδεύουν την εγκληματική της απόφαση. «Οι απατηλές εξαγγελίες για ανύπαρκτα "προγράμματα ανάπλασης και αναβάθμισης του Θριασίου και για τη δημιουργία αξιόπιστων μηχανισμών ελέγχου" - τονίζει η Επιτροπή Αγώνα - εφευρίσκονται για να χρυσώσουν το χάπι της γιγάντωσης της ΠΕΤΡΟΛΑ και να κατευνάσουν τον ΠΑΝΔΗΜΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ, ενώ διαψεύδονται από τη θλιβερή πραγματικότητα».

Την οργή των κατοίκων έχει προκαλέσει και η στάση της κυβέρνησης η οποία προσπαθούσε όλο το προηγούμενο διάστημα να τους ρίξει «στάχτη στα μάτια» με κάποιον υποτιθέμενο διάλογο, ενώ είχε προαποφασίσει την αδειοδότηση των επεκτάσεων. «Οι υπουργοί Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, εξαπάτησαν τους κατοίκους και τους δημάρχους του Θριασίου, προσκαλώντας τους σε "διάλογο" μόλις μια βδομάδα πριν την ανακοίνωση της - υπαγορευμένης από τον Ομιλο Λάτση - απόφασης για "παρέκκλιση" από την κείμενη νομοθεσία, προκειμένου να γιγαντωθεί το διυλιστήριο και να μπορέσει - επιτέλους - η εταιρία να πραγματοποιήσει τη δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες»!

Να σημειώσουμε ότι χτες μέχρι αργά το βράδυ, συνεδρίαζαν στο Δημαρχείο Ελευσίνας όλα τα δημοτικά συμβούλια και οι μαζικοί φορείς του Θριασίου, με μοναδικό θέμα την καλύτερη προετοιμασία της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας της 2 Φλεβάρη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, έστειλε στη συνάντηση το εξής μήνυμα: «Λόγω κωλύματος αδυνατώ να παραστώ στη σημερινή σας σύσκεψη, αλλά σας μεταφέρω τη σταθερή συμπαράσταση του κόμματός μας στο δίκαιο αγώνα σας. Επανειλημμένα οι βουλευτές του κόμματός μας με Ερωτήσεις τους στη Βουλή, έφεραν το θέμα της επέκτασης της ΠΕΤΡΟΛΑ, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση και ρύπανση της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν οι κίνδυνοι για καταστροφικό ατύχημα μεγάλης έκτασης. Για τους λόγους αυτούς το κόμμα μας είναι σταθερά στο πλευρό του λαού της περιοχής που αγωνίζεται για να ματαιώσει αυτά τα σχέδια».

Κυβερνητική ωμότητα

Η κυβέρνηση θυσιάζει την υγεία των κατοίκων του Θριασίου Πεδίου, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν, ποικιλότροπα, τα κέρδη της ΠΕΤΡΟΛΑ του Ομίλου Λάτση. Την ωμή αυτή πραγματικότητα μετέφερε χτες στη Βουλή, ο υφυπουργός Ανάπτυξης απαντώντας σε Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ, Λ.Κανέλλη, σχετικά με τη δρομολόγηση της κατά παρέκκλιση του ΠΔ 84/84 παροχής άδειας επέκτασης της επιχείρησης.

Επιχειρώντας να παίξει με τις λέξεις, ο υφυπουργός σημείωσε ότι η σχετική υπουργική Απόφαση, την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση στην προχτεσινή κυβερνητική επιτροπή «δεν αποτελεί άδεια λειτουργίας», απλά «δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Ανάπτυξης να δώσει άδεια κατά παρέκκλιση»! Στη συνέχεια, όμως, προχώρησε στην ουσία λέγοντας ότι «η βιωσιμότητα της επιχείρησης ενδιαφέρει την εθνική οικονομία», αφού «αν δεν εκσυγχρονιστεί θα χάσει την ανταγωνιστικότητά της»! Πρόσθεσε μάλιστα πως πρόκειται για «επένδυση επτακοσίων εκατομμυρίων δολαρίων, από τις μεγαλύτερες που θα γίνουν στη χώρα μας», υποστηρίζοντας στη συνέχεια πως με την επένδυση «η διυλιστική ικανότητα της ΠΕΤΡΟΛΑ δεν αυξάνεται»!

Η απάντηση του ΚΚΕ

«Είναι αποφασισμένοι να μην αυτοκτονήσουν στο Θριάσιο», ανταπάντησε η Λιάνα Κανέλλη, σημειώνοντας πως το ΚΚΕ θα είναι δίπλα στους αγώνες των κατοίκων ενάντια στην επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ, η οποία, όπως τόνισε, «δε θα περάσει»! Σημείωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση ως το 2005 θα ακολουθήσει την ίδια τακτική επέκτασης που ακολούθησε και στα Ελληνικά Διυλιστήρια. «Δεν είναι καθαρό στην κυβέρνηση ότι είναι επιβαρυμένο το Θριάσιο;», αναρωτήθηκε η Λιάνα Κανέλλη, για να προσθέσει πως η επέκταση γίνεται «για να μπει ο Λάτσης στο Χρηματιστήριο παρότι δεν πληροί τα κριτήρια», προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι του Θριασίου δε θα αυτοκτονήσουν «για να κάνει η ΠΕΤΡΟΛΑ τα 20 δισεκατομμύρια, 40»! Μάλιστα, αναφερόμενη στο υποτιθέμενο πρόβλημα της βιωσιμότητας της ΠΕΤΡΟΛΑ, σημείωσε ότι είχε 4 δισεκατομμύρια κέρδη το '98, 11 δισεκατομμύρια το 1999, ενώ η πρόβλεψη για το 2000 είναι τα 18 δισεκατομμύρια!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ