Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Αμερικανικός ελιγμός

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την αναζωπύρωση της βίας στο Πρέσεβο...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Το επιτελείο της νέας αμερικανικής κυβέρνησης δε φαίνεται διατεθειμένο - τουλάχιστον προς το παρόν... - να φουντώσει τους αυτονομιστικούς πόθους των κοσσοβάρων Αλβανών του «UCPMB» στην κοιλάδα του Πρέσεβο. Γι' αυτό και χτες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δεν καταδίκασε απλώς την κλιμακούμενη βία στο Πρέσεβο, αλλά επιρρίφθηκαν με σαφήνεια ευθύνες για τη βία στην οργάνωση των Αλβανών αυτονομιστών.

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά όλες τις προσπάθειες αναζωπύρωσης της έντασης στη ζώνη ασφαλείας και τις γειτονικές περιοχές... Εκφράζουμε τη λύπη μας για το θάνατο ενός Σέρβου στρατιώτη και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων το Σαββατοκύριακο και εκτιμούμε το γεγονός ότι οι Γιουγκοσλάβοι και οι Σέρβοι αξιωματούχοι έχουν επιδείξει υπομονή και απέφυγαν τα στρατιωτικά αντίποινα, αναφορικώς με τα πρόσφατα επεισόδια εντός ή πλησίον της ουδέτερης ζώνης», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ. Ο ίδιος αξιωματούχος, απευθύνοντας έκκληση για την «πολιτική επίλυση της κρίσης», διευκρίνισε πως θέση της Ουάσιγκτον είναι ότι «δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση σ' αυτή τη διαμάχη» και πρόσθεσε πως οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο «έχουν πυκνώσει τις περιπολίες για να μην επιτρέψουν τον ανεφοδιασμό των Αλβανών με όπλα από το Κοσσυφοπέδιο».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη «βελτίωση της συνεργασίας Ουάσιγκτον - Βελιγραδίου» μετά την ανάληψη της γιουγκοσλαβικής προεδρίας από τον Βόγισλαβ Κοστούνιτσα και την πρόσφατη ορκωμοσία του Τζόραν Τζίντζιτς στη θέση του πρωθυπουργού της Σερβίας, ενώ ανήγγειλε τη μετάβαση του Προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, αύριο στην Ουάσιγκτον για συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους.

Τέλος, χτες, εν αναμονή της συζήτησης της βίας στο Πρέσεβο, μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διπλωματικές πηγές προέβλεπαν πως θα εκδοθεί ανακοίνωση με την οποία, αφ' ενός, θα καταδικάζονται τα τελευταία επεισόδια βίας αλλά και θα επισημαίνεται «η ανάγκη άμεσης και πλήρους διερεύνησης ώστε να προσαχθούν οι εισβολείς ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Ταραχές στην Κοσσόβσκα Μιτρόβιτσα

Ο θάνατος ενός 15χρονου Αλβανού που επήλθε κατά τις προχτεσινές συγκρούσεις στρατιωτών της ΚΦΟΡ με Αλβανούς της Κοσσόβσκα Μιτρόβιτσα προκάλεσε χτες νέες, περιορισμένης έκτασης, ταραχές. Σύμφωνα, με τα ξένα πρακτορεία, νέες συγκρούσεις μεταξύ Κοσσοβάρων Αλβανών και στρατιωτών της ΚΦΟΡ σημειώθηκαν και χτες στον αλβανικό τομέα της πόλης, κατά τις οποίες τραυματίστηκαν δύο κοσσοβάροι Αλβανοί.

Αξιωματούχοι της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ στην περιοχή, ερμήνευσαν τα τελευταία επεισόδια βίας που προκλήθηκαν όταν Κοσσοβάροι Αλβανοί επιτέθηκαν σε όχημα της αποστολής του ΟΑΣΕ τραυματίζοντας μέλη της αποστολής - μεταξύ των οποίων και ένα Σέρβο - ως ενορχηστρωμένες προσπάθειες που αποσκοπούν στην αναζωπύρωση των περσινών βίαιων επεισοδίων στην άτυπα διαιρεμένη πόλη της Κοσσόβσκα Μιτρόβιτσα. Γι' αυτό το λόγο, αξιωματούχοι της ΚΦΟΡ ανήγγειλαν την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10.00 το πρωί έως τις 18.00 το απόγευμα μέχρι νεοτέρας. Μάλιστα, ο νέος διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Χανς Χάκεραπ, σε γραπτή του ανακοίνωση ζήτησε από το «λαό της Κοσσόβσκα Μιτρόβιτσα να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για το σταμάτημα των ταραχών».

Απ' την άλλη πλευρά, αξιωματούχος του ΟΑΣΕ αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα της διεξαγωγής γενικών εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο, υποστήριξε πως αυτού του είδους οι κάλπες δε θα μπορούσαν να στηθούν βιαστικά, καθώς χρειάζεται τουλάχιστον ένα εξάμηνο για την προετοιμασία διεξαγωγής τέτοιων εκλογών.

Και η σουηδική προεδρία της ΕΕ θα πιέσει για την έκδοση Μιλόσεβιτς

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να υπενθυμίσει σήμερα στον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα ότι ο καλύτερος τρόπος να επιτύχει την προσέγγιση με την ΕΕ θα είναι να εκδώσει τον πρώην Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης

Σύμφωνα με σουηδικές κυβερνητικές πηγές, κατά τη σημερινή άφιξη του Βόγισλαβ Κοστούνιτσα στη Στοκχόλμη και τις συναντήσεις που θα έχει με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον, θα ασκηθούν πιέσεις για την έκδοση του πρώην Προέδρου Μιλόσεβιτς και «αυτό το θέμα θα επικρατήσει μεταξύ των άλλων τρεχουσών υποθέσεων που θα συζητηθούν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σιγοβράζει η ένταση (2009-01-08 00:00:00.0)
Το Βελιγράδι «συνεργάζεται» και για το «Σύνταγμα» στο Κοσσυφοπέδιο... (2001-04-07 00:00:00.0)
Η ένταση στο Πρέσεβο έπεσε, αλλά ανησυχεί τους γείτονες... (2000-12-02 00:00:00.0)
Στο Πρέσεβο «ακονίζουν τα μαχαίρια»... (2000-11-28 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις για κλιμάκωση της έντασης (2000-11-23 00:00:00.0)
Νέα έκρηξη βίας στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα (2000-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ