ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Καταστολή διαδηλώσεων και ενδοαστικές διεργασίες

Από τις κινητοποιήσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την επέτειο του θανάτου του 15χρονου Ελβάν
Από τις κινητοποιήσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την επέτειο του θανάτου του 15χρονου Ελβάν
ΑΓΚΥΡΑ.--

Με αντλίες νερού και δακρυγόνα «υποδέχτηκε» η τουρκική αστυνομία τις κινητοποιήσεις που έγιναν προχτές σε διάφορες πόλεις, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν. Θυμίζουμε ότι ο Ελβάν είχε τραυματιστεί από δακρυγόνο ενώ είχε βγει να αγοράσει ψωμί για την οικογένειά του τον Ιούνη του 2013, στη διάρκεια καταστολής διαδηλώσεων από την αστυνομία, σε εργατική συνοικία της Κωνσταντινούπολης.

Οι προχτεσινές κινητοποιήσεις, σε Αγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και αλλού, έγιναν ενώ συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση ενός νομοσχεδίου με το οποίο ενισχύεται η δύναμη της αστυνομίας. Για παράδειγμα, προβλέπεται αύξηση του χρονικού διαστήματος που μπορεί κάποιος να κρατείται χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Οι κινητοποιήσεις που είχαν ξεκινήσει τον Ιούνη του 2013, συνεχίζουν και σήμερα να αξιοποιούνται στην ενδοαστική αντιπαράθεση που δυναμώνει στην Τουρκία ενόψει και των βουλευτικών εκλογών.

Εκφραση αυτής της αντιπαράθεσης είναι και η κριτική του Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (ΚΤΤ), με αντικείμενο της «διαφωνίας» τους ρυθμούς μείωσης των επιτοκίων δανεισμού (που κατά τον Ερντογάν θα έπρεπε να είναι μεγαλύτεροι). Προχτές, ο Ερντογάν υποδέχτηκε στο προεδρικό μέγαρο τον διοικητή της ΚΤΤ, Ερντέμ Μπαστσί, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Αλί Μπαμπακάν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Ερντογάν σημείωσε κατά τη συνάντηση ότι η τουρκική οικονομία έχει «ισχυρά θεμέλια» και στάθηκε ειδικά στη σημασία των «ρωμαλέων και ισορροπημένων» στόχων που έχουν τεθεί για την ανέλιξη της Τουρκίας στην πρώτη δεκάδα των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου μέχρι το 2023. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Ερντογάν επισήμανε ότι πρέπει «να διατηρηθεί αυστηρά η υπάρχουσα εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία» και τη «σταθερότητά» της.

Η συνάντηση με τους Μπαμπακάν και Μπαστσί έγινε περίπου δύο βδομάδες μετά από «σενάρια» που κυκλοφόρησαν για πιθανή παραίτησή τους, μετά τα έντονα σχόλια του Ερντογάν που υπονόησε ότι αποφάσεις σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική ήταν «εξαρτημένες» από «ξένα» συμφέροντα, εννοώντας άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα με τα οποία το «περιβάλλον» του Ερντογάν φαίνεται να παίρνει όλο και μεγαλύτερες «αποστάσεις».

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Εντονο ενδιαφέρον από βρετανικά μονοπώλια

ΣΟΦΙΑ.--

«Το ενδιαφέρον βρετανικών επιχειρήσεων για νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο βουλγαρικό θαλάσσιο χώρο (στη Μαύρη Θάλασσα) θα εκτιμηθεί», δήλωσε χτες ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ, στη διάρκεια εργασιών φόρουμ στη Σόφια, με τη συμμετοχή της επιχειρηματικής αντιπροσωπείας «GREAT Mega Mission», που απαρτίζεται από εκπροσώπους 50 βρετανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Ενέργειας, μεταφορών και περιβάλλοντος.

Ο Πλέβνιελεφ αναφέρθηκε στην καλή διμερή συνεργασία ιδιαίτερα στον τομέα της Ενέργειας και της εξόρυξης φυσικού αερίου, χαρακτηρίζοντας τη Βρετανία «σημαντικό οικονομικό και εμπορικό εταίρο», καθώς το διμερές εμπόριο καταγράφει αύξηση 10% ετησίως, φθάνοντας το 2014 τα 860.000.000 ευρώ και οι βρετανικές επενδύσεις (που είναι οι πέμπτες μεγαλύτερες στη Βουλγαρία) ξεπερνούν τα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σημείωσε ότι υπάρχουν «σαφείς φιλοδοξίες για μεταρρυθμίσεις σε τομείς με διαρθρωτικό χαρακτήρα», υπογραμμίζοντας το «τεράστιο δυναμικό» για την προσέλκυση βρετανικών επενδύσεων σε τομείς προτεραιότητας, όπως της καινοτομίας, της Πληροφορίας, της Τεχνολογίας, των επικοινωνιών και των κατασκευών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Μία νοσηλεύτρια του βρετανικού στρατού στο πλαίσιο αποστολής στη δυτικοαφρικανική Σιέρα Λεόνε μολύνθηκε από τον αιμορραγικό ιό «Εμπολα». Η ασθενής μεταφέρθηκε άμεσα σε μονάδα υγειονομικής απομόνωση στο Νοσοκομείο Ρόγιαλ Φρι του Λονδίνου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Συναγερμό στα ανώτατα κλιμάκια των μυστικών υπηρεσιών του Λευκού Οίκου σήμανε νέο περιστατικό με πρωταγωνιστές μεθυσμένους πράκτορες της υπηρεσίας φύλαξης του Προέδρου Ομπάμα, οι οποίοι προσέκρουσαν τα ξημερώματα της 4ης Μάρτη σε εξωτερικό στηθαίο του Λευκού Οίκου, προσπαθώντας να γλιτώσουν αλκοτέστ. Στο μεταξύ, χτεσινό ρεπορτάζ της «Ουάσιγκτον Ποστ» αποκάλυψε πως η «Μη Κερδοσκοπική» εταιρεία «Διεθνής Αρωγή και Ανάπτυξη» (IRD) που δούλευε για λογαριασμό της ομοσπονδιακής «Υπηρεσίας για Διεθνή Ανάπτυξη» σε Ιράκ και Αφγανιστάν μεταξύ 2007 - 2010 ξόδεψε κρατικές «επιδοτήσεις» ύψους 1.100.000 δολαρίων για να εξασφαλίσει στα στελέχη της πανάκριβα πάρτι, πολυήμερη διαμονή σε πολυτελή τουριστικά θέρετρα και ακριβά δώρα.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Υπολείμματα παρασιτοκτόνων εντοπίζονται σχεδόν στα μισά τρόφιμα που καταναλώνονται στην Ευρώπη, όμως στην πλειονότητά τους είναι εντός των νομίμων ορίων και «πιθανόν» δεν έχουν επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών ανακοίνωσε χτες η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).

ΣΑΝΑΑ.-- Πολιτοφυλακές Σιιτών Χούτι που ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, και ένα σημαντικό μέρος του βόρειου και κεντρικού τμήματος της χώρας διέλυσαν χτες στην κεντρική πόλη Μπάιντα διαδήλωση που γινόταν εναντίον τους, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και προειδοποιητικά πυρά στον αέρα με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον ενός διαδηλωτή.

ΤΑΛΑΧΑΣΙ.-- Ενοχοι δήλωσαν χτες εμφανιζόμενοι σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ στη Φλόριντα δύο Πακιστανοί αδελφοί, ηλικίας 32 και 22 ετών, που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν το 2012 τρομοκρατική επίθεση κατά ιστορικών κτιρίων της Νέας Υόρκης.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Επτά αστυνομικοί σκοτώθηκαν μετά από ενέδρα των «Ταλιμπάν», στη βόρεια επαρχία Κουντούζ. Επίσης, μετά από επίθεση στην επαρχία Παρβάν, βόρεια της Καμπούλ, σκοτώθηκαν τέσσερις ακόμα αστυνομικοί. Οι επιθέσεις των «Ταλιμπάν» συνεχίζονται, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζονται μια σειρά πρόθυμοι «διαμεσολαβητές» (όπως και η κινεζική κυβέρνηση) για να προχωρήσουν οι συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Πολλά ερωτήματα προκαλεί νομοσχέδιο του οποίου το βασικό μέρος ενέκρινε το γαλλικό κοινοβούλιο και προβλέπει ότι για ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο μιας «σοβαρής και ανίατης ασθένειας» και υποφέρουν από αυτή, θα επιτρέπεται η χρήση «βαθιάς καταστολής». Σύμφωνα με έναν από τους εισηγητές, θα δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς που είναι στο τελικό στάδιο της νόσου να «κοιμούνται πριν πεθάνουν για να μην υποφέρουν». Η καταστολή θα αποφασίζεται από τους γιατρούς, όταν η ζωή του ασθενούς «θα τελειώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα» και η κατάστασή του δεν μπορεί να βελτιωθεί με τα αναλγητικά.

ΣΕΟΥΛ.-- Η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας μείωσε τα επιτόκια δανεισμού της για πρώτη φορά μέσα σε πέντε μήνες, εξέλιξη που αναλυτές θεώρησαν αιφνιδιαστική.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Πληροφορίες για ξένους μισθοφόρους κατά της «Μπόκο Χαράμ»

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Σαν να μην έφθανε η δράση στρατευμάτων γειτονικών αφρικανικών χωρών που πραγματοποιούν επιχειρήσεις σε νιγηριανό έδαφος, με αφορμή την εγκληματική δράση των Νιγηριανών τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ», η νιγηριανή κυβέρνηση φέρεται πως έχει μισθώσει αρκετές εκατοντάδες ξένους μισθοφόρους κυρίως από τη Νότια Αφρική, προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή, λίγες βδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές της 28ης Μάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες νιγηριανών ΜΜΕ και δηλώσεις ανώνυμων ξένων διπλωματικών αξιωματούχων και στελεχών του νιγηριανού υπουργείου Αμυνας, ξένοι μισθοφόροι εμφανίστηκαν πριν από μερικές μέρες στη βορειοανατολική νιγηριανή πόλη Μαϊντουγκούρι να επιβαίνουν σε τεθωρακισμένα οχήματα και να κινούνται κατά μήκος δρόμου με κατεύθυνση περιοχές που θεωρούνται προπύργια των τζιχαντιστών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Νιγηρίας Μάικ Ομέρι αρνήθηκε να κάνει σχόλια, παραπέμποντας το θέμα στον εκπρόσωπο του στρατού Κρις Ολουκολάντε, ο οποίος αρνήθηκε και αυτός με τη σειρά του να απαντήσει στα πολλαπλά ερωτήματα που του υποβλήθηκαν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φωνή της Αμερικής» («Voice of America») ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Τζόναθαν Γκούντλακ, δήλωσε ότι δύο εταιρείες παρέχουν στη χώρα «εκπαιδευτές και τεχνικούς», προκειμένου να βοηθήσουν στην ενίσχυση των νιγηριανών δυνάμεων. Ο ίδιος δεν αποκάλυψε τις επωνυμίες των εταιρειών, την εθνικότητα των ανδρών, ή τον ακριβή αριθμό τους. Ωστόσο, πηγή στη δυτική Αφρική και μια πηγή στις υπηρεσίες ασφαλείας της Νότιας Αφρικής δήλωσαν ότι οι μισθοφόροι συνδέονται με ανώτερα στελέχη μιας εταιρείας παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών, που δεν υπάρχει πια, της «Executive Outcomes», η οποία είχε εμπλακεί ιδίως στον εμφύλιο πόλεμο της Αγκόλας (1975 - 2002), αλλά και σε αυτόν στη Σιέρα Λεόνε. Η εταιρεία διαλύθηκε το 1998, ενώ γίνεται λόγος για αμοιβές έως 400 δολάρια τη μέρα.

ΡΩΣΙΑ
Μεγάλη πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο

ΚΑΖΑΝ.--

Περίπου 25 άνθρωποι παρέμεναν παγιδευμένοι μέχρι χτες βράδυ σε εμπορικό κέντρο της ρωσικής πόλης Καζάν (800 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας), στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά την Τετάρτη. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ ως πιθανότερο αίτιο της καταστροφής θεωρείται έκρηξη μετά από διαρροή φυσικού αερίου. Επίσης, υπάρχουν και 55 τραυματίες όπως ανέφερε πηγή προσκείμενη στην αστυνομία. Ο Ιγκόρ Παντσίν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών στην περιοχή του Βόλγα, σημείωσε ότι «μια οροφή κατέρρευσε και ότι υπάρχει κόσμος κάτω από τα συντρίμμια, δεν υπάρχουν επιζώντες».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εργασίας του Τατζικιστάν, ο οποίος βρίσκεται στη Ρωσία, οι τέσσερις από τους ανθρώπους που έχει επιβεβαιωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους ήταν Τατζίκοι εργαζόμενοι στο εμπορικό κέντρο.

Συνολικά 650 άνθρωποι είχαν παγιδευτεί από τη φωτιά, η οποία κατέστρεψε σχεδόν 4.000 τετραγωνικά μέτρα του εμπορικού κέντρου.

Περίπου 500 αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένων μελών μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, αναπτύχθηκαν την Τετάρτη στην περίμετρο του κτιρίου, καθώς πολλοί από τους εμπόρους προσπαθούσαν να περισώσουν εμπορεύματα από τις φλόγες εν μέσω της κατάστασης πανικού που επικρατούσε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ