Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ιδιωτικοποίηση και μείωση των συντάξεων

Η αφίσα έχει εκδοθεί από τους Χριστιανοδημοκράτες και γράφει «Προσοχή - Παγίδα», εμπνευσμένη από μια δημοφιλή τηλεοπτική σειρά ενάντια στην εγκληματικότητα...

Associated Press

Η αφίσα έχει εκδοθεί από τους Χριστιανοδημοκράτες και γράφει «Προσοχή - Παγίδα», εμπνευσμένη από μια δημοφιλή τηλεοπτική σειρά ενάντια στην εγκληματικότητα...
Το νομοσχέδιο για τις συντάξεις που ψηφίστηκε στις 26 Γενάρη από την κυβερνητική πλειοψηφία στο Μπούντεσταγκ χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Βάλτερ Ρίστερ (SPD) σαν «η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε στη μεταπολεμική ιστορία». Αντίθετα το ΚΟΔΗΣΟ δήλωσε ότι «δεν πρόκειται για έργο του αιώνα, αλλά για σφάλμα του αιώνα που δεν μπόρεσε να εμποδίσει το γεγονός της εγκατάλειψης των συντάξεων μελλοντικά στην αυθαιρεσία της πολιτικής». Αδιάφορα από την κριτική και την απόρριψη του νομοσχεδίου και από τα αντιπολιτευτικά κόμματα της Χριστιανοδημοκρατίας (CDU) και της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), για λόγους καθαρά τακτικής, σε πολλά σημεία του απορρίφθηκε και από κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Η οργάνωση της Λαϊκής Αλληλεγγύης π.χ. απέρριψε το συμπέρασμα του Ρίστερ ότι από το νομοθετικό του κατασκεύασμα θα υπάρξουν πολλοί που θα κερδίσουν από τη «μεταρρύθμιση». Αντίθετα, υπογράμμισε η μεγάλη αυτή οργάνωση σε δήλωσή της, έχουν να χάσουν οι γυναίκες, οι νέοι, οι χαμηλόμισθοι και βασικά οι κάτοικοι των νέων κρατιδίων (της πρώην ΓΛΔ), αφού δεν προβλέπεται εξίσωση των συντάξεών τους με τα παλιά κρατίδια.

Επίσης, η αντιπρόεδρος της Ενωσης των Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) Ούρζουλα Ενγκελεν - Κέφερ δήλωσε ότι «αδύνατη θέση» του νομοσχεδίου είναι η προβλεπόμενη ρύθμιση των συντάξεων για τις γυναίκες. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΟΔΗΣΟ στο Μπούντεσταγκ Ρόλαντ Κλάους υπογράμμισε στην ομιλία του ότι πρόκειται για «ιστορικό λάθος» αφού κατά κάποιο τρόπο παραμερίζεται η κρατική σύνταξη και νομοθετικά καθιερώνεται η «αναγκαστική ιδιωτικοποίηση».

Ορισμένες διατάξεις του ψηφισθέντος από το Μπούντεσταγκ νομοσχεδίου πρέπει να εγκριθούν (πιθανώς στα μέσα Φλεβάρη) και από το Μπούντεσρακ (Ανω Βουλή).

Πάντως εκτός από την κυβέρνηση, ευχαριστημένος από τις νέες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις είναι και ο Γενικός Σύνδεσμος της Γερμανικής Οικονομίας Ασφαλίσεων (GDN) που ο πρόεδρός της Μπερντ Μίχαελς χαρακτήρισε τη συμπλήρωση της νόμιμης σύνταξης με ιδιωτική και εργοστασιακή ασφάλιση σαν «θαρραλέο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Τα επιχειρήματα του ΚΟΔΗΣΟ

Κατά τη γνώμη του ΚΟΔΗΣΟ, στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι να μην αυξηθούν ως το 2030 οι εισφορές για τις συντάξεις πάνω από 22% (11% για τους εργαζόμενους και 11% για τους επιχειρηματίες), αλλά αυτό μόνο για τη νόμιμη σύνταξη, γιατί για την πρόσθετη ιδιωτική σύνταξη οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν άλλα 4%, ενώ οι επιχειρηματίες απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή. Αλλά, υπολογίζει το ΚΟΔΗΣΟ, ο ασφαλισμένος εργαζόμενος όταν συνταξιοδοτηθεί, και με την πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση θα εξασφαλίζει σύνταξη όχι μεγαλύτερη από τη σημερινή νόμιμη σύνταξη, παρότι υποχρεώνεται σε καταβολή των πρόσθετων 4%.

Ναι μεν, τονίζει το ΚΟΔΗΣΟ, η ιδιωτική ασφάλιση υποστηρίζεται με επίδομα ως 300 μάρκα το χρόνο, αλλά αυτό το ποσό είναι μικρό για χαμηλόμισθους και επιπλέον η ιδιωτική ασφάλιση είναι ένας επισφαλής παράγοντας. Επιπλέον με την ιδιωτική ασφάλιση δημιουργούνται ακάλυπτα ρίσκα, όπως δεν προβλέπεται εξασφάλιση σε περίπτωση επαγγελματικής ανικανότητας, ανεργίας, αγωγής των παιδιών, αρρώστιας και περιποίησης στα γηρατειά.

Η ειδική του ΚΟΔΗΣΟ σε συνταξιοδοτικά ζητήματα, Χάιντι Κνάκε - Βέρνερ, υποστηρίζει σε άρθρο της στη «Νόιες Ντόιτσλαντ» ότι «χωρίς την πίεση των συνδικάτων, των κοινωνικών συνδέσμων και του ΚΟΔΗΣΟ οι Κοκκινο-Πράσινοι θα κατέβαζαν το επίπεδο των συντάξεων στο 61%. Τώρα, λέει ο Ρίστερ, θα επιτευχθούν 67%, αλλά - κατά το ΚΟΔΗΣΟ - σύμφωνα με τους ως τώρα υπολογισμούς πρόκειται να επιτευχθούν γύρω στα 64%, δηλαδή όσα θα επιτυγχάνονταν με τη μεταρρύθμιση του (υπουργού) Νόρμπερτ Μπλιμ (CDU)».

Η σύνταξη του (της) επιζώντος συζύγου, μειώνεται από 60% (σήμερα) σε 55%.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ