Σάββατο 14 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Παρέμβαση εφ' όλης της ύλης με αφορμή την αγορά ακινήτων

Κίνδυνο «εκτροχιασμού» της ελληνικής οικονομίας που θα είχε ως αποτέλεσμα «να χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού», διαβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γ. Στουρνάρας, όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΤτΕ και η «European Real Estate Society», με θέμα τις επενδύσεις στην αγορά ακινήτων.

Ο Γ. Στουρνάρας επισήμανε την κάθετη πτώση που καταγράφουν οι επενδύσεις στις κατασκευές, οι οποίες «πριν από την κρίση αποτελούσαν σταθερά περίπου το 13% του ΑΕΠ, έναντι μόλις 4,5% στο τέλος του 2014» όπως είπε και πρόσθεσε ότι η ΤτΕ παρακολουθεί συστηματικά τα δεδομένα στην αγορά ακινήτων, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την εποπτεία της αγοράς από τους ενδιαφερόμενους «επενδυτές», αλλά και τις τράπεζες «να παρακολουθούν τη διακύμανση της αξίας των χαρτοφυλακίων ακινήτων τους».

Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε πως για να διασφαλισθεί η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων πρέπει να αρθεί «η διάχυτη αβεβαιότητα στην οικονομία και στην ελληνική αγορά» και έδωσε τις συστάσεις του για το πώς πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα και στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, «προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της αξιοπιστίας της και επιτέλους να μετατραπεί σε μια χώρα φιλική στις επενδύσεις».

Επέμεινε, ιδιαίτερα, στην ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, των περιφερειακών αεροδρομίων και των λιμανιών, λέγοντας ότι τέτοιες συμφωνίες «όχι μόνο προσελκύουν ξένα κεφάλαια, αλλά και θα δώσουν ένα άμεσο θετικό μήνυμα προς τους διεθνείς επενδυτές και τις αγορές».

Σε σχέση με τα «προβληματικά χαρτοφυλάκια ακινήτων», ο Γ. Στουρνάρας επισήμανε ότι εξαιτίας του ύψους των συσσωρευμένων προβληματικών στοιχείων στο ενεργητικό των τραπεζών, «η οικονομική ανάπτυξη, αν και αποτελεί τον κατ' εξοχήν μηχανισμό για την αποκλιμάκωσή τους, στην παρούσα συγκυρία στην Ελλάδα δεν μπορεί από μόνη της να δρομολογήσει την οριστική επίλυση του οξέος προβλήματος». Πρότεινε τη λήψη μέτρων ανάλογων με αυτών που πάρθηκαν στην Ιρλανδία και την Ισπανία, όπου δημιουργήθηκαν εταιρείες «ειδικού σκοπού», στις οποίες μεταβιβάστηκαν τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, πρόταση που δεν απέχει και πολύ από όσα κατά καιρούς έχουν υποστηρίξει στελέχη της κυβέρνησης. Πρόσθεσε, τέλος, ότι η επιλογή μιας τέτοιας λύσης θα απαιτούσε χρηματοδότηση και από άλλες πηγές πέραν «των τραπεζικών ισολογισμών και του κρατικού προϋπολογισμού»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ