ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Στυγνό έγκλημα

Στυγνό έγκλημα που αναδεικνύει τη βαρβαρότητα της αποκαλούμενης διεθνώς, νέας τάξης, χαρακτηρίζουν την επιδρομή του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία με «ανθρωπιστικές» βόμβες, σε ομόφωνο ψήφισμά τους, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάτρας.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια τακτικής συνεδρίασής του το ΔΣ, στις 17 Γενάρη, συζήτησε εκτός ημερησίας διατάξεως το θέμα: «Το πρόβλημα της μόλυνσης της ατμόσφαιρας από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, στην πρώην Γιουγκοσλαβία». Οι δημοτικοί σύμβουλοι στο κείμενό τους, μεταξύ άλλων διαπιστώνουν ότι η επιδρομή του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία συνεχίζεται, με τις τρομακτικές συνέπειες της τεράστιας καταστροφής που προκλήθηκε από τα πυρηνικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν. Επισημαίνουν, παράλληλα ότι η σειρά των απωλειών στρατιωτών και πολιτών, που έχασαν τη ζωή τους έχοντας εκτεθεί στη ραδιενέργεια και που δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές σε όλη τους την έκταση, αποκαλύπτει τις πραγματικές διαστάσεις της καταστροφής.

Συγχρόνως, τονίζουν ότι οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης φέρουν γι' αυτό τεράστιες ευθύνες. Τώρα, επισημαίνουν, αντιλαμβάνεται η ανθρωπότητα, πιο φανερά, το πραγματικό νόημα αυτής της νέας στρατηγικής του ΝΑΤΟ.

Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφάσισαν ομόφωνα να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους προς την ελληνική κυβέρνηση, για την παραπλάνηση επί αρκετό καιρό του ελληνικού λαού, σχετικά με τους κινδύνους που έχουν δημιουργηθεί από τη μόλυνση του περιβάλλοντος, λόγω της χρησιμοποίησης βομβών με απεμπλουτισμένο ουράνιο στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ και την αμερικανική κυβέρνηση.

Επίσης ζητούν την απεμπλοκή της στρατιωτικής μας δύναμης από το Κόσσοβο και τον άμεσο επαναπατρισμό των Ελλήνων στρατιωτών, καθώς και τον άμεσο επαναπατρισμό των Ελλήνων φοιτητών και την εγγραφή τους στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Μεταξύ άλλων, ζητούν να σταματήσει οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας σε νέες πολεμικές επιχειρήσεις, δεδομένου, όπως τονίζεται στο ψήφισμα, ότι το στρατιωτικό δόγμα της Ελλάδας είναι και πρέπει να είναι αμυντικό. Τέλος, ζητούν την αποκατάσταση του περιβάλλοντος με επιβάρυνση των κυβερνήσεων που πήραν μέρος στον πόλεμο, καθώς και την τιμωρία των υπευθύνων από τα διεθνή δικαστήρια, γι' αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

ΛΑΡΙΣΑ
Νεανικό μήνυμα αντίστασης

Πικετοφορία της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη σήμερα 

Μήνυμα καταδίκης του ευρωΝΑΤΟικού ραδιενεργού εγκλήματος θα στείλουν σήμερα οι νέοι φιλειρηνιστές της Λάρισας, συμμετέχοντας στην πικετοφορία που διοργανώνει στις 7 το απόγευμα η Νεανική Δράση για την Ειρήνη.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη επισημαίνει ότι αυτό το μαζικό ραδιενεργό έγκλημα αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τη βαρβαρότητα της «Νέας Τάξης», το αποκρουστικό πρόσωπο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που δε διστάζουν να χρησιμοποιούν τη ραδιενέργεια για να επιβάλλουν την κυριαρχία τους στους λαούς. Και συνεχίζει: «Ατιμωτική συμμετοχή και συνευθύνη είχε και έχει και η ελληνική κυβέρνηση που σε ρόλο "Μαντάμ Ορτάνς" ικανοποιεί κάθε επιθυμία των εταίρων και συμμάχων της, του μεγάλου κεφαλαίου, με στόχο να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους, το μοίρασμα των αγορών, η προώθηση των κεφαλαίων και επενδύσεων στην περιοχή, η οικονομική της ληστεία, με στόχο να εξαφανίσουν κάθε ίχνος αντίστασης των λαών, ώστε ανενόχλητοι να κάνουν πλιάτσικο στην περιοχή». Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη καλεί κάθε νέο και νέα, που θέλει να ζήσει σε ανθρώπινες συνθήκες, κάθε άνθρωπο που θέλει να έχει ανθρώπινη μορφή να υψώσει ανάστημα και να παλέψει κατά της ιμπεριαλιστικής «Νέας Τάξης Πραγμάτων».

Ενεργοί και όχι ραδιενεργοί πολίτες

Να απαγορευτούν αμέσως όλα τα ραδιενεργά, χημικά και βιολογικά όπλα, ζητά, με ψήφισμά της, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας και την Ποιότητα Ζωής.

Στο ψήφισμά της, η Συντονιστική Επιτροπή υπενθυμίζει πως είχε καταδικάσει από την πρώτη στιγμή τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς με τη χρήση βομβών εξασθενημένου ουρανίου κατά της Γιουγκοσλαβίας. «Η κατ' ευφημισμόν "ανθρωπιστική βοήθεια" της Νέας Τάξης με τη συνευθύνη της ελληνικής και των άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες γνώριζαν τη χρήση αυτών των όπλων, γρήγορα αποδείχτηκε ένα διαρκές μαζικό ραδιενεργό έγκλημα πολέμου και ειρήνης κατά των Λαών. Το φιλειρηνικό κίνημα είχε όμως έγκαιρα προειδοποιήσει γι' αυτό», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η Συντονιστική Επιτροπή στο ψήφισμά της.

Ακολούθως, τονίζει την επιτακτική ανάγκη να διαδηλώσει πως:

  • Δεν μπορούμε να δεχτούμε να ζούμε αγκαλιά με τη ραδιενέργεια. Να απαγορευτούν αμέσως τα ραδιενεργά όπλα, καθώς και τα χημικά και βιολογικά.
  • Ο πόλεμος - έστω και με συμβατικά όπλα - είναι η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή.
  • Θέλουμε να είμαστε ενεργοί πολίτες και όχι ραδιενεργοί.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ