Παρασκευή 13 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Πληροφορίες για ξένους μισθοφόρους κατά της «Μπόκο Χαράμ»

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Σαν να μην έφθανε η δράση στρατευμάτων γειτονικών αφρικανικών χωρών που πραγματοποιούν επιχειρήσεις σε νιγηριανό έδαφος, με αφορμή την εγκληματική δράση των Νιγηριανών τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ», η νιγηριανή κυβέρνηση φέρεται πως έχει μισθώσει αρκετές εκατοντάδες ξένους μισθοφόρους κυρίως από τη Νότια Αφρική, προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή, λίγες βδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές της 28ης Μάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες νιγηριανών ΜΜΕ και δηλώσεις ανώνυμων ξένων διπλωματικών αξιωματούχων και στελεχών του νιγηριανού υπουργείου Αμυνας, ξένοι μισθοφόροι εμφανίστηκαν πριν από μερικές μέρες στη βορειοανατολική νιγηριανή πόλη Μαϊντουγκούρι να επιβαίνουν σε τεθωρακισμένα οχήματα και να κινούνται κατά μήκος δρόμου με κατεύθυνση περιοχές που θεωρούνται προπύργια των τζιχαντιστών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Νιγηρίας Μάικ Ομέρι αρνήθηκε να κάνει σχόλια, παραπέμποντας το θέμα στον εκπρόσωπο του στρατού Κρις Ολουκολάντε, ο οποίος αρνήθηκε και αυτός με τη σειρά του να απαντήσει στα πολλαπλά ερωτήματα που του υποβλήθηκαν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φωνή της Αμερικής» («Voice of America») ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Τζόναθαν Γκούντλακ, δήλωσε ότι δύο εταιρείες παρέχουν στη χώρα «εκπαιδευτές και τεχνικούς», προκειμένου να βοηθήσουν στην ενίσχυση των νιγηριανών δυνάμεων. Ο ίδιος δεν αποκάλυψε τις επωνυμίες των εταιρειών, την εθνικότητα των ανδρών, ή τον ακριβή αριθμό τους. Ωστόσο, πηγή στη δυτική Αφρική και μια πηγή στις υπηρεσίες ασφαλείας της Νότιας Αφρικής δήλωσαν ότι οι μισθοφόροι συνδέονται με ανώτερα στελέχη μιας εταιρείας παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών, που δεν υπάρχει πια, της «Executive Outcomes», η οποία είχε εμπλακεί ιδίως στον εμφύλιο πόλεμο της Αγκόλας (1975 - 2002), αλλά και σε αυτόν στη Σιέρα Λεόνε. Η εταιρεία διαλύθηκε το 1998, ενώ γίνεται λόγος για αμοιβές έως 400 δολάρια τη μέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ