ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ιδιωτικοποίηση και μείωση των συντάξεων

Η αφίσα έχει εκδοθεί από τους Χριστιανοδημοκράτες και γράφει «Προσοχή - Παγίδα», εμπνευσμένη από μια δημοφιλή τηλεοπτική σειρά ενάντια στην εγκληματικότητα...

Associated Press

Η αφίσα έχει εκδοθεί από τους Χριστιανοδημοκράτες και γράφει «Προσοχή - Παγίδα», εμπνευσμένη από μια δημοφιλή τηλεοπτική σειρά ενάντια στην εγκληματικότητα...
Το νομοσχέδιο για τις συντάξεις που ψηφίστηκε στις 26 Γενάρη από την κυβερνητική πλειοψηφία στο Μπούντεσταγκ χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Βάλτερ Ρίστερ (SPD) σαν «η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε στη μεταπολεμική ιστορία». Αντίθετα το ΚΟΔΗΣΟ δήλωσε ότι «δεν πρόκειται για έργο του αιώνα, αλλά για σφάλμα του αιώνα που δεν μπόρεσε να εμποδίσει το γεγονός της εγκατάλειψης των συντάξεων μελλοντικά στην αυθαιρεσία της πολιτικής». Αδιάφορα από την κριτική και την απόρριψη του νομοσχεδίου και από τα αντιπολιτευτικά κόμματα της Χριστιανοδημοκρατίας (CDU) και της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), για λόγους καθαρά τακτικής, σε πολλά σημεία του απορρίφθηκε και από κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Η οργάνωση της Λαϊκής Αλληλεγγύης π.χ. απέρριψε το συμπέρασμα του Ρίστερ ότι από το νομοθετικό του κατασκεύασμα θα υπάρξουν πολλοί που θα κερδίσουν από τη «μεταρρύθμιση». Αντίθετα, υπογράμμισε η μεγάλη αυτή οργάνωση σε δήλωσή της, έχουν να χάσουν οι γυναίκες, οι νέοι, οι χαμηλόμισθοι και βασικά οι κάτοικοι των νέων κρατιδίων (της πρώην ΓΛΔ), αφού δεν προβλέπεται εξίσωση των συντάξεών τους με τα παλιά κρατίδια.

Επίσης, η αντιπρόεδρος της Ενωσης των Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) Ούρζουλα Ενγκελεν - Κέφερ δήλωσε ότι «αδύνατη θέση» του νομοσχεδίου είναι η προβλεπόμενη ρύθμιση των συντάξεων για τις γυναίκες. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΟΔΗΣΟ στο Μπούντεσταγκ Ρόλαντ Κλάους υπογράμμισε στην ομιλία του ότι πρόκειται για «ιστορικό λάθος» αφού κατά κάποιο τρόπο παραμερίζεται η κρατική σύνταξη και νομοθετικά καθιερώνεται η «αναγκαστική ιδιωτικοποίηση».

Ορισμένες διατάξεις του ψηφισθέντος από το Μπούντεσταγκ νομοσχεδίου πρέπει να εγκριθούν (πιθανώς στα μέσα Φλεβάρη) και από το Μπούντεσρακ (Ανω Βουλή).

Πάντως εκτός από την κυβέρνηση, ευχαριστημένος από τις νέες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις είναι και ο Γενικός Σύνδεσμος της Γερμανικής Οικονομίας Ασφαλίσεων (GDN) που ο πρόεδρός της Μπερντ Μίχαελς χαρακτήρισε τη συμπλήρωση της νόμιμης σύνταξης με ιδιωτική και εργοστασιακή ασφάλιση σαν «θαρραλέο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Τα επιχειρήματα του ΚΟΔΗΣΟ

Κατά τη γνώμη του ΚΟΔΗΣΟ, στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι να μην αυξηθούν ως το 2030 οι εισφορές για τις συντάξεις πάνω από 22% (11% για τους εργαζόμενους και 11% για τους επιχειρηματίες), αλλά αυτό μόνο για τη νόμιμη σύνταξη, γιατί για την πρόσθετη ιδιωτική σύνταξη οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν άλλα 4%, ενώ οι επιχειρηματίες απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή. Αλλά, υπολογίζει το ΚΟΔΗΣΟ, ο ασφαλισμένος εργαζόμενος όταν συνταξιοδοτηθεί, και με την πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση θα εξασφαλίζει σύνταξη όχι μεγαλύτερη από τη σημερινή νόμιμη σύνταξη, παρότι υποχρεώνεται σε καταβολή των πρόσθετων 4%.

Ναι μεν, τονίζει το ΚΟΔΗΣΟ, η ιδιωτική ασφάλιση υποστηρίζεται με επίδομα ως 300 μάρκα το χρόνο, αλλά αυτό το ποσό είναι μικρό για χαμηλόμισθους και επιπλέον η ιδιωτική ασφάλιση είναι ένας επισφαλής παράγοντας. Επιπλέον με την ιδιωτική ασφάλιση δημιουργούνται ακάλυπτα ρίσκα, όπως δεν προβλέπεται εξασφάλιση σε περίπτωση επαγγελματικής ανικανότητας, ανεργίας, αγωγής των παιδιών, αρρώστιας και περιποίησης στα γηρατειά.

Η ειδική του ΚΟΔΗΣΟ σε συνταξιοδοτικά ζητήματα, Χάιντι Κνάκε - Βέρνερ, υποστηρίζει σε άρθρο της στη «Νόιες Ντόιτσλαντ» ότι «χωρίς την πίεση των συνδικάτων, των κοινωνικών συνδέσμων και του ΚΟΔΗΣΟ οι Κοκκινο-Πράσινοι θα κατέβαζαν το επίπεδο των συντάξεων στο 61%. Τώρα, λέει ο Ρίστερ, θα επιτευχθούν 67%, αλλά - κατά το ΚΟΔΗΣΟ - σύμφωνα με τους ως τώρα υπολογισμούς πρόκειται να επιτευχθούν γύρω στα 64%, δηλαδή όσα θα επιτυγχάνονταν με τη μεταρρύθμιση του (υπουργού) Νόρμπερτ Μπλιμ (CDU)».

Η σύνταξη του (της) επιζώντος συζύγου, μειώνεται από 60% (σήμερα) σε 55%.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΗΠΑ
Σχέδιο αναπαραγωγής ανθρώπων - κλώνων...

 Επισημοποιείται η ανακοίνωση σχεδίου από «διεθνές κονσόρτσιουμ επιστημόνων» μέσα στο 2002, με επικεφαλής τον Ελληνοαμερικανό δρ. Πάνο Ζαβό και τον Ιταλό δρ. Σεβερίνο Αντινόρι «σε κλινική μεσογειακής χώρας»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η πρόβλεψη πολλών επιστημόνων πως η κλωνοποίηση ανθρώπων - όχι απαραίτητα για θεραπευτικούς σκοπούς... - είναι θέμα χρόνου πλησιάζει ολοένα και περισσότερο την πραγματικότητα...

Μετά τον αμφιλεγόμενο δρ. Ρίτσαρντ Σιντ, που ανακοίνωσε το 1998 πως σκοπεύει να είναι ο πρώτος που θα προχωρήσει στην κλωνοποίηση του ανθρώπου, τους Νοτιοκορεάτες επιστήμονες που ανήγγειλαν προ δυόμισι ετών πως κλωνοποίησαν ανθρώπινο έμβρυο, αποφεύγοντας, ωστόσο, να το εμφυτεύσουν σε μήτρα γυναίκας, και την προ δύο βδομάδων απόφαση της βρετανικής Βουλής των Λόρδων να νομιμοποιήσει την κλωνοποίηση ανθρώπινων εμβρύων, με σκοπό την εξεύρεση αποτελεσματικών θεραπειών για πλήθος ανίατων ασθενειών, ένα κονσόρτσιουμ επιστημόνων με επικεφαλής τον δρ. Σεβερίνο Αντινόρι (Ιταλός ειδικός επί τεχνικών γονιμότητας που εφάρμοσε επιτυχώς σε γυναίκες άνω των 60 ετών...) και τον Ελληνοαμερικανό ανδρολόγο δρ. Πάνο Ζαβόανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν μέσα στους επόμενους 12 με 24 μήνες στην κλωνοποίηση εμβρύων, των οποίων το γενετικό υλικό θα προέρχεται από γονείς με προβλήματα τεκνοποίησης.

Το κονσόρτσιουμ επιστημόνων, με επικεφαλής τους δρ. Αντινόρι και Ζαβό, υποστήριξε πως το εγχείρημά τους δε θα διενεργηθεί με σκοπό την ευγονική «κλωνοποίηση ανθρώπων τύπου Μάικλ Τζόρνταν, αλλά με στόχο την επιτυχή αναπαραγωγή ζευγαριών, που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα και τα οποία δεν αντιμετωπίζονται με τις συνήθεις μεθόδους...

«Η κλωνοποίηση του ανθρώπου είναι αναπόφευκτη και είναι προτιμότερο αυτή να συμβεί με ανοιχτές διαδικασίες από ικανούς επαγγελματίες, παρά σε μυστικά εργαστήρια. Θεραπεύουμε ένα είδος προβλήματος... παρά διευκολύνουμε κάποιον να αναπαράγει τον εαυτό του. Δε μας ενδιαφέρει να κλωνοποιήσουμε τον Μάικλ Τζόρνταν», δήλωσε χαρακτηριστικά, σε συντάκτη της αμερικανικής εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», ο δρ. Πάνος Ζαβός, ο οποίος είναι καθηγητής Αναπαραγωγικής Φυσιολογίας στο πανεπιστήμιο του Κεντάκι και ιδρυτής κλινικής γονιμότητας στο Λέξινγκτον.

«Η τεχνολογία της κλωνοποίησης θα τεθεί στη διάθεση του κόσμου. Αυτή η επιστημονική ομάδα θα θέσει τις κατευθυντήριες αρχές και άλλες ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να παραμείνει ελεγχόμενη και να μην εφαρμόζεται αδιακρίτως σε όποιον θέλει να κλωνοποιηθεί», υποστήριξε χτες και ο δρ. Αντινόρι, στη διάρκεια διάλεξής του στο Νοσοκομείο Σαμαρειτών στο Λέξινγκτον. Ο δρ. Αντινόρι, μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους, ανακοίνωσε πως οι προσπάθειες για την κλωνοποίηση ανθρώπου θα αρχίσουν μέσα στο 2002 και πως ήδη έχουν επιλεγεί δέκα υποψήφια ζευγάρια ως πιθανοί υποψήφιοι γονείς.

Οι βασικές λεπτομέρειες, για να τεθεί το σχέδιο σε εφαρμογή, θα καθοριστούν κατά τη διάρκεια συνάντησης του διεθνούς κονσόρτσιουμ επιστημόνων τον ερχόμενο Μάρτιο στη Ρώμη. Πάντως, ούτε ο δρ. Αντινόρι, ούτε ο δρ. Ζαβός έκαναν λόγο πάνω στους πιθανούς χρηματοδότες ενός ομολογουμένως δαπανηρού και επικίνδυνου εγχειρήματος, διευκρινίζοντας πως αυτό θα πραγματοποιηθεί σε «κάποια κλινική μεσογειακής χώρας» (και σίγουρα όχι σε ΗΠΑ ή, π.χ., στην Ιταλία, όπου απαγορεύεται διά του νόμου η κλωνοποίηση ανθρώπων).

Και ποια μέθοδος θα ακολουθηθεί σ' αυτό το αμφιλεγόμενο και επικίνδυνο - όπως υποστηρίζουν αρκετοί βιοηθικολόγοι - πείραμα; «Η διαδικασία της κλωνοποίησης που ακολουθείται στα ζώα», ανταπάντησε ο δρ. Αντινόρι, διευκρινίζοντας πως «θα απομακρυνθεί πρώτα ο πυρήνας γενετικού υλικού, πιθανότατα, από το κύτταρο δερματικού ιστού ανδρός για να μεταφερθεί ακολούθως το γενετικό υλικό σε ένα φυσιολογικό ανθρώπινο ωάριο». Ο συνδυασμός του υλικού θα επιτευχθεί τεχνητά (πιθανότητα με ηλεκτρισμό), ώστε να καταστεί δυνατή η κυτταρική διαίρεση. «Μετά από μερικές μέρες, και εάν όλα πάνε καλά, το έμβρυο θα τοποθετηθεί στη μήτρα της μητέρας για να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί», κατέληξε ο Αντινόρι.

Εντούτοις, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όσο θεωρούν ή όσο θέλουν να τα παρουσιάζουν οι παραπάνω επιστήμονες.

Ο Ντέιβιντ Μάγκνους, για παράδειγμα, εκπρόσωπος του Κέντρου Βιοηθικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για το εάν η τεχνολογία της κλωνοποίησης που ακολουθείται στα ζώα μπορεί να εφαρμοστεί ακίνδυνα στο ανθρώπινο είδος, λέγοντας: «Είναι πολύ ριψοκίνδυνο, για να μην πούμε επικίνδυνο, να πετύχεις τη γένεση κλωνοποιημένου ανθρώπου, προτού επεξεργαστείς κάποιες ασφαλείς διαδικασίες... Οποιοσδήποτε, τελικά, επιχειρήσει τη δημιουργία του πρώτου κλωνοποιημένου ανθρώπου, θα πρέπει να ανησυχεί για γενετικές ανωμαλίες».

Και ο δρ. Μάγκνους κατέληξε, σημειώνοντας: «Νομίζω πως θα δε θα ακούσουμε πιθανότατα ποτέ για την τύχη του πρώτου ανθρώπινου κλώνου, ίσως ακόμη και των επόμενων δέκα, γιατί πιθανότατα τα πρώτα πειραματικά έμβρυα θα φέρουν τέτοιες δυσπλασίες και γενετικές ανωμαλίες, που θα αποβληθούν διά της έκτρωσης. Αμφιβάλλω πως θα γίνουν, λοιπόν, δημόσιες ανακοινώσεις για τους πρώτους ανθρώπινους κλώνους, μέχρις ότου καταφέρουν να φθάσουν σε ένα υγιές νεογέννητο»!

ΡΩΣΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Επίσκεψη Σάρπινγκ στη Μόσχα

ΜΟΣΧΑ.-

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί στη Μόσχα ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Ρούντολφ Σάρπινγκ, με μια σειρά επαφών με Ρώσους αξιωματούχους. Επίκεντρο των συζητήσεων η γερμανορωσική συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Ο Σάρπινγκ έφτασε τη Δευτέρα βράδυ στη Μόσχα και χτες είχε συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ, τον υπουργό Αμυνας Ιγκορ Σεργκέγεφ, τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Ιβανόφ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Αμυνας της Δούμας Αντρέι Νικολάγεφ. Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων στο Κρεμλίνο συζητήθηκαν οι πιθανοί δρόμοι ανάπτυξης της ρωσογερμανικής στρατιωτικής και στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας, καθώς και μια σειρά διεθνών προβλημάτων: η κατάσταση στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, οι σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Σχετικά με τη συνεργασία της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ, οι Ρώσοι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι τα σχέδια της παραπέρα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς αποτελούν το κύριο εμπόδιο σ' αυτόν τον τομέα. Σύμφωνα με τον Σεργκέι Ιβανόφ, η υλοποίησή τους «θα δημιουργήσει στην ευρωπαϊκή ήπειρο μια θεμελιακά νέα κατάσταση, η οποία βλάπτει τα πολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή κρίση». Επίσης, συζήτησαν το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, στο οποίο η Μόσχα αντιτίθεται σθεναρά, εκτιμώντας ότι αυτό θα οδηγούσε σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, παραβιάζοντας τη συνθήκη ABM του 1972. Η Ευρώπη και η Κίνα αντιτίθεται επίσης στην ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος από τις ΗΠΑ. Σχετικά με τη δήλωση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Τσέινι, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν το δικαίωμα να αποχωρήσουν από τη Συνθήκη ΑΒΜ, αν δεν κατορθώσουν να πετύχουν την τροποποίησή της» και ότι η Ουάσιγκτον δε σκοπεύει να λάβει υπόψη τη θέση των άλλων χωρών, ο υπουργός Αμυνας Ιγκορ Σεργκέγεφ τόνισε ότι «το σπάσιμο αυτής της Συνθήκης θα οδηγήσει σε νέο κυνήγι των εξοπλισμών και μάλιστα του πιο επικίνδυνου - των πυραυλικών τεχνολογιών». Από τη μεριά του, ο Σάρπινγκ επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Γερμανίας στη ρωσική θέση κατά του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας (NMD), τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της Συνθήκης ΑΒΜ, υποστήριξε την επιδίωξη της Ρωσίας για τη στρατηγική σταθερότητα στον κόσμο και πρόσθεσε: «Για μας, είναι σαφές: δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η ισορροπία της διεθνούς ασφάλειας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ