ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
KAMΠΟΤΖΗ - ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΕΙΑ
Πολυεθνικές πλουτίζουν από την άγρια εκμετάλλευση των εργατών

Οι εξαγωγές του κλάδου αυξήθηκαν το 2014 στα 5,7 δισ. δολάρια, ενώ οι εργάτες δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες

Από απεργίες υφαντουργών που ζητούσαν μισθούς στα 160 δολάρια (150 ευρώ)
Από απεργίες υφαντουργών που ζητούσαν μισθούς στα 160 δολάρια (150 ευρώ)
ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ.--

Οι καμποτζιανές εξαγωγές από τον κλάδο του ιματισμού αυξήθηκαν το 2014 στα 5,7 δισ. δολάρια από 4,96 δισ. δολάρια που ήταν το 2013, στοιχείο ενδεικτικό των κερδών που συγκεντρώνουν μεγάλες πολυεθνικές που παράγουν τα προϊόντα τους με πολύ χαμηλό κόστος, εξαιτίας των άθλιων συνθηκών αμοιβής και εργασίας των περίπου 700.000 εργατών που απασχολούνται στο συγκεκριμένο κλάδο. Οι εξαγωγές από το συγκεκριμένο κλάδο εκπροσωπούν το 75% των συνολικών εξαγωγών της χώρας.

Μονοπώλια όπως οι εταιρείες «Πούμα», «Αντίντας» και «H&M» διεκδικούν το προβάδισμα απέναντι στους ανταγωνιστές τους, διατηρώντας δικές τους μονάδες παραγωγής ή συνεργαζόμενες με εργολάβους και ξεζουμίζοντας εργαζόμενους που, ενώ μπορεί να δουλεύουν μέχρι και 12 ώρες τη μέρα, δεν παίρνουν ούτε 100 δολάρια το μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά καιρούς έρχονται στο φως της δημοσιότητας μαζικές λιποθυμίες εργαζομένων (που κατά 90% είναι γυναίκες στο συγκεκριμένο κλάδο), εξαιτίας των άθλιων συνθηκών μέσα στις οποίες δουλεύουν, για παράδειγμα σε κτίρια χωρίς φωτισμό ή εξαερισμό, εκτεθειμένοι σε επικίνδυνες ουσίες όπως χημικές που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή υποδημάτων.

Επιπλέον, προσπαθώντας να μειώσει όσο περισσότερο μπορεί το λεγόμενο «εργατικό κόστος» (όρος που προκλητικά έχει καθιερώσει το μεγάλο κεφάλαιο παρουσιάζοντας ως «κόστος» τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργατών), οι εργοδότες αρνούνται πολλές φορές να δώσουν άδειες ασθενείας, αρνούνται να τηρούνται ακόμα και τα ανεπαρκή διαλείμματα που προβλέπονται τυπικά, ενώ, έχοντας καθιερώσει τις προσλήψεις μέσα από συμβάσεις ορισμένου χρόνου μπορούν να απολύουν ανάλογα με το πώς βολεύει τις παραγγελίες και την κερδοφορία τους, αλλά και να «ξεφορτώνονται» εργάτες που πρωτοστατούν σε κινητοποιήσεις και την αγωνιστική οργάνωση των συναδέλφων τους.

Η άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων στην υφαντουργία, στη συγκεκριμένη αλλά και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας όπου πολυεθνικές καταφεύγουν εξαιτίας των φτηνών εργατικών χεριών - συχνά αξιοποιείται και στις ενδο-μονοπωλιακές «κόντρες», με τον έναν να βγάζει στη φόρα τα άπλυτα του άλλου, στο πλαίσιο συνολικών επιδιώξεων για ανακατατάξεις σε έναν κλάδο και γενικά. Τις δικές τους υπηρεσίες σε αυτό το πλαίσιο προσφέρουν και διάφορες ΜΚΟ, που... παροτρύνουν τις κυβερνήσεις και τα μονοπώλια να «τηρούν» την εργατική νομοθεσία και να βελτιώνουν το εργασιακό περιβάλλον, λες και υπάρχει ποτέ περίπτωση το κεφάλαιο να σεβαστεί τις ανάγκες των εργατών. Βεβαίως, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των μέσων παραγωγής και της ίδιας της καπιταλιστικής ανάπτυξης σε κάθε χώρα, μπορεί και να βελτιωθούν ορισμένοι όροι εργασίας, αλλά το χάσμα που χωρίζει τις ανάγκες και τις δυνατότητες, από τη μια μεριά, και την πραγματικότητα, από την άλλη, και παραμένει και μεγαλώνει, αφού μόνο έτσι εξασφαλίζεται αύξηση του ποσοστού κέρδους.

ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Νεκροί και παγιδευμένοι σε εργοστάσιο που κατέρρευσε

ΝΤΑΚΑ.--

Τους έξι είχαν φτάσει χτες το απόγευμα, τοπική ώρα, οι εργάτες που ανασύρθηκαν νεκροί από τα συντρίμμια του τριώροφου εργοστασίου που κατέρρευσε στη βιομηχανική ζώνη της πόλης Μόνγκλα, 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας του Μπανγκλαντές, Ντάκα. Την ώρα που το κτίριο γκρεμίστηκε - για άγνωστους μέχρι χτες βράδυ λόγους - βρίσκονταν μέσα δεκάδες ακόμα εργάτες, κάτι που μεγαλώνει τους φόβους για αύξηση των θυμάτων. Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι ο ακριβής αριθμός των εργατών που δούλευαν δεν είναι σαφής. Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας κάνουν λόγο για 90 εργάτες, αλλά τοπικοί αξιωματούχοι δήλωναν χτες στην «Ντάκα Τρίμπιουν» ότι μπορεί να βρίσκονταν μέσα μέχρι και 300 άτομα.

Τα σωστικά συνεργεία είχαν ανασύρει ζωντανούς 55 εργάτες που είχαν τραυματιστεί.

Στο κτίριο στεγαζόταν το εργοστάσιο παραγωγής σκυροδέματος «Elephant Brand Cement», το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία «Σένα Κάλιαν Σάνγκστα» («Sena Kalyan Sangstha»), που ανήκει στο στρατό της χώρας.

Το νέο εργατικό δυστύχημα ξύπνησε μνήμες από την κατάρρευση του 9ώροφου κτιρίου όπου στεγαζόταν μια υφαντουργία που, τον Απρίλη του 2013, έθαψε στα συντρίμμια του 1.138 εργάτες. Αν και οι αιτίες της νέας κατάρρευσης παρέμεναν άγνωστες, το κυνήγι του κέρδους που κυριαρχεί και στον κατασκευαστικό κλάδο εγκυμονεί καθημερινά απειλές για την ακεραιότητα και την ασφάλεια των εργαζομένων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Εκδήλωση για τις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διοργανώνει εκδήλωση, με θέμα «Οι σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ και ο αντίκτυπός τους στο λαό της Παλαιστίνης», σήμερα Παρασκευή 13 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της, Ηπείρου 5, 5ος όροφος. Θα μιλήσει ο πρέσβης επί τιμή κ. Θέμος Στοφορόπουλος.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Αιματηρή βομβιστική επίθεση τζιχαντιστών

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Σομαλοί τζιχαντιστές της οργάνωσης «Σεμπάμπ» επιτέθηκαν, χτες, κοντά σε κεντρικά γραφεία της σομαλικής κυβέρνησης, στο αρχηγείο της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης και στα γραφεία του ΟΗΕ στη νότια πόλη Μπαϊντόα προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων.

Σύμφωνα με πηγές των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας, την επίθεση φαίνεται πως πραγματοποίησαν τρεις τζιχαντιστές της οργάνωσης «Σεμπάμπ», φορώντας στολές του σομαλικού στρατού. Φωνάζοντας «ο Θεός είναι μεγάλος» άρχισαν να πυροβολούν κατά Σομαλών στρατιωτών και πυροδότησαν με τηλεχειρισμό ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν οι τρεις δράστες, δύο πολίτες που προσπαθούσαν τη στιγμή εκείνη να κλέψουν... το παγιδευμένο ΙΧ και τέσσερις Σομαλοί στρατιώτες.

Η πόλη Μπαϊντόα, που βρίσκεται σε απόσταση 220 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, υπήρξε ένα από τα προπύργια των τζιχαντιστών της οργάνωσης «Σεμπάμπ», από το 2009 μέχρι το Φλεβάρη 2012, όταν δυνάμεις της ένοπλης αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης ανακατέλαβαν την περιοχή.

ΚΟΥΒΑ - ΗΠΑ
Εγκαινιάστηκε απευθείας τηλεφωνική γραμμή

ΑΒΑΝΑ.--

Εγκαινιάσθηκε χτες η άμεση τηλεφωνική διασύνδεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας, με βάση συμφωνία της κουβανικής εταιρείας «Εmpresa de Telecomunicaciones de Cuba ΑΕ, Etecsa» και της αμερικανικής εταιρείας «IDT Telecom, Inc.» (IDT). Η διασύνδεση αφορά τις διεθνείς κλήσεις και όχι ευρυζωνικά δίκτυα. Αποτελεί στοιχείο της προσέγγισης των δύο χωρών που ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβρη για την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων οι οποίες είχαν διακοπεί για πολλά χρόνια με ευθύνη των ΗΠΑ.

Βεβαίως, όπως φαίνεται άλλωστε και από δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων τους, οι ΗΠΑ επιχειρούν με άλλη τακτική να επιτύχουν τον ίδιο διαχρονικό στόχο: Να καταστρέψουν τα επιτεύγματα και τις πρωτόγνωρες κατακτήσεις - παράδειγμα και για άλλους λαούς - που έφερε ο σοσιαλισμός στον κουβανικό λαό.

ΚΚ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Κάλεσμα να δυναμώσει η αλληλεγγύη κόντρα στις επεμβάσεις των ΗΠΑ

Την πολιτική της επέμβασης από την πλευρά των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας καταγγέλλει το ΚΚ Βενεζουέλας με ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ. Σε αυτήν σημειώνει ότι «η στάση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαιώνει το ρόλο του ως εκπροσώπου των πολυεθνικών και του ιμπεριαλισμού, βορειοαμερικάνικου και ευρωπαϊκού, που εμφάνισε μια προκλητική διακήρυξη με την οποία κατηγορεί τη Βενεζουέλα ως "ασύμβατη και έκτακτη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ". Για το ΚΚ Βενεζουέλας, αυτή η διακήρυξη είναι μια επιθετική, υπεροπτική και προβοκατόρικη απάντηση του ιμπεριαλισμού για την υπεράσπιση των λακέδων τους στη χώρα, στη στάση υπεράσπισης της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας που εφαρμόζει η μπολιβαριανή κυβέρνηση με πρόεδρο τον Ν. Μαδούρο». Και συνεχίζει: «Είναι μια απάντηση στις συνεχόμενες ήττες που γνωρίζουν οι ΗΠΑ και οι δυνάμεις της αντίδρασης από την μπολιβαριανή κυβέρνηση, την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους της πόλης και της υπαίθρου».

Το ΚΚ Βενεζουέλας μπροστά στις ιμπεριαλιστικές απειλές, μπροστά στην επιθετικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης, απευθύνει κάλεσμα «στον βενεζουελάνικο λαό να δυναμώσει την πλατιά πατριωτική ενότητά του, την μπολιβαριανή ενότητα λαού και στρατού, για να συντρίψει κάθε ενέργεια του ιμπεριαλισμού κατά του και της διαδικασίας αλλαγών που έχει ξεκινήσει. Επίσης, καλεί το διεθνές κίνημα για την ειρήνη, το διεθνές λαϊκό επαναστατικό κίνημα, τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα όλου του κόσμου να δυναμώσουν την ενεργητική αλληλεγγύη τους προς την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους της Βενεζουέλας κόντρα στις επεμβάσεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού».

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Εκδήλωση για τα 56 χρόνια της Επανάστασης

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν της 56ης επετείου της νίκης της Κουβανικής Επανάστασης την Κυριακή 15 Μάρτη και ώρα 10.30 π.μ. στον κινηματογράφο «Αλκυονίδα» (Ιουλιανού 42-46, Πλατεία Βικτωρίας).

Θα χαιρετίσει ο πρέσβης της Κούβας, Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνες. Φίλοι της Κούβας θα παρουσιάσουν το θέμα «Η διεθνιστική αλληλεγγύη της Κούβας στους λαούς της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ