ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ - ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Βαθαίνει τον εσωτερικό δανεισμό με «υποσχέσεις» - κενό γράμμα

Η πείρα του PSI και η ίδια η τροπολογία επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση των χρημάτων που ανήκουν στους ασφαλισμένους

Επιμένει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην προσπάθειά της «να βάλει στο χέρι» τα όποια ταμειακά διαθέσιμα έχουν απομείνει σε ασφαλιστικά ταμεία και άλλους δημόσιους οργανισμούς και για το λόγο αυτό κατέθεσε σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο «Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». Με αυτό τον τρόπο, επιδιώκει να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί από διοικήσεις ταμείων για τη μετατροπή του ρευστού τους σε κρατικά repos και να εξασφαλίσει την αναγκαία ρευστότητα του Δημοσίου στις παρούσες συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση και η κίνηση αυτή είναι άλλη μια μορφή εσωτερικού δανεισμού, που φορτώνεται βεβαίως αποκλειστικά στην πλάτη του λαού. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, το σύνολο των ταμειακών διαθεσίμων που επιβουλεύεται η κυβέρνηση ανέρχεται στο ποσό των 8,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ είναι ρευστό που διαθέτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία που κατατέθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πως «τα κεφάλαια που κατατίθενται από τα ΝΠΔΔ και τα ασφαλιστικά ταμεία στην Τράπεζα της Ελλάδος σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης δύνανται να επενδύονται στο σύνολό τους σε συμβάσεις αγοράς ή πώλησης τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με σύμφωνα επαναπώλησης / επαναγοράς με αντισυμβαλλόμενο το Ελληνικό Δημόσιο (repos, reverse repos, buy/sell back, sell/buy/back).

Σε περίπτωση κεφαλαιακών ζημιών των ΝΠΔΔ και ΑΦ από την για οποιονδήποτε λόγο μη προσήκουσα και ιδίως μη έγκαιρη ή μη ολοσχερή εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου ως αντισυμβαλλομένου σε συμβάσεις αγοράς ή πώλησης με σύμφωνα επαναγοράς, το ΝΠΔΔ ή ο ασφαλιστικός φορέας που υπέστη τη ζημία έχει απευθείας αξίωση αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου».

Γίνεται, βέβαια, φανερό ότι η διατύπωση που περί «αξίωσης αποζημίωσης» σε καμιά περίπτωση δεν κατοχυρώνει τα ταμεία και τους άλλους οργανισμούς, ούτε στο ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους, ούτε στο ότι θα τα λάβουν έγκαιρα όταν θα τα έχουν ανάγκη.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Προετοιμάζει για «αποκρατικοποιήσεις που πρέπει να γίνουν»...

Μετά τον υπουργό Οικονομικών και ο υπουργός Αμυνας ξεχωρίζει την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ

Ιδιωτικοποιήσεις και νέα μέτρα στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου προανήγγειλε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας στη συγκυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, Π. Καμμένος.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Real fm», είπε: «Η κυβέρνηση μπορεί, για παράδειγμα, να προχωρήσει σε συμφωνία με την Κίνα για την επέκταση της συμφωνίας με την "COSCO", για να δοθεί το τρένο (βλ. ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ) το οποίο θα βοηθήσει τη μετακίνηση προϊόντων, πιθανώς το Θριάσιο Πεδίο (βλ. τις εκεί εγκαταστάσεις του ΟΣΕ), για να υπάρχουν τεράστιοι αποθηκευτικοί χώροι και αυτό θα μετατρέψει την Ελλάδα σε πύλη εισόδου των προϊόντων της Κίνας στην Ελλάδα».

«Εμείς θα επιλέξουμε αυτές τις αλλαγές, τις επενδύσεις και τις αποκρατικοποιήσεις που πρέπει να γίνουν οι οποίες θα είναι προς όφελος του ελληνικού λαού» πρόσθεσε, επιχειρώντας να δώσει στο ξεπούλημα υποδομών που στήθηκαν με τον ιδρώτα του λαού έναν τόνο... «εθνικής αξιοπρέπειας» και «περηφάνιας»!

Παραπέρα, επιχειρώντας να παρουσιάσει μια εικόνα «πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής» της ελληνικής κυβέρνησης που ετοιμάζει μπίζνες με όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, μίλησε για τον αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου, «που φτάνει μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ο αγωγός αυτός έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας και περιμένει την έγκριση του ελληνικού κράτους για να προχωρήσει μέσα από την Ελλάδα αυτός ο αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος θα μειώσει το κόστος παραγωγής μας».

Σημειωτέον, ήδη στελέχη των ΗΠΑ (στις οποίες προσβλέπει η κυβέρνηση για στήριξη στα παζάρια με τους «εταίρους», διατυμπανίζοντας μάλιστα ότι στηρίζεται από τον ίδιο τον Μπ. Ομπάμα) έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ούτε καν να σκέφτεται μια τέτοια συμφωνία με τα ρωσικά μονοπώλια.

Επιπλέον, ο Π. Καμμένος έκανε πολύ καθαρό ότι αυτό που θα ωφεληθεί από ένα τέτοιο, πολυδιαφημισμένο «άνοιγμα» είναι το μεγάλο κεφάλαιο. Είπε χαρακτηριστικά: «Είναι αλλαγή πολιτικής. Χθες στον ΟΛΠ βραβεύσαμε τις ελληνικές επιχειρήσεις σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Ηταν εκεί ο ιδιοκτήτης μιας μεγάλης εξαγωγικής επιχείρησης, της "ΒΙΟΧΑΛΚΟ", η οποία έχει καταφέρει μέσα στην κρίση να εξάγει σε όλο τον κόσμο (...) Είπε, λοιπόν, ο επικεφαλής της "ΒΙΟΧΑΛΚΟ", όταν πήρε το βραβείο, ότι το κόστος του φυσικού αερίου για τη βιομηχανία στην Ελλάδα είναι κατά 70% ακριβότερο από ότι σε άλλες χώρες της ΕΕ. Αν προχωρήσει η συμφωνία για το φυσικό αέριο και τον αγωγό που ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αντιλαμβάνεστε ότι το κόστος του φυσικού αερίου για τη βιομηχανία θα είναι πολύ μικρότερο».

Συνεργασία με Ρωσία... στη διάθεση του ΝΑΤΟ

Συνεργασία με ρωσικά μονοπώλια θέλει η κυβέρνηση και για τα εξοπλιστικά:«Σε ό,τι αφορά τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, όπως έκανα σαφές και στον γγ του ΝΑΤΟ, σας το λέω και δημόσια, η Ελλάδα πάντα είχε σχέσεις και συμφέροντα με τα εξοπλιστικά προγράμματα με τη Ρωσία και αυτά θα προχωρήσουν. Αν αυτό μπορεί να γίνει και σε επίπεδο συνεργασίας με την αμυντική βιομηχανία, θα γίνει και εκεί» ανέφερε ο Π. Καμμένος.

«Αυτό αφορά την ασφάλεια της χώρας αλλά και την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, γιατί τα αντιπυραυλικά συστήματα είναι και στη διάθεση του ΝΑΤΟ. Να σας θυμίσω ότι βρισκόμαστε σε μια περιοχή που έχει να αντιμετωπίσει απειλή, έχουμε τον ISIS, ο οποίος αυτή τη στιγμή ενεργεί στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή και αποτελεί μια πολύ σοβαρή απειλή για τις χώρες του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης, και της ντόπιας αστικής τάξης γενικότερα, να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά μέσω της συμμετοχής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για νέες επεμβάσεις στην ευθεία από Λιβύη μέχρι Συρία και Ιράκ, με πρόσχημα τους «τζιχαντιστές», διαθέτοντας στους ΝΑΤΟικούς στρατιωτικές βάσεις και υποδομές.

«Δεν υπάρχει προοπτική ρήξης με ΕΚΤ και ΔΝΤ»

Σημειωτέον, ο ίδιος ο Π. Καμμένος έδειξε και τα όρια των τέτοιων ανοιγμάτων της κυβέρνησης προς Ρωσία και άλλα έξω-ΝΑΤΟικά κέντρα. Ορια που θέτει η στρατηγική επιλογή της εγχώριας αστικής τάξης για παραμονή της εντός ευρωατλαντικού πλαισίου. Κάτι που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν προτίθεται να διακινδυνέψει στο παραμικρό.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν «μπορεί να επωφεληθεί η Ελλάδα, για παράδειγμα, από αυτή την αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS που οι Ρώσοι ξεκίνησαν και φτιάχνουν», απάντησε: «Το να φτάσουμε στο σημείο να πάρουμε βοήθεια από τους BRICS θα σημαίνει ότι έχουμε διαρρήξει κάθε σχέση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μια τέτοιου είδους προοπτική αλλά το να υπάρχει μία άλλη λύση στο τραπέζι, νομίζω ότι βοηθάει στο να βρεθεί λύση».

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Παρέμβαση εφ' όλης της ύλης με αφορμή την αγορά ακινήτων

Κίνδυνο «εκτροχιασμού» της ελληνικής οικονομίας που θα είχε ως αποτέλεσμα «να χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού», διαβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γ. Στουρνάρας, όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΤτΕ και η «European Real Estate Society», με θέμα τις επενδύσεις στην αγορά ακινήτων.

Ο Γ. Στουρνάρας επισήμανε την κάθετη πτώση που καταγράφουν οι επενδύσεις στις κατασκευές, οι οποίες «πριν από την κρίση αποτελούσαν σταθερά περίπου το 13% του ΑΕΠ, έναντι μόλις 4,5% στο τέλος του 2014» όπως είπε και πρόσθεσε ότι η ΤτΕ παρακολουθεί συστηματικά τα δεδομένα στην αγορά ακινήτων, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την εποπτεία της αγοράς από τους ενδιαφερόμενους «επενδυτές», αλλά και τις τράπεζες «να παρακολουθούν τη διακύμανση της αξίας των χαρτοφυλακίων ακινήτων τους».

Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε πως για να διασφαλισθεί η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων πρέπει να αρθεί «η διάχυτη αβεβαιότητα στην οικονομία και στην ελληνική αγορά» και έδωσε τις συστάσεις του για το πώς πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα και στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, «προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της αξιοπιστίας της και επιτέλους να μετατραπεί σε μια χώρα φιλική στις επενδύσεις».

Επέμεινε, ιδιαίτερα, στην ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, των περιφερειακών αεροδρομίων και των λιμανιών, λέγοντας ότι τέτοιες συμφωνίες «όχι μόνο προσελκύουν ξένα κεφάλαια, αλλά και θα δώσουν ένα άμεσο θετικό μήνυμα προς τους διεθνείς επενδυτές και τις αγορές».

Σε σχέση με τα «προβληματικά χαρτοφυλάκια ακινήτων», ο Γ. Στουρνάρας επισήμανε ότι εξαιτίας του ύψους των συσσωρευμένων προβληματικών στοιχείων στο ενεργητικό των τραπεζών, «η οικονομική ανάπτυξη, αν και αποτελεί τον κατ' εξοχήν μηχανισμό για την αποκλιμάκωσή τους, στην παρούσα συγκυρία στην Ελλάδα δεν μπορεί από μόνη της να δρομολογήσει την οριστική επίλυση του οξέος προβλήματος». Πρότεινε τη λήψη μέτρων ανάλογων με αυτών που πάρθηκαν στην Ιρλανδία και την Ισπανία, όπου δημιουργήθηκαν εταιρείες «ειδικού σκοπού», στις οποίες μεταβιβάστηκαν τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, πρόταση που δεν απέχει και πολύ από όσα κατά καιρούς έχουν υποστηρίξει στελέχη της κυβέρνησης. Πρόσθεσε, τέλος, ότι η επιλογή μιας τέτοιας λύσης θα απαιτούσε χρηματοδότηση και από άλλες πηγές πέραν «των τραπεζικών ισολογισμών και του κρατικού προϋπολογισμού»...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μην επιτρέψει ο λαός να «βάλουν χέρι» σε ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιους φορείς

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, σχετικά με την τροπολογία που προωθεί τον εσωτερικό δανεισμό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει την αρπαγή των ταμειακών διαθέσιμων των ασφαλιστικών ταμείων κι άλλων φορέων του Δημοσίου, μέσω εσωτερικού δανεισμού, ως μια μαγική λύση που εγγυάται "καλύτερη αξιοποίηση" και "προστασία από ζημιές" είναι προκλητική και δεν μπορεί να πείσει κανέναν. Οι νωπές μνήμες από τις τεράστιες απώλειες των Ταμείων κατά τη διάρκεια του PSI, για τις οποίες η κυβέρνηση "κάνει την πάπια", αποδεικνύει πως δεν υπάρχει καμιά εξασφάλιση των χρημάτων αυτών, που ανήκουν στους ασφαλισμένους. Συγχρόνως, η "άμεση ρευστοποίηση" που υπόσχεται η κυβέρνηση είναι κενό γράμμα, αφού η αιτία πίσω απ' τον εσωτερικό δανεισμό είναι η έλλειψη ρευστότητας της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν πρέπει να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να "βάλει χέρι" στα ασφαλιστικά ταμεία και σ' άλλους δημόσιους φορείς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ