ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Αιματηρές μάχες στο Τικρίτ

Από τις μάχες στο Τικρίτ
Από τις μάχες στο Τικρίτ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εντείνονται οι σκληρές μάχες μεταξύ περίπου 20.000 τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») και περίπου 30.000 Ιρακινών στρατιωτών και σιιτικών πολιτοφυλακών στο Τικρίτ του βόρειου Ιράκ.

Ο Ιρακινός στρατηγός και διοικητής της επιχείρησης ανακατάληψης του Τικρίτ, Αμπντούλ Ουαχαμπάτ Σαάντι, μιλώντας χτες στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» σημείωσε ότι οι ιρακινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη και ότι «απελευθερώνουν» το ένα προάστιο μετά το άλλο. Υπογράμμισε εντούτοις ότι οι συγκρούσεις είναι ιδιαίτερα σφοδρές και ότι οι τζιχαντιστές προσπαθούν να φέρουν ενισχύσεις χρησιμοποιώντας στα πεδία των συγκρούσεων όλμους, ρουκέτες και ελεύθερους σκοπευτές, πέρα από τις νάρκες και τις βόμβες που έχουν τοποθετήσει περιμετρικά εδώ και καιρό.

Παράλληλα, ο Ιρακινός υπουργός Αμυνας, Κχαλέντ ελ Ομπέιντι, εξήγησε πως η επιχείρηση ανακατάληψης του Τικρίτ «είναι απαραίτητη προκειμένου να ανοίξει, για τις ιρακινές δυνάμεις, ένας διάδρομος από το νότο προς τη Μοσούλη».

Ταυτόχρονα με τις χερσαίες επιχειρήσεις στο Τικρίτ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν το από αέρος σφυροκόπημα θέσεων τζιχαντιστών στο βόρειο και δυτικό Ιράκ. Μέσα στο περασμένο 24ωρο έκαναν 13 επιδρομές κυρίως στο Κιρκούκ, όπου κατέστρεψαν οχήματα και εκσκαφείς του «ΙΚ», και στη Φαλούτζα. Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, καμία αεροπορική επιδρομή δεν πραγματοποιήθηκε το τελευταίο 48ωρο στη Συρία.

Στην Αγκυρα, πάντως, χτες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποκάλυψε ότι ο άνθρωπος που βοήθησε τις τρεις Βρετανίδες έφηβες να μεταβούν στη Ράκα της Συρίας για να παντρευτούν τζιχαντιστές συνελήφθη και ότι είναι πράκτορας μυστικής υπηρεσίας χώρας που συμμετέχει στον συνασπισμό των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Ο ίδιος δεν αποκάλυψε τη χώρα προέλευσης, τονίζοντας ότι δεν ήταν Αμερικανός, ούτε από χώρα της ΕΕ...

Επικρίσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το ίδιο 24ωρο, 21 διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αρωγής κατηγόρησαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι απέτυχε να εφαρμόσει τουλάχιστον τρεις αποφάσεις που αφορούν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πάνω από 12.200.000 Σύρους αμάχους που χρειάζονται άμεσα τρόφιμα, φάρμακα, εκ των οποίων οι 5.600.000 είναι παιδιά.

Εξάλλου, υψηλόβαθμο στέλεχος της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) έκανε έκκληση για τη δραματική κατάσταση 18.000 Παλαιστίνιων προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί εδώ και πολλούς μήνες στο Γιαρμούκ της Δαμασκού, αντιμετωπίζοντας τον εφιάλτη της πείνας, των ελλείψεων σε φάρμακα και βασικές υπηρεσίες.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Δεν θα παραστούν οι ηγέτες τους στις 9 Μάη στη Μόσχα

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, αρνήθηκαν την πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να παραστούν στις εκδηλώσεις γιορτασμού των 70 χρόνων της Αντιφασιστικής Νίκης στις 9 Μάη στη Μόσχα και την Κόκκινη Πλατεία, όπου γίνεται η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.

Ωστόσο, η καγκελάριος θα μεταβεί στη Μόσχα την επομένη των εορταστικών εκδηλώσεων στην Κόκκινη Πλατεία, για να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Αγνωστου Στρατιώτη, μαζί με τον Πούτιν. Η Μέρκελ «πρότεινε στον Πρόεδρο Πούτιν να καταθέσουν μαζί ένα στεφάνι την 10η Μαΐου στον τάφο του Αγνωστου Στρατιώτη στη Μόσχα. Ο Πρόεδρος Πούτιν αποδέχτηκε αυτήν την πρόταση», είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ντι Τσάιτ». Η Μέρκελ και οι άλλοι ιμπεριαλιστές ηγέτες προφασίζονται τη στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία ως λόγο της απουσίας τους και ουσιαστικά για να μη δυσαρεστήσουν την αντιδραστική ουκρανική κυβέρνηση που στηρίζουν. Ετσι, το πιθανότερο είναι στη Μόσχα να βρεθούν εκπρόσωποι αυτών των κυβερνήσεων.

ΗΠΑ
Επίθεση κατά αστυνομικών στο Φέργκιουσον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Λίγες ώρες μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του διευθυντή του αστυνομικού τμήματος του Φέργκιουσον, Τομ Τζάκσον, για τα συχνά κρούσματα ρατσιστικής συμπεριφοράς σε βάρος της αφροαμερικανικής κοινότητας, που αποτελεί περίπου το 64% των κατοίκων του Φέργκιουσον, σημειώθηκε επίθεση στο εν λόγω τμήμα, με αποτέλεσμα 2 τραυματίες αστυνομικούς.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, η χτεσινή ρίψη πυρών κατά των αστυνομικών έγινε στη διάρκεια συγκέντρωσης αρκετών εκατοντάδων ατόμων έξω από το αστυνομικό τμήμα του Φέργκιουσον, που έσπευσαν στην περιοχή. Οι σφαίρες φαίνεται πως ρίχτηκαν από απόσταση 115 μέτρων δίχως να αποσαφηνιστεί από ποια κατεύθυνση. Εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας πιθανολόγησε ότι ο δράσης «ίσως» ήταν ανάμεσα στους διαδηλωτές. Αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες, ωστόσο, είπαν σε αμερικανικά δίκτυα πως οι πυροβολισμοί έπεσαν από έναν παρακείμενο λοφίσκο προς τη μεριά του αστυνομικού τμήματος, σε αρκετή απόσταση από τους διαδηλωτές.

Σε κάθε περίπτωση, τα πυρά τραυμάτισαν ελαφρά δύο αστυνομικούς που είχαν κληθεί στην περιοχή από αστυνομικό τμήμα του γειτονικού Γουέμπστερ Γκρόοβου. Ο ένας είναι ηλικίας 32 ετών και τραυματίστηκε κάτω από το δεξί μάτι. Ο άλλος 41 ετών και τραυματίστηκε στον ώμο. Αμφότεροι πήραν εξιτήριο από νοσοκομείο της περιοχής αργότερα χτες βράδυ.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο Τζον Μπέλμαρ, αρχηγός της αστυνομίας της κομητείας του Σεντ Λιούις, υποστήριξε ότι οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους ορισμένα στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον ένοπλο που πυροβόλησε τους αστυνομικούς. Προειδοποίησε ακόμη με νόημα ότι στο μέλλον, σε παρόμοιες καταστάσεις, οι αστυνομικοί «μπορεί να ανταποδώσουν τα πυρά».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ερικ Χόλντερ καταδίκασε την «ειδεχθή επίθεση» εναντίον των αστυνομικών. Την επίθεση καταδίκασε και η οικογένεια του Μάικλ Μπράουν, του άοπλου 18χρονου Αφροαμερικανού που δολοφονήθηκε στις αρχές του περασμένου Αυγούστου στο Φέργκιουσον από το λευκό αστυνομικό Ντάρεν Γουίλσον.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Περιμένει «καταιγιστικές εξελίξεις» στα ενεργειακά

Δηλαδή, ένταση των παζαριών με μονοπώλια που αλληλεπιδρούν και με τις εξελίξεις στο Κυπριακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Το «ζωηρό» ενδιαφέρον μεγάλων μονοπωλίων για την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ και κατ' επέκταση την πορεία «επίλυσης» του Κυπριακού καταγράφουν οι επαφές που συνεχίζουν τα στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης. Ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος ήταν βασικός ομιλητής σε επενδυτικό Φόρουμ στη Νέα Υόρκη (στο «Χάρβαρντ Κλαμπ»), δήλωσε προχτές το βράδυ ότι «στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε αρκετές εξελίξεις γύρω από τα ενεργειακά, αρχής γενομένης από την επόμενη, που θα είναι καταιγιστικές». Εξήγησε ότι θα έρθουν στην Κύπρο στελέχη πολυεθνικών, όπως η αμερικανική NOBLE, ενώ ο ισραηλινός κολοσσός DELEK ετοιμάζει «έκθεση πεπραγμένων» που θα καθορίσει και την «αξιοποίηση» του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Την ίδια στιγμή, και ενώ η άφιξη του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, στην Κύπρο την επόμενη βδομάδα προμηνύει νέα ένταση των παζαριών, ο Κύπριος ΥΠΕΞ βρέθηκε στο Λονδίνο, όπου χτες αναμενόταν να συναντηθεί με τον Βρετανό υπουργό Ευρώπης, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, στο φόντο της έντονης «δυσαρέσκειας» που η Βρετανία έχει εκφράσει για τη σύσφιξη των σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας.

Πάντως, μιλώντας σε εκδήλωση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε σχετικά με την επίσκεψη Αναστασιάδη στη Μόσχα ότι «μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος, με το 37% του εδάφους της υπό στρατιωτική κατοχή από την Τουρκία, δε δύναται να αγνοεί κανένα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Ταυτόχρονα, εξέφρασε την «ετοιμότητα» της κυπριακής αστικής τάξης να συμβάλει στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ευρωατλαντικού άξονα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ενεργά και σταθερά ένα κεντρικό και αποφασιστικό ρόλο στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε μια ταραχώδη περιοχή, γι' αυτό και - όπως υπογράμμισε - η Κύπρος παίζει καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, με την υποστήριξη του συνασπισμού εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» από την πρώτη στιγμή που συστάθηκε. Στο πλαίσιο αυτής της «στήριξης» του συνασπισμού - μην ξεχνάμε - η Λευκωσία έχει ήδη διαθέσει τα αεροδρόμιά της σε γαλλικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη που συμμετέχουν στους βομβαρδισμούς στη Μέση Ανατολή.

ΙΡΑΝ
Αντίδραση Χαμενεΐ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Κάθε φορά που φθάνουμε σε ένα σημείο όπου η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι ορατή, οι τόνοι από την άλλη πλευρά, κυρίως από τους Αμερικανούς, γίνονται πιο άκαμπτοι, πιο σκληροί, πιο τραχείς. Αυτή είναι η φύση των κόλπων και της εξαπάτησης που χρησιμοποιούν», φέρεται να είπε χτες στη διάρκεια συνάντησής του με τον Πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ροχανί και μουσουλμάνους ιερωμένους ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Χαρακτήρισε, επίσης, «γελοίες» τις κατηγορίες Αμερικανών γερουσιαστών περί εμπλοκής του Ιράν στην τρομοκρατία. Αφορμή ήταν η πρόσφατη «ανοικτή» επιστολή 47 Αμερικανών Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών προς την Τεχεράνη με την οποία «προειδοποιούσαν» ότι οποιαδήποτε απόφαση υπογράψει ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να ακυρωθεί «με μία υπογραφή» από τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επίμαχη επιστολή, που έχει επικριθεί από τον Πρόεδρο Ομπάμα, τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποδοκιμάστηκε χτες και από το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον. Ο Σταϊνμάγιερ σημείωσε ότι η επιστολή των 47 Ρεπουμπλικανών «δεν βοηθά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα ενώ αυτές βρίσκονται σε μία ευαίσθητη φάση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ