Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Ηρθε η ώρα να πληρώσει;

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

O πρώην δικτάτορας της Χιλής, Αουγκούστο Πινοτσέτ, τα είχε υπολογίσει καλά, βάσει των ισχυόντων δεδομένων στην εγχώρια και διεθνή πολιτική σκηνή στα μέσα της περασμένης δεκαετίας, ώστε να αποσυρθεί και να περάσει τα υπόλοιπα χρόνια που του απόμεναν ανέφελα, ως ένας συμπαθής συνταξιούχος γεράκος που λέει παραμύθια στα εγγόνια του. Τα πράγματα όμως δεν ήρθαν ακριβώς όπως τα είχε υπολογίσει και έτσι από χτες περνά τις μέρες του στο σπίτι ως συλληφθείς.

Η νομική ομάδα αλλά και οι οπαδοί του έχουν ξεσηκωθεί, επιχειρώντας για άλλη μία φορά την ανατροπή του εντάλματος σύλληψης με σκοπό την προσαγωγή του σε δίκη, μετά τις απαγγελίες κατηγοριών για εγκλήματα κατά την περίοδο του καθεστώτος του, 1973-1990, από τον δικαστή Χουάν Γκουσμάν. Ετσι, ευθύς αμέσως η ομάδα υπεράσπισης του Πινοτσέτ ανακοίνωσε πως θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστή, κάτι που είχε πράξει και στην πρώτη διαταγή σύλληψης στις αρχές Γενάρη, η οποία όμως ανατράπηκε εξαιτίας μίας «τεχνικής λεπτομέρειας», που αφορούσε στην κατάσταση της υγείας του πρώην δικτάτορα, τόσο σωματικής όσο και πνευματικής.

Το εγχείρημα ανατροπής της απόφασης, σε αυτή την περίπτωση, εμφανίζεται πιο δύσκολο και είναι άγνωστο πόσο επιτυχής θα είναι η έφεση που θα καταθέσει η νομική ομάδα υπεράσπισης του πρώην δικτάτορα. Ο πρώην δικτάτορας, που βύθισε τη Χιλή για 17 ολόκληρα χρόνια στο «σκοτάδι του φασισμού», ενδέχεται να μη σταθεί «τυχερός», καθώς οι «πολιτικές διαθέσεις» που επικρατούν στη Χιλή μάλλον θέλουν να δουν τον Πινοτσέτ να «πληρώνει», έστω και τυπικά. Εξάλλου, η «κεντροαριστερή» κυβέρνηση της Χιλής, που έκανε τα πάντα επί 16 μήνες - υπό ασφυκτικές πιέσεις πάντα - προκειμένου ο δικτάτορας να μη δικαστεί επί ευρωπαϊκού εδάφους, μετά τη διαταγή σύλληψης από τον Ισπανό δικαστή Μπαλτάθαρ Γκαρθόν, που εκτελέστηκε στις 16 του Οκτώβρη 1998, όταν ο Πινοτσέτ βρέθηκε για ιατρικούς λόγους στο Λονδίνο, είχε «υποσχεθεί» να αποδώσει δικαιοσύνη επί χιλιάνικου εδάφους.

Την υπόθεση ανέλαβε ο δικαστής Γκουσμάν, ο οποίος για τρία χρόνια μελετούσε και διεξήγε ανακρίσεις όσον αφορά στα εγκλήματα που βαρύνουν τον Πινοτσέτ, σχετικώς με τις 214 αγωγές που έχουν υποβληθεί σε βάρος του. Και τελικά για δεύτερη φορά τη Δευτέρα απήγγειλε εναντίον του πρώην δικτάτορα κατηγορίες για την απαγωγή και την εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες 75 κρατουμένων το 1973, τις πρώτες βδομάδες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, που επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο «Canal 13», ο Γκουσμάν κατηγορεί τον Πινοτσέτ ως «συνυπεύθυνο» για «18 απαγωγές και 57 δολοφονίες», που αποδίδονται στην ομάδα «Καραβάνι του Θανάτου».

Η νομική ομάδα του πρώην δικτάτορα στην έφεσή της προτάσσει τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο 85χρονος Πινοτσέτ καθώς και το βαθύ γήρας, με σκοπό να μη διωχθεί «για ανθρωπιστικούς λόγους». Αν η έφεση απορριφθεί τότε η αστυνομία θα επισκεφθεί τον Πινοτσέτ και θα του κοινοποιήσει το ένταλμα σύλληψής του, θα του πάρει τα αποτυπώματα καθώς και τη φωτογραφία ώστε να ενταχθεί στον κατάλογο των ποινικών εγκληματιών των αστυνομικών αρχών.

Την απόφαση αλλά και την προοπτική σύλληψης του Πινοτσέτ χαιρέτισαν με δάκρυα στα μάτια, τη Δευτέρα, οι συγγενείς των θυμάτων. « Αυτή είναι μία θαυμάσια απόφαση. Είναι αποτέλεσμα χρόνων δουλιάς», δήλωσε η ηγέτιδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής, Γκλάντις Μαρίν, της οποίας ο σύζυγος είχε δολοφονηθεί επί των ημερών του Πινοτσέτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ